Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След нови срещи за и...
След нови срещи за избора на нов главен прокурор >> Радев поиска повече прозрачност при деклариране на доходите на магистратите

След нови срещи за избора на нов главен прокурор >> Радев поиска повече прозрачност при деклариране на доходите на магистратитеПрезидентът Румен Радев прие днес на "Дондуков" 2 министъра на правосъдието Данаил Кирилов и главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

Разговорите бяха част от поредицата срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от прессекратариата на държавния глава.

 

По време на срещата с правосъдния министър президентът е акцентирал върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава е подчертал и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.

Сред темите на разговора са били също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на "тримата големи", както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка.

Инспекторатът към ВСС да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии, е призовал днес президентът Румен Радев на среща с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. Държавният глава е посочил, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.

Според държавния глава е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.

 

Теодора Точкова е била категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата са били разменени мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Данаил Кирилов след срещата с Радев: Няма да номинирам следващ главен прокурор

Битката започна! >> Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия! Подранили ли са консултациите?

Лозан Панов: Главният прокурор има твърде много правомощия и е без контрол99528