Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Случаят "Биволъ": Вм...
Случаят

Случаят "Биволъ": Вместо лошите пернишката полиция арестувала жалбоподателитеДвижение „ДНЕС: ОПГ...някъде в равното поле

В Радомирското равно поле стават странни неща. Страшни. Арестуват журналисти по сигнал, който самите те са подали. За корупция става дума.

МВР мълчи, медиите мълчат...а защо?

Версия 1 

Лицата Димитър Стоянов и Атила Биро се опитват да спасят от унищожение документи уличаващи в Гранде престъпление с Еврофондове фирма „Джи Пи Груп“, която е свързана с Валентин Златев, който пък е свързан с Бойко Борисов.

Версия 2

На лицата са сложени белезници, защото нямат право да ровят в мръсното бельо на властта , а и не са носили туристически обувки

Версия 3

От къде на къде лица, едното от които говорещо непонятен език за полицията ще си вършат работата посред нощ  в ливадите и ще клатят Стабилността в България.

Хаосът в държавата е пълен и повсеместен. И някъде в него висши чиновници, полицейски шефове, политически субекти и медии са се преплели. Част е от политиката...на управляващите...

ОПГ ГЕРБ и коалиция, дали ще имат официално изявление по въпроса. Ама нещо смислено? В Европа вече се разчу..!

*ОПГ – Организирана престъпна група

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме."

Това каза днес пред БНР журналистът от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов.

Днес сутринта и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов еразговарял с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и е поднесъл извинения за задържането на двама журналисти и създалата се ситуация, съобщават от разследващия сайт.

Ситуацията "той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието", се казва в публикацията.

След часове излезе и кратко съобщение на пресцентъра на МВР по случая, който наложи намесата на румънския консул и среднощното му пътуване до Радомир.

Ето целия му текст: 

"На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които впоследствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени  в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района са освободени."

От него става ясно и защо са участвали ГДБОП и Спиридонов - защото именно те са били повикани от медията.

Друга обаче е версията на редакцията на "Биволъ" - че журналистите са се озовали там, преследвайки лекотоварни автомобили, канещи се да изгорят документи на „клада“, намираща се в трап на полето край жп гара Егълница.

 

Ето хронологията според "Биволъ" без редакторска намеса:

"Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация, че за втори ден от централата на „Джи Пи груп“, базирана на булевард  „Черни връх“ в София, се изнасят документи и техника.

Два дни по-рано "Биволъ" публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. "Биволъ" разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони левове. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган, както е по задание, и фирмите получават пълната сума.

Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от "Биволъ". То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на "Биволъ" беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в района на местопроизшествието – мястото, където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР-Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност. Журналистите обясниха, че са край пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край жп гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20-30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру все още бяха задържани.

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на "Биволъ" се свързаха последователно с РПУ-Радомир, откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор. 

След сигнал от "Биволъ" и Rise Romania в ПРУ-Радомир от София дойде румънския консул. Около 1:40-2:10 ч. задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ-Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани, защото са в района на местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерасне в досъдебно производство. В РПУ-Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Редакцията изразява също така възмущението от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги."

Омбудсманът Мая Манолова също се е ангажирала със случая.

"Мая Манолова проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я информира, че те са били освободени в 4.30 часа тази сутрин. От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30  часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност - съобщават от кабинета й. -

Общественият защитник е категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация."

 

Източник:http://clubz.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Прокуратурата да каже кои са в най-голямата ОПГ

Вълчо е невинен! Татко му е свой..., а и избяга!

Какво знаеш, Деси? (ОБНОВЕН)

Затворници на свобода – бели кахъри в черни дни

Ще се мре или да... (Обновен)

Султанка е Системата! (ОБНОВЕН)75986