Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След срещата на Слав...
След срещата на Слави в Свищов, или за голямото нещастие на медиите

След срещата на Слави в Свищов, или за голямото нещастие на медиитеИво Георгиев - доброволец от Велико Търново, участник в референдума за промяната на системата

Една латинска сентенция твърди, че е „голямо нещастие да си принуден да мълчиш за това, което искаш да кажеш“. В някаква подобна спирала се въртят от години родните медии. Знаят, виждат, чуват и дори понякога искат да кажат..., но мълчат. Истинско нещастие! За тях самите, а и за нас хората. А именно всички ние, които трябва да бъдем безпристрастно информирани за случващото се в заобикалящия ни свят. Свят, в който се случват и други неща. Различни от рязането на ленти, пътнотранспортни афери с таксиджии, псевдорокади по етажите на властта или пък някоя друга жълтина. Без значение каква. Важното при нея е да се размива пейзажът. А там под размитата с жълта вестникарска боя действителност, се намират гражданите. Будните или в процес на събуждане. Тези, които искат да настъпи промяната и търсят своя начин да я намерят.

По този път, редом с хилядите други млади българи, вървят и студентите от Свищов. Те си задават въпроси, търсят отговори, подкрепа, съмишленици. Търсят верния път да се преборят за по-добро бъдеще.

Именно по тяхна инициатива във вторник в народното читалище на града се стече истинско множество за среща със Слави Трифонов. Десетки граждани от всички възрасти задаваха своите въпроси за това как може да се смени система и живо се вълнуваха как могат да си върнат държавата. Всъщност истинския смисъл на това събитие се коренеше именно в глагола „вълнуваха“. Дума, която рядко докосва властимащите, защото за вълнението се изисква човешки облик. Нещо, което те отдавна са загубили и насилствено изкорениха от медиите.

Тези, от които можехте да научите малко повече за тази среща. Среща, която е без значение по своето местоположение, начална тема и присъстващи. Среща, която бе болезнено важна по смисъла на човешките вълнения. Среща, която постави като своя основа разбирането, че промяната на статуквото зависи от общите усилия на всички будни българи.

На тази среща Слави Трифонов не постави себе си в центъра на вниманието, не поиска да го осветят с прожектори и да му задават удобни въпроси. Дори няма значение, че нито една медия не отрази посещението на Трифонов като акт. Иде реч за съвсем друго. За това, че в центъра на вниманието бяха хората и техните вълнения как и по какъв начин трябва да бъде извървян пътя, за бъде променена системата и те да заживеят по-добре. Те бяха важните! Затова и Слави Трифонов и Тошко Йорданов не се нуждаеха от особено внимание.

От внимание се нуждаят хората!

А за тях медиите са слепи и глухи. Тях няма кой да ги види, ако не са част от медийния пакет за обслужване на властта или не получат подходящото обаждане в редакцията. Медиите са тези, които трябва да си отговорят на въпроса на кого и за колко дълго слугуват. Защото по върховете е ветровито, а единствения на когото трябва да служат е народът, за чието тежко положение от години те също са виновни.

Четвърта власт отдавна няма! Тя се трансформира в пакет за услуги и обслужване или ако цитираме руския драматург Исак Бабел, те също овладяха болезнено добре „мълчанието“ като нов литературен жанр... Жалко и скръбно.

 

Вижте и други материали по темата:

Среща със студенти в Пловдив, 2 декември 2015 г.

Слави и екип на шоуто се срещнаха с пловдивски студенти

За срещата със студенти в Пловдив

Среща със студенти в Русе – 1

Среща със студенти в Русе – 2

Среща със студенти в Русе – 3

За срещата със студенти в Русе

Среща със студентите в Благоевград – 1

Среща със студентите в Благоевград – 2

Среща със студентите в Благоевград – 3

За срещата със студенти в Благоевград

Среща със студентите във Велико Търново, 16 декември 2015 г.

Среща със студенти във Велико Търново – 1

Среща със студенти във Велико Търново – 2

Среща със студенти във Велико Търново – 3

Среща със студенти във Велико Търново – 4

Среща със студенти във Варна

Българи в Кеймбридж…

Ивайло Вълчев и Иван Кулеков за срещата със студенти в Кеймбридж

Среща със студенти в Плевен

СУ не разреши среща на Слави със студентите

 

6.11.2016 г. – ЕДНА ГОДИНА ИЗМИНА! 
А СЕГА СЛАВИ И НАРОД ЗАЕДНО И НАПРЕД! (ОБНОВЕН)

Надсмя ли ни се властта с Виктор Николаев и Валери Симеонов?

Въстание, братя! Във въстанието му е майката

Пет мига от пролетта… Защото има такъв народ! 

Войната на бТВ срещу 3 млн. българи и Слави Трифонов

Властта в България налага мракобесна цензура във фейсбук! Продължава блокирането на ярки опозиционни гласове! Главният прокурор мълчи гробовно, а това е терор!

