Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След инициирана от Г...
След инициирана от Гражданско движение „ДНЕС“ дискусия се предприемат конкретни мерки за обезопасяване на опасните „Присовки завои“

След инициирана от Гражданско движение „ДНЕС“ дискусия се предприемат конкретни мерки за обезопасяване на опасните „Присовки завои“Заседание на сформирани работни групи към Областните комисии по безопасност на движението по пътищата на Русе и Велико Търново се проведе днес 26.11.2013 в сградата на Областна администрация – Русе. По време на заседанието областните управители запознаха присъстващите със състоянието на път I-5 Русе – Велико Търново в участъците на двете области, статистика на пътните инциденти, както и често срещани проблеми.

 

Инж. Рачев сподели с присъстващите, че катастрофите на „Присовските завои” са ежедневие и за тяхното обезопасяване трябва да бъдат предприети спешни мерки. Народните представители Мариана Бояджиева и Милка Христова поздравиха областните управители за инициативата и призоваха всички институции за съвместна работа при решаването на проблема с катастрофите.

 

 

Ще припомним, че Гражданско движение „ДНЕС“ от дълго време сигнализира за този сериозен проблем. Само преди няколко месеца на сайта ни се появи обширнаинформация , която  се опита да осветли всички аспекти на този въпрос. Изтъкнато бе, че във великотърновското село Присово живеят около 800 души. За разлика от много села с предимно застаряващо население, в него живеят много хора в работоспособна възраст със своите семейства. Разстоянието до областния център Велико Търново е само 6 км, които при нормален трафик се изминават с кола за около десетина минути. Това прави Присово привлекателно място за тези, които искат да съчетаят възможностите за работа, които им предлага големият град със спокойствието и тишината, характерни за селото. Според кметицата на Присово Малина Попова, почти няма хора в работоспособна възраст, които да не са трудово заети. Всички те работят във Велико Търново и пътуват ежедневно до старата столица. Точно тези пътувания обаче предизвикват непрекъснат страх и тревога сред обитателите на селото.

 

Най-сериозните притеснения идват заради отсечка от около 300 м по главния път Русе – Свиленград, известна като “Присовски завои”. Автомобилите преминават последователно през два виража – вторият, който е по-близо до Велико Търново, е по-остър и с по-голяма дължина. От много години шофьорите считат този сектор от пътя за едно от най-опасните места по пътищата в областта.  “Пътна полиция” регистрира  няколко десетки пътни произшествия годишно само в рамките на тези 300 м, които нерядко приключват с жертви и ранени.

 

След пореден инцидент на завоите гражданското движение ДНЕС – Велико Търново изпратиха открито писмо до вече бившия министър Лиляна Павлова. От сдружението настояваха тя да даде отговор относно възможността за реализацията на един от горепосочените проекти и да отговори какви мерки взима МРРБ относно честите инциденти на “Присовските завои”. “Върнаха ни писмото с обратна разписка, което за нас значи, че дори не е стигнало до нея”, разказва координаторът на ДНЕС в региона Мартин Карагеоргиев. “Не сме убедени, че изобщо там проблемът опира до спазването на ограничението от 40 км./ч. Разговаряли сме с водачи на камиони, които са споделяли, че наклонът на виража е толкова голям, че при пълно натоварване на машината тя се обръща дори при много по-ниска скорост. Просто трябва да се намери начин за корекция на трасето или да се потърси възможност за обходен маршрут”, допълва той.


4087