Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Сляпа и глухоняма ли...
Сляпа и глухоняма ли е Темида за референдума... след бомбата?

Сляпа и глухоняма ли е Темида за референдума... след бомбата?Позиция на Движение "ДНЕС"

За съдебната система в България се говори много. Това е една от точките, по които често Европа ни шамаросва като непослушно дете и ни отправя закани. Въпреки обещанията българските политици, те така и не правят крачка в правилната посока и съдебната система у нас се свързва предимно с корупционни, политически и икономически скандали. Знакови дела потъват в небитието, а отявлени престъпници получават оправдателни присъди.

Изминаха близо 20 дни, откакто петчленен състав на ВАС трябваше да се произнесе законен ли е референдума на Слави Трифонов и 3,5 млн. българи. На 11 май случайно или не сградата на съда бе евакуирана заради сигнал за бомба. Тогава магистратите заявиха, че "следващото съдебно заседание ще бъде насрочено за възможно най-близка извънредна дата". До момента това не се случи. Още на 11 май се повдигна въпросът дали несъществуващото взирвно устройство не бе причина делото за референдума да бъде забавено. Може би подобна "случайност" помага на определени кръгове да повлияят върху съдиите и окончателното решение. Едва ли някой би се зачудил, ако съмнителният пакет в сградата на съда не бе поставен там просто, за да сплаши някои неразумен съдия, решил да спазва буквата на закона и да отсъди в полза на референдума? Днес тези опасения се засилват.

В началото на месеца темата за референдума бе изключително благодатна докато ГЕРБ и патриотите уреждаха постове. Тогава Борисов, Цветанов и приятели все още вадеха дивиденти от удобното говорене за референдума. По това време ГЕРБ внесоха и собствения си законопроект за мажоритарното гласуване, а след това и символичния протест на Слави Трифонов бе прекратен временно. Съвсем открито Цветанов опита да идеализира политическата си партия като нескромно се опита да внуши, че ГЕРБ са героите на деня, които се вслушват във волята на народа. Нещо повече Трифонов дори покани Цветанов в Шоуто, за да обясни защо и как десницата приема решенията на хората. Гостуването и очевидно празнословните му обещания бяха  приети с доста смесени, дори негативни чувства от привържениците  на промяната и референдума.

Потушаването на огъня обаче е само привидно. Фактът, че съдът се бави с решението потвърждава само едно - някой се опитва да се намеси в работата на магистратите, за да не може националното допитване да се превърне в закон, такъв какъвто отразява желанието на 3,5 млн. българи.

Решението на ВАС в полза на референдума може да обърка напълно политическия живот в България. Ако съдиите се произнесат, че референдумът е валиден и, че от ЦИК не са преброили правилно, то страната ни ще се изправи пред нови парламентарни избори по новите правила, така както народът и Слави поискаха. Тази опция обаче е неприемлива за управляващата коалиция, която след куп скандали и задкулисни договорки най-накрая подреди своите хора на ключови за държавата постове.

На 11 май се чудехме дали забавянето на решението не е само и само, за да могат "определени здрави“ сили да окажат допълнителен натиск и да гарантират 100%, че ВАС няма да допуснат националното допитване да стане задължително. Може би в началото на месеца решението на магистратите щеше да е положително, но след известен "размисъл" мнението им ще се промени. Забавянето на Темида дава положителен отговор на тези въпроси.

Отлагането навежда и на подозрението, че някои висши магистрати се страхуват да вземат правилното решение и предпочитат да избягат от подобна отговорност. Не стана ясно и какво се случва със зам.главния прокурор Ася Петрова, която бе отстранена от случая, защото изрази позиция, че референдумът трябва да бъде задължителен. Още през април се разбра, че съществуват подправени документи, които прикриват факта, че на едно от заседанията магистратите са поискали зам.главния прокурор Ася Петрова да бъде отстранена от случая. Те са настоявали тя да си направи самоотвод. Петрова е била увещавана извън съдебната зала да се оттегли. Това само по себе си е недопустимо и би могло да се приеме за натиск и опит за предрешеност на делото. Не бива да забравяме, че Петрова разкри на първа инстанция, че ЦИК е създала порочни документи за референдума, които винаги да водят до объркване на крайните резултати и тяхното манипулиране. Именно това е довело и до по-ниските резултати при отчитане на гласувалите за последното всенародно допитване. Тя беше тази, която застана твърдо зад референдума и беше убедена, че съдът трябва да се произнесе в полза на националното допитване. Липсата на отговор от страна на магистратите потвърждава, че има определени кръгове от хора, които се страхуват от Петрова.

Съмненията около забавянето на Темида са много и с всеки изминал ден се засилват. Магистратите изглежда не искат да развалят настаналото удобно мълчание, при което не се чува нито гласът на народа, нито този на Слави Трифонов. Докога обаче ще продължаваме да мълчим и не настана ли най-накрая време за действие? Вече близо половин година Слави следва стъпките на закона, като жали на всички възможни инстанции решението на ЦИК за референдума. Съдебната битка изглежда обречена. Може би е време за по-крути мерки. Трифонов доказа своето търпение като на два пъти изпраща писма до депутатите с искане да започнат работа по националното допитване. След като първия път не се вслушаха в неговите думи на 4 май той излезе пред парламента. Няколко дни по-късно от ГЕРБ внесоха свой законопроект за мажоритарната система и символичният протест беше прекратен. Сега обаче текат двата месеца, дадени от Слави на депутатите да превърнат референдума в закон. По нищо не личи, че те ще направят тези "усилия". Търпението ни вече е напълно изчерпано. Време е Слави най-накрая да поведе хората в защита на това, което мълчаливо крещим вече година и половина.

 

Вижте и други материали по темата:

Какво означава съдебна реформа в България?

Сигнал за бомба в съда... на делото за референдума на Слави

"Бомба" срещу референдума и 3,5 млн. българи

Цветанов: БСП създадоха организация за тролове и фалшиви новини, от която все още се възползват

Съдът ще се произнесе окончателно за референдума на 11 май >> Слави: 5-членният състав на ВАС ще върне делото на тричленка

Прецедент! Променят Протокол на ВАС по делото за референдума

БИТКАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМА НА НАРОДА: Скандално 5-членен състав на ВАС поиска отстраняване на зам-главния прокурор, за да се потулят незаконни действия на ЦИК!

Съд казва задължителен ли е референдума до 14 дни

Продължава борбата за референдума

Прокуратурата смята, че бюлетините от референдума не са преброени правилно

Фалшификацията вече е потвърдена! ЦИК са излъгали българите: Бюлетините от референдума не са преброени правилно, той е задължителен!

Прокуратурата иска референдумът на Слави Трифонов да е задължителен