Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / След натиск >> Кабин...
След натиск >> Кабинетът ще разшири кръга от фирми с право на компенсации

След натиск >> Кабинетът ще разшири кръга от фирми с право на компенсацииКабинетът ще предложи да се разшири кръгът от фирми, които да имат достъп до схемата за изплащане на компенсации за преустановена дейност по формулата 60:40, съобщи БНР. Към фирмите, които ще могат да кандидатстват за компенсации, е включен целият строителен сектор и голяма част от преработващата промишленост. По информация на "Сега" схемата ще бъде достъпна и за други икономически дейности, които първоначално бяха изключени - като товарният транспорт, издателска и рекламна дейност.  

Предложената от кабинета схема предвижда фирми, които са преустановили изцяло или частично дейността си заради пандемията, но не искат да се разделят с работниците, да могат да ги запазят с помощта на държавата. За  тези служители хазната ще предостави 60% от възнаграждението, а останалата част от заплатата трябва да се покрие от работодателя. Първоначално бе предвидено схемата да се прилага само за търговските обекти на територията на моловете, пътническия транспорт, хотелиерството и други туристически дейност, сектора на ресторантьорството и питейните заведения, както и спорта и културата. Размерът на компенсацията от 60% от осигурителния доход на лице за януари бе критикуван като недостатъчен, но по информация на "Сега" делът на държавата няма да бъде увеличен.

От постановлението обаче вероятно ще отпаднат други рестриктивни изисквания, които съвсем свиваха достъпа до програмата - например изискването за запазване на работното място в срок от минимум 3 месеца след края на изплащането на компенсацията. Според източници на "Сега" ще отпаднат и изискванията за минимум процент от служителите, които следва да са наети в съответния сектор, допустим за подпомагане, както за дела на служителите, които са преустановили работа. В първоначалния вариант на документа се предвиждаше летва от 50% и за двата критерия. 

 

Очаква се схемата за подпомагане на бизнеса да влезе в сила със задна дата от началото на обявяването на извънредното положение - 13 март. Засега е предвидено компенсации по схемата да могат да се изплащат максимум 3 месеца, като работодателите ще подават съответните документи - заповед за спиране на работа, декларации, и списък на работниците, в Бюрата по труда. По прогнозни сметки на кабинета за схемата ще са необходими общо 1 млрд. лв. Няма по-подробна информация на какво е базирана тази прогноза. 

 

 

Източник: https://www.segabg.com/


123319