Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / След дълго мълчание:...
След дълго мълчание: За какво се договориха Северна и Южна Корея? (ВИДЕО/СНИМКИ)

След дълго мълчание: За какво се договориха Северна и Южна Корея? (ВИДЕО/СНИМКИ)Северна и Южна Корея се договориха да водят военни преговори, се казва в съвместно изявление, след като двете страни започнаха официален диалог за пръв път от над две години, предаде Ройтерс.
.
ВИДЕО

Военните преговори бяха предложени от Сеул през юли миналата година, отбелязва ДПА.

Тръмп за преговорите между двете Кореи: Това е голямо начало

В разговорите Южна Корея е поискала от Севера да спре враждебните действия, които изострят напрежението на Корейския полуостров. КНДР е отвърнала, че е необходимо да се гарантира мирна обстановка на полуострова, и се е съгласила да води военни преговори с южната си съседка за понижаване на напрежението, съобщи Сеул.

 

Северна Корея Южна Корея преговори
БГНЕС

 

СНИМКИ: Какво може армията на Северна Корея

Северна Корея също така се е съгласила да изпрати високопоставена делегация на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан следващия месец, но ръководителят на делегацията й е реагирал отрицателно на споменаването на възможността за безядрен Корейски полуостров в днешните разговори в пограничното селище Панминчжон, заяви южнокорейското правителство.
 
 


Северна и Южна Корея са се договорили да продължат консултациите на високо равнище за нормализиране на двустранните отношения, се казва в съвместното изявление след разговорите, цитирано от ТАСС.
СНИМКИ: Ето така тренират американските и южнокорейските морски пехотинци

Двете Кореи са се споразумели още да активизират обмена в различни области. Страните са обсъдили въпроси по възстановяването на пряката телефонна линия в Панминчжон, "горещата" линия на военна връзка, както и възможността за нова среща на роднини от разделени семейства, въпреки че последната точка не бе включена в съвместната декларация след днешните преговори.

Постигнат е напредък и по възможността за съвместно излизане на делегациите на двете Кореи на церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри в Пьончан. Въпросът ще продължи да се обсъжда в следващите кръгове от двустранните преговори.

 

Северна Корея Южна Корея преговори
БГНЕС

 

.
 
 БТА
.
Източник: https://dariknews.bg/