Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След тайфуна Слави: ...
След тайфуна Слави: Власт и опозиция се стягат за избори

След тайфуна Слави: Власт и опозиция се стягат за избориКоментар на Правда Великова

 

Странното затишие напоследък в държавата изненадващо се появи след като Слави Трифонов обяви, че референдума не е приключил, търси нови хора и ще работи за смяна на продънената политическа система и олицетворяващата я партократична класа. Това предизвика апокалиптичен трус сред родните политици и повлече след себе си айсберг от приказки, спекулации и невиждана паника. Сформираха се набързо щабове, пиари през глава хукнаха да пишат опорни точки, телевизии, вестници, радиа и сайтове се пръснаха от платени социолого-политологични глашатаи, които от сутрин до вечер обясняват колко опасен, вреден, страшен и най-вече неподготвен за политика и управление е чалгарят Слави! Страх затресе политиците и то само, защото Слави пусна няколко статуса във Фейсбук. А какво ще стане, когато започне да действа. Тайфунът Трифонов брутално измести дори и  сагите около Гринго – приятелят на Софи Маринова, кой кого е напсувал във „ВИП брадър“ и как се развиват драмите във "Фермата"... Така както в  разгара на политическия сезон управляващи и опозиция бяха изчезнали, а ние започнахме да мислим за цените на парно и ток през зимата, за бурканите с туршия и печени чушки, само след едно изказване на Слави всичко се обърна с главата надолу.

По всичко личи, че БСП, ГЕРБ и ДПС стягат редиците за... нови избори!  Предизвикани от тях! И най-вече пред угрозата от инвазията – Слави и политическия метеж, който ще дойде с него!

Въпреки заклинанията, че коалиционното правителство ще  изкара 4-годишния си мандат, въпреки престорените прегръдки между Волен и Бойко, въпреки задкулисните договорки между БСП и ГЕРБ, въпреки абсолютния контрол на управляващите навсякъде и във всичко, едно нещо е категорично ясно – Слави обърка напълно плановете и схемите на всички, а страхът от него и народното възмездие предизвиква паника.

Единственото спасение на политическата ни класа е да избягат преди вятъра чрез избори. Те започват да се подготвят усилено и при най-малката опасност да натискат спусъка на предсрочните избори:

ОБИКОЛКИТЕ НА ЦВЕТАНОВ. През последните седмици дясната ръка на Бойко Цветан Цветанов започна усилено да обикаля страната и "да стяга" структурите. Според неговите думи това е необходимо за местния вот след 2 години. Подобна ранна подготовка никак не е типична за ГЕРБ още повече, че последните избори бяха преди няколко месеца и е логично  гербаджийските структури да са в идеално състояние. Какво направиха те миналата година на президентските избори - до последно не обявиха кандидата си, а и по време на кампанията видните функционери на партията така и не се раздадоха до край. Много по-вероятно е Цветанов да е тръгнал на пътешествие, за да подготви структурите за нови парламентарни избори, които по всичко личи, че се задават.

САМОХВАЛСТВАТА НА БОРИСОВ. Само за няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да изреди куп съмнителни постижения на своето управление – растежът на икономиката приближавал 4%, пенсиите скачали с 3,8%, контрабандата паднала на 7%, доходите скочили с 11%... и още и още. Лошото е, че обикновеният българин вече не се храни с лъжи и празни обещания. Обясненията на Борисов звучат по-скоро като началото на предизборна кампания. Само дето премиерът още не е обвинил Орешарски и Станишев за всички злини през последните години. Но и това ще стане.

БСП НАПУСКАТ ПАРЛАМЕНТА. Таско Ерменков – един от видните функционери на левицата тези дни излезе със странно изказване: „От БСП сме готови да напуснем парламента. Това ще стане, когато бъдат прекрачени и последните граници от управляващите. За мен е много по-добре да сме извън Народното събрание, отколкото да седим вътре и да симулираме мимикрия на демокрация“. Само няколко месеца след изборите подобна заплаха би била нелогична, освен ако и червените не усещат надвиснала заплаха от страна на Слави Трифонов. БСП вече е с достатъчно съсипан имидж след като се разкри топлата връзка с ГЕРБ, съвместните далавери в Пловдивския панаир, гласуването на членове на ВСС, обединението с ДПС и Президента срещу националния референдум. Слабата опозиция често играе по-скоро в подкрепа на ГЕРБ, отколкото срещу тях и сега е време да замажат очите на избирателите с някой драстичен, макар и безсмислен ход.

ДПС – ВИНАГИ ГОТОВИ. От години ДПС играят една и съща игра - притаяват се и действат с всяка власт като тих неин съучастник в кражбите и съсипването на България. Те работят непрекъснато, но се активизират мощно само преди избори, за да стегнат докрай  редиците. Ни в клин, ни в ръкав депутатката Велислава Кръстева скочи на ГЕРБ и заяви, че демокрацията е застрашена. "Тефлоновото покритие на ГЕРБ се изтърква", заяви тя и припомни, че американските политолози са въвели понятието "тефлонов политик" за Роналд Рейгън, защото винаги излизал чист от скандалите. И обясни, че ако първите два кабинета на Бойко Борисов са успявали да прехвърлят вината за всеки проблем върху някой друг и да остават едва ли не неопетнени от скандалите, но сега не е така. След като при предишните избори ДПС разгромиха най-големия си противник ДОСТ, сега те много по-спокойно могат да участват в нова надпревара. А иначе и за децата е ясно, че истинският коалиционен партньор на Борисов 1, 2 и 3  е не някой друг, а именно ДПС.

