Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

След червения картон на САЩ >> Каракачанов допусна провал на сделката за F-16

След червения картон на САЩ >> Каракачанов допусна провал на сделката за F-16Автор: Александър Колев

 

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи за проблеми с цената на предлаганите от САЩ изтребители F-16 и допусна възможността да се стигне до преговори с Швеция и Италия, които предлагат съответно нови "Грипен" и употребявани "Юрофайтер".

"Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите. Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни", обяви пред БНР Каракачанов по повод преговорите в САЩ за купуване на нови изтребители F-16. Част от преговарящия екип вече се е завърнал в България. Само преди седмица делегация от няколко институции, водена от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, замина за САЩ, за да преговаря за новите изтребители с американското правителство. Делегацията бе съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на икономиката.

Въпреки че българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването, Каракачанов обяви при тръгването на делегацията, че ще се настоява за същите параметри при преговорите, и то без да намалява способностите на самолетите, както и че не се търси сделка на всяка цена.

"Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия", твърди сега военният министър. Той добави, че "няма ултимативно положение да приемем всякаква цена" и "може да се отклоним от цената, но в приемливи граници".

Каракачанов отказа да каже какво е точно предложението на САЩ към момента и какво точно го смущава в него. Той обясни обаче, че България настоява да получи условия, каквито са договорили други страни. "Не искаме да получим нищо даром, а на нормални цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия", каза той.

От изявленията му се разбра, че освен цената има разминаване и в начина на плащане. В проекта на българското правителство е заложено това да стане разсрочено с години, а официалната американска практика е да се плаща наведнъж.

Кабинетът твърдеше, че през юни или юли сделката може да мине през българския парламент - нещо, което сега изглежда трудно осъществимо. Само преди няколко седмици Борисов допусна възможността да преговаря лично с американския президент Доналд Тръмп. От думите му не стана ясно обаче дали за подобна възможност знае и другата страна.

Срещу избора на американските самолети се обявиха президентът Румен Радев и БСП. Държавният глава не крие пристрастията съм към шведския "Грипен" още от времето, когато командваше Военновъздушните сили. И след началото на преговорите със САЩ шведската фирма даде да се разбере, че не се е отказала от конкурса и е готова да се включи в него при отказ от американската оферта.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

САЩ с червен картон към правителството! >> Каракачанов за F-16: Цената засега е неприемлива. Може да няма сделка

Имитация на преговорен процес! >> Започват преговорите за закупуване на Ф-16

Брутален натиск... а то е пито и платено! >> Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолет

Имитация на преговорен процес! >> Българска делегация заминава за Вашингтон, за да преговаря за F-16

Заблуди! >> Преговорите за F-16 почват през май, до 2024 г. ще имаме 8 изтребители

Несериозно! >> Заводът на "Локхийд Мартин", който ще произведе Ф-16 за България, е почти готов

Натиск или натягане е за F-16... или и двете! (ОБНОВЕН)

Натиск, но и натягане! >> Посланик Ерик Рубин във Варна: Оптимисти сме, че България ще има изтребител F-16!

Наколенки насред Вашингтон >> Захариева доволна от разговорите за F-16 в САЩ

Преговорите за F-16 обрастват със спекулации
99469