Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Слънцето спи, очаква...
Слънцето спи, очакват ни сериозни промени в климата

Слънцето спи, очакват ни сериозни промени в климатаРуски учени обърнаха внимание на това, че слънцето не е имало нито едно изригване това лято

 

Руски учени обърнаха внимание на факта, че това лято на Слънцето не е имало нито едно изригване, което би довело до сериозни климатични промени на нашата планета. Информацията за това идва от учените от Физическия институт към Руската академия на науките.

Изследователите поясниха, че за цялата съвременна история на наблюдаването си това е четвъртият по дължина интервал, в който не се наблюдава слънчева активност. Известно увеличение на активността на Слънцето бе отбелязано в средата на май 2019 година, тоест преди повече от 100 дни.

Намаляването количеството на петната по Слънцето и намаляването броя на изригванията са характерни признаци за минимума на слънчевия цикъл. Освен това, на Слънцето отслабна значително магнитното поле, което е причината за появата на петната и изригванията. Отслабването и засилването на магнитното поле на Слънцето се случва на всеки 11 години.

По думите на експертите, намаляването броя на изригванията не означава непременно, че ни грозят опасности, но могат да се случат сериозни промени на повърхността на Слънцето, които пък да повлияят на излъчваната светлина, спектъра на излъчване и климата на Земята.

 

 

Източник: https://fakti.bg/ 


112217