ЛЪЖЕ ПАТРИОТИТЕ – СВАТБИ И СКАНДАЛИ. Последните десетина дни при т.нар. патриоти нещата се клатушкат от зле към още по-зле. Валери Симеонов в типичния си невъздържан стил се изрепчи, че има пробойни в коалицията и не всичко е така розово, колкото го представя ГЕРБ. Той размаха пръст на Борисов и индиректно го заплаши, че ако не се поправи, псевдо националистите ще оттеглят подкрепата си. За да замаже ситуацията, лидерът на ГЕРБ Борисов не се посвени да отиде и направи метани на сватбата на Волен Сидеров, въпреки че доскоро атакистът го наричаше "к*рва". Но кой говори за морал, когато трябва да се крепи властта, заради облагите и пред всеобщата заплаха: Слави Трифонов.

БЕДНИЯТ МАРЕШКИ – ВЪН ОТ ИГРАТА. Веселин Марешки ще излезе от 44-ия парламент като добре употребена кърпичка. ГЕРБ го използваха като бушон с паралелен на Слави референдум и за евентуално негово участие в предходните избори, а веднага след това се отърваха от него. Сега предстои да лапнат и парламентарната му група. Аптекарят си направи добра реклама по време на предизборната кампания и въпреки напъните му за власт така и не можа да навре глава в кацата с меда.

КАК ЩЕ СТАНЕ? Усещайки накъде вървят нещата с приближаването на валяка Слави, нищо чудно съвсем скоро Борисов сам да предизвика падането на третото си правителство. И то преди или в разгара на неговият личен апогей: Европредседателството. Иначе той добре се справя с тази си роля и вече два пъти съвсем съзнателно предизвика предсрочни избори като почти разплакано хвърли оставка. Така Борисов ще пресече преждевременно и възхода на Слави, а и превантивно ще се спаси от унижението на тотално смазан и загубил катастрофално едни избори. С този ход премиерът-слънце успява да замаже очите на обществото, а и да спечели точки при следваща парламентарна надпревара. Номерът му обаче се изтърка и едва ли ще се хванем трети път на негова въдица.

ЗАЩО СЕ ОТИВА КЪМ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ? От средата на септември Слави Трифонов ясно даде заявка, че по един или друг начин влиза в политиката. С референдума показа, че може бързо и лесно да събере огромен брой последователи, на които им е писнало от сегашната система и управленски тикви. Слави ясно съзнава, че тръгвайки срещу всички, лесно ще ги помете. Това отдавна искат и хората.

А Слави Трифонов вече не само намеква, направо даде заявка за идващия ураган и искане на "Оставка". Въпросът е кога?

 

Вижте и други материали по темата:

Слави Трифонов: Референдумът продължава и това продължение неминуемо ще доведе до отвоюване от страна на народа на гражданските му права

СЛАВИ ЗАЕДНО С НАРОДА! НАРОДЪТ ЗАСТАВА ЗАД СЛАВИ! ИДВА ДЪЛГООЧАКВАНАТА ПРОМЯНА ЗА РОДИНАТА НИ!!!

9-те манипулации за Слави Трифонов, изфабрикувани от машината за лъжи

Дилемата на Слави

Слави Трифонов: Вълнува ли ви това, което се случва в България?

10-те причини, поради които депутатите разстреляха референдума

Откъде имаме това търпение, българи?!

Какво се случва в тази държава? А промяната идва!

Време е шоуто да измете политиката

За честта на изпълнените обещания

Вятърът на промяната отвява премиера-слънце!* > Ще намери ли Слави "българи, които да измъкнат държавата от кашата"?

Слави Трифонов: #Кой си нае и съдии, и прокурори във ВСС. Честито!

Посланията на Слави Трифонов показват воля да се разбута най-накрая кашата в България

ДНЕС В 10 ИЗРЕЧЕНИЯ: България е готова за "оставка" и то не само на концерти

Готова ли е България да вика "Оставка"?

Шефе, това не е CNN, а Cartoon network

БЕЗОПАСНИ ЛИ СА ВЕЧЕ НЕСКОПОСАНИТЕ БРЪТВЕЖИ НА ПРЕМИЕРА?!?* >> Борисов по бТВ или записки на психиатъра

Борисов - шутът в цирка, наречен "България в Европа“

Георги Гергов: Имах лична амбиция за коалиция между БСП и ГЕРБ

Депутати от ГЕРБ и ДПС с общи фирми

ГЕРБ и ДПС гласуваха против законопроекта за обществените поръчки

Жененият Волен с корона и каска. И Бойко Борисов на сватбата (Обзор, видео)

Бойко Борисов на сватбата на Волен Сидеров и Деница Гаджева

 


37292