Факт е: в България няма кой да каже истината

Сашо Дончев: Свободата на словото не може да бъде ограничена – или я има, или я няма

Журналистът бие с перо, а не с протести

Управляващите възраждат комунистическата цензура*! > Валери Сименов обвини медии в ”сталинистко заклеймяване” и ги заплаши със съд, ако не се извинят

"Цензурагейт" разлюля държавата, призиви за оставки на Тодоров и Симеонов

ЦЕНЗУРАТА НАСТЪПВА*: Управляващи заплашват журналист в ефир и не виждат проблем в това

Галина Сидорова: Властта измисля какви ли не предлози, за да ограничава свободата на словото

Магистрати атакуват зам.главния прокурор по делото за референдума*

ЦЕНЗУРАТА В ДЕЙСТВИЕ: След "Шоуто на Слави"дойде ред и на ограничения за НС: Без парламентарен контрол по Канал 1, решиха депутатите

Журналистът Васил Иванов: Без независими медии има диктатура

Иван Кулеков: „Всяка диктатура започва с цензура и завършва с кръв“

Коментар на Слави Трифонов за спряното предаване с Васил Иванов

bTV отново цензурира "Шоуто на Слави" 

ЦЕНЗУРАТА В ДЕЙСТВИЕ: Комисия от Би Ти Ви гледа всяка вечер “Шоуто на Слави”

Росен Петров за цензурата наложена на „Шоуто на Слави” (Вижте позицията му)

ЦЕНЗУРАТА В ДЕЙСТВИЕ: Комисия от Би Ти Ви гледа всяка вечер “Шоуто на Слави”

Венета Райкова: Страх и цензура са сковали телевизиите

Протест пред bTV в подкрепа на „Шоуто на Слави“ (видео)

Нидал Алгафари: Спряха Шоуто на Слави заради интереси на определен кръг хора

Войната на бТВ срещу 3 млн. българи и Слави Трифонов

Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура (ВИДЕО от пресконференцията)

ПРЕДИ ДА СЕ РАДВАТ НЯКОИ, ЧЕ бТВ НАЛОЖИ ЦЕНЗУРА НА "ШОУТО НА СЛАВИ", ДА СИ ПРИПОМНИМ:

Свалиха "Шоуто на Слави". Комарницки ли ще е следващият?

На ГЕРБ гласовете не мърдат, но и на другите партии не растат - малко данни

ЦЕНЗУРА! След писмото на Слави до политиците, БТВ цензурира предаването!!!

 

***********************************************************

 

Слави Трифонов в Свищов: Имам пълната готовност да застана зад народ, готов да тръгне към промяната!

Истинско множество се стече днес за среща със Слави Трифонов, който посети Свищов. Местни студенти отправиха покана към своя гост под надслов: “Да променим средата! „Защото няма такава държава, но има такива млади хора!”, а по време на събитието в големия салон на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, десетки граждани от всички възрасти задаваха своите въпроси за това как може да се смени система и живо се вълнуваха как могат да помогнат за промяната и да си върнат държавата.

ВИДЕО

Присъстващите насочиха голяма част от питанията си към провелия се точно преди една година Национален референдум, на който 3,5 млн. българи отидоха до урните и дадоха своя глас, 2,5 млн. казаха категорично "Да", а депутатите погазиха вота на своя народ.

ВИДЕО

Слави заедно с Тошко Йорданов от редколегията обърнаха специално внимание на всички въпроси, като насочиха диалога основно към темата, че промяната на статуквото зависи от общите усилия на всички будни българи.

 

„Свищов, вие трябва да се гордеете от това, че живеете, учите и работите в този град. Но се съмнявам да е така! Съмнявам се да се гордеете със своя ректор или кмет! Съмнявам се да се гордеете с наведените политици! Съмнявам се да се чувствате  добре от всичко, което ви заобикаля и системата, която ви управлява. Затова и ние се заехме с референдума! Беше трудно, минахме през редица препятствия. Никой не ни подкрепи! Нито една медия! Бяхме сами в едно телевизионно шоу и аз си казах, че едва ли хората ще гласуват. Въпреки това събрахме 700 000 подписа за 3 месеца. В последствие гласуваха 3,5 милиона и стигнахме до тук. Днес говорим с вас за бъдещето и това какви стъпки трябва да се направят“, посочи Слави Трифонов, заявявайки пълната си готовност да застане зад народ, готов да тръгне към промяната!

 

„Бих застанал зад всички млади хора, които биха отстоявали своите искания. Затова ние събираме в момента хора. Хора качествени и с позиция. Хора, готови да променят системата. Хора като вас. Питате ме какво ще направи Слави Трифонов? Аз ще застана зад всички вас! Аз подкрепям каузата „младите хора да се реализират“, не вие мен! Затова обявихме, че събираме качествени кадри. Вече хора от цял свят се записват. Завършили Харвард, учили в Свищов, лекари, полицаи. Изумително е. Хиляди хора са готови, но както казваше царя „когато му дойде времето“. Аз имам визия и стратегия, но без вас и вашите действия няма да стане нищо. Не чакайте някой да ви оправи, така няма да стане. Действайте! Вие сте промяната! Разберете, аз не съм мъдрецът на върха на планината. Сега е времето да положите върховни усилия, да се промените, да промените света около вас! Един човек не може да направи нищо! Силата е във вас! Обръщам се към младите, вие сте на върха на света! Всичко е във вашите ръце! Уверявам ви, че ще направя това, което трябва и няма да се откажа! Чувството ми за справедливост е такова, че то няма да ми позволи да направя крачка назад! Аз се чувствам жив! Никой не ме е загробил и съм неудържим“, допълни емоционално Трифонов. 

Тошко Йорданов се обърна от своя страна към множеството с думите: „Силата е във вас, бе хора! Вие трябва да повярвате! Вие трябва да покажете, че не сте овце. На вас трябва да ви писне. И ако не ви писне на вас, ще писне на децата ви. Не се фокусирайте върху Слави. Участвайте активно и променете нещата! Търсете съмишленици! Не се изолирайте, обединявайте се! Така никой не може да ви смачка! Така всички местни бейчета ще са безсилни, а силните ще сте вие!“. 

В края на срещата всички се обединиха около това, че в ръцете на хората е да променят статуквото. Слави Трифонов започна този път, но ние сме тези, които ще го довършим, заедно с него, както и той го обяви на 15 септември и положи новото начало на ПРОМЯНАТА...

 


41355