Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Социолог: Машинното гласуване няма да преустанови 100% порочните практики

Социолог: Машинното гласуване няма да преустанови 100% порочните практикиМашинното гласуване няма да преустанови на 100% порочните практики, но ще преодолее 2/3 от тях. Това каза за „Фокус“ социологът Юрий Асланов.

„По този въпрос се ползват много странни аргументи и така вече пета година. За 5 години държавата можеше да се организира 30 пъти поне, за да спази закона. Няма никакви пречки и в момента да го направи, разбира се, ако парламента направи промени в някой закони, в това число и в Закона за обществените поръчки, защото не може ЦИК за 1 месец да организира обществена поръчка, както сега е по закон – 30 дни преди изборния ден и да я изпълни. Това е невъзможно. Може да се организира машинното гласуване, като отсега трябва да се започне процедурата, коментира той. Юрий Асланов каза още, че за това гласуване се разпространяват откровени лъжи, че навсякъде било забранено.

По думите му забраната се отнася за дистанционното електорално гласуване. Има държави с многогодишен опит в машинното гласуване и преброяване на гласовете като Холандия и Дания, добави социологът.

РЕДАКТОР: МИЛЕНА СЛАВКОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ГЕРБ за пореден път се извъртя по важен въпрос - защо обаче и за Изборния кодекс?

Бивш министър: Машинното гласуване ли? Искате ли да се обзаложим, че няма да се случи!

Червената социология напира >> Асланов: Премиерът явно знае, че нещата не вървят така, както му се иска90283