Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След години битки, в...
След години битки, властта и депутатите клекнаха! >> Парламентът прие първия от законите за хората с увреждания

След години битки, властта и депутатите клекнаха! >> Парламентът прие първия от законите за хората с уврежданияМая Манолова: Доволни сме, но истинската победа ще бъде утре, когато Законът за личната помощ бъде приет

Имаме един нов закон, който гарантира правата на всички хора с увреждания и им дава нови форми на подкрепа, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

Парламентът прие първия от законите за хората с увреждания, предаде Агенция „Фокус“. Окончателно депутатите приеха Закона за хората с увреждания. Утре предстои второто гласуване на Закона за личната помощ. Третият закон за хората с увреждания е този за социалните услуги. 

Със Закона за хората с увреждания беше създаден Съвет, който да наблюдава прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Народните представители решиха Националният съвет за хората с увреждания да се ръководи от вицепремиер, каквото беше искането на майките на деца с увреждания. 
Парламентът въведе индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. Оценката ще се изготвя по настоящ адрес от специализиран отдел в дирекциите „Социално подпомагане“. 

Хората с увреждания ще имат право на финансова помощ за медицински изделия, за балнеолечение или рехабилитация. На децата и учениците с увреждания ще се предоставя подкрепа за развитие в системата на образованието. Хората с увреждания над 18 години ще получават финансова подкрепа, обвързана с линията на бедност. Досега помощта се получаваше на база гарантиран минимален доход. 

Със закона се въвежда работна квота за назначаване на работници и служители с трайни увреждания. Работодатели с 50 до 99 работници трябва да назначат едно лице с увреждане. Работодатели със 100 и над 100 работници- две лица на сто от състава. Глоба от 1000 до 2000 лева ще се налага на работодателите, неизпълнили квотите за назначаване на хора с увреждания. 

От 1 януари 2021 година досегашната Агенция за хората с увреждания към социалния министър се преобразува в Държавна агенция към Министерски съвет. 
До 31 март 2019 година Министерски съвет трябва да приеме Правилник за прилагането на Закона за хората с увреждания. В същия срок изпълнителните директори на „Социално подпомагане“ трябва да сформират специализираните отдели за индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. 


Майките от "Системата ни УБИВА": Доволни сме, но истинската победа ще бъде утре, когато Законът за личната помощ бъде приет 

Доволни сме, но истинската победа ще бъде утре, когато Законът за личната помощ бъде приет, коментира пред журналисти омбудсманът Мая Манолова. 

„Всъщност битката е за началото на реформата, за промяна в политиките по отношение на хората с увреждания. Каузата на майките на палатките е свързана със Закона за личната помощ, който очакваме депутатите да приемат утре. Празникът ще бъде утре. Никулден - хубав ден и християнски празник, надявам се, че ще имаме хубав повод да благодарим, да сме щастливи, да празнуваме и да съберем палатките“, каза още омбудсманът. 

От своя страна представители на протестиращите майки заявиха, че ако Законът за личната помощ бъде приет в договорения при последната среща с премиера Борисов вид, те ще вдигнат палатковия лагер, за да го преместят пред сградата на Министерство на здравеопазването, защото битката им продължава за реформа в ТЕЛК. Според тях докато отпусканата помощ зависи от ТЕЛК-а в този му вид, нещата няма да бъдат справедливи. 

Министър Бисер Петков: Имаме един нов закон, който гарантира правата на всички хора с увреждания и им дава нови форми на подкрепа 

Имаме един нов закон, който гарантира правата на всички хора с увреждания и им дава нови форми на подкрепа, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. 

„Аплодисментите са за народните представители, които приеха окончателно Закона за хората с увреждания и за всички, които имат принос, за да се стигне до тук. Знаете колко дълго продължи работата по този законопроект - няколко месеца, но положителното е, че имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира правата на всички хора с увреждания и дава нови форми на подкрепа. За първи път финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност и размера ѝ е определен в самия закон, защото сега се определя в подзаконов акт. Само за тази месечна финансова подкрепа, която е диференцирана в 5 групи в бюджета на МТСП за следващата година са предвидени 426 млн. лв. За сравнение ще кажа, че разходите за интеграционни добавки тази година са 152 млн. лв.“, заяви министър Петков. 

Той добави, че с този закон се отговаря на редица изисквания на ратифицираната през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания. 

„Не по-малко важно е, че в закона са предвидени мерки за заетост за хората с увреждания, което е тяхната реална интеграция. Убеден съм, че с приемането на закона се поставя основата за цялостна реформа на политиката за хората с увреждания. Очаквам утрешния ден НС да гласува и втория законопроект за личната помощ, а днес МС одобри и третия законопроект за социалните услуги. През тази година може да се поздравим с една значителна промяна в правната рамка за хората с увреждания“, каза още социалният министър.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Майките на деца с увреждания местят палатките пред здравното министерство

Депутатите въведоха работни квоти за наемане на хора с увреждания

Пак цирк >> ГЕРБ и БСП отново се хванаха за гушите в парламента

Вера Иванова за приемането на законопроекта за личната помощ в комисия: Това е огромна крачка напред и тя трябва да продължи в тази посока83238