Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / София – лош, много л...
София – лош, много лош град за живеене

София – лош, много лош град за живеенеКоментар на Неофит Кузманов – ул. „Николай Коперник“, София 

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)


София е най-лошият град за живеене в Европейския съюз. Това показват данните от ежегодно проучване за качеството на живот в света. В изследването са включени 231 града от цял свят. Сред тях на София е отредено 116-то място – последно от всички страни от Европейския съюз.

Класацията е направена по няколко критерия – политическа стабилност, бизнес и социална среда, здравеопазване, образование, престъпност, транспорт и инфраструктура.

Лошо, г-жо Фандъкова! Лошо, г-н Премиер! Рухна и тази ви фалшива гордост!

Бисерът в короната на ГЕРБ, столицата на Европредседателството, столицата на стабилна и сигурна България не става за ЖИВЕЕНЕ. Представяте ли си другите български градове на какво дередже са?! Всъщност, вие сте наясно, защото  живеем в тези градове на България. Повече от милион софиянци имат "късмета" на жителите на Асунсион (Парагвай) и Рабат ( Мароко).

Да си имаме „късмета“! Улиците ни същински Ементал. Люлин си е жива Венеция. В квартал „Витоша“ - кални бани. За въздуха – или добро или нищо. Значи НИЩО! И центърът един такъв – културен, целият в руини. Ларгото на Веждито се поразвали, но какво мърморим. Да хванем по една лопата и да си го  поправим. Какви патриоти сме. Няма само Борисов да строи, я.

Строи Бойко Борисов магистрали, пътища, мостове, сади магнолии, рита топка и пари раздава ли раздава. Енергично работи нашият Премиер, за да може ние да спим спокойно, а Европа да е едно по-сигурно и добро място за живеене. 

Image result for софийските булеварди, дупки

А в София – мила родна картинка. Свикнали сме си с несгодите. Сигурно и затова сме станали толкова силни и търпеливи. Понасяме скъпотия, майките са като Фитипалди с детските колички, тротоарите ни са си баш руини, кварталите ни са си направо развалини, колите ни са вечно счупени, а поликлиниките са от късния соц... За Топлофикация да не говорим. Дере ни живи, но пък затова е здравословно студено по апартаментите.

И метро си имаме и пак не спим спокойно. Пак народът бяга към Виена и Франкфурт. Виж там е хубаво, почти колкото в Банкя, де. Ама дори и от хубавата Банкя много по-хубаво е там!

Но, да се върнем в центъра на София. На улица „Иван Вазов“. Класически пример за всичко сбъркано при управлението на инфраструктурата на нашия град - там няма място нито за пешеходци, нито за автомобили. Въпреки централното ѝ разположение и факта, че носи името на най-големия български писател, явно това не е достатъчно, за да не изглежда тя като след апокалипсис.

Господата със служебните мерцедеси, които много правят за града и народа нямат проблеми. Дупките се усещат слабо, кал не газят, на просяци не спират, пък и през затъмнените стъкла не се вижда реалността.

А и целият град е в нескончаем ремонт. Ремонт на ремонта..., след направения вече ремонт! Класика! Софийска, герберска. Строи се нещо скъпо и прескъпо - поправя се, после пак се достроява..., после пак се поправя... и така няколко пъти, все със сериозни доплащания и трошене на народна пара! Хем е по-скъпо, хем по-некачествено, но за сметка на това догодина ще могат и нови фирми да си близнат от кацата с меда.

За естетика или преосмисляне на пространствата с фокус върху пешеходците, майките с деца, велосипедистите и градския транспорт и дума не може да става.

Това е София на Йорданка Фандъкова и нейните съпартийци. Тази София, която управлявате вече толкова много години и сте похарчили стотици милиарди левове... София, на която кмет беше и Бойко Борисов.  

Впрегнали сили от сутрин до вечер без отдих, всеотдайни висши общински чиновници дават ли дават интервюта по вестници и телевизии. Със строителни каски инспектират дупките като кратер и със загрижен тон обещават. Обещават, обещават и отделят милиони за поправки. И ние излизаме виновни – виновни, че си караме колите - старите и безотговорно се топлим на дърва и въглища през зимата, та въздухът ни е от мръсен та най-мръсен...

А кой е виновен за безобразното масово строителство, което унищожи всякаква зеленина.

Помните ли плакатите „Зелена София“. Дървета само на картинка и тук-таме някое истинско.

Кой е виновен, че няма детски площадки. Че няма къде децата да се научат да карат колелета. Кой ще ѝ кара велосипедите на г-жа Фандъкова? Онези 400-те дето ще ги отдава под наем, за да бори мръсния въздух. Но пък ни направиха велоалеи, то тротоари няма, ама място за колоездене – Да. Никой не кара. Да не са луди хората да се изтровят от "чистия" въздух или да ги смачка трафикът.

София ми е все едно Луната! И затова пък данък сгради и такса смет са неземни. Твърде земни и твърде високи.

Драги софиянци, с дупките така не може да продължаваме. Хайде, нека Бойко Борисов свиква МС и за дупките в София, ама не за дупките в бюджета, а за  тези двуметровите на дължина, луксозните, дето ни излизат златни като ударим колата. Като истински Шерлок Холмс виновникът е разкрит от Борисов. И това е лошият климат - мръзне, размръзва, вали, слънце грее, пак вали... Не се бъркайте. София си е в Европа, климатът е повратлив и променлив. Има 4 сезона. Не е като в Африка или Антарктида.

И като се отвори дупка, започнете от кмета! Препоръчва нашият Премиер, който е виден европейски лидер и една дупка на него не може да му се опре.

За пример сме в ЕС, хвали се Кралят-Слънце. Да, за пример сме как не трябва да работи едно правителство. За пример сме за висока корупция, лошо здравеопазване, некадърна администрация, липса на контрол при изразходване на европейските пари. Огромен бюджет за София и нищета, мизерия и разруха.

Е, не е ли време да ги позаметем! Да позачистим от боклука в цяла София. Да започнем от кмета и да стигнем до последния некадърен управник. Това ни остава. Защото това не е нашата София. Не е нашата България.

За да спрем да се примиряваме с безхаберието, да спрем да живеем в неуредена, мръсна и опасна столица? Да спрем да търпим.

И тогава, когато превъртим шайката от кърлежи, които управляват живота ни, може да се надяваме на един по-добър град, на една по-добра държава за НАС и децата ни.

А и най-вече за България!

 

Вижте и други коментари на „ДНЕС“ по темата:

Как Икарусът задмина Routemaster-а… Или историята на едно билетче и стандарта на живот сравнен между София и Лондон!

България - улицата с червените фенери. Два паралелни свята

Здравето не е бизнес

В държавата на убийствата

Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!

Страната на протестите и нее***лните политици. Време е да се обединим…

Абсурдно закъснелите мерки!

Държава на концесия

Гарван гарвану око не вади!

ПИАР въздух не чисти!

 

 

 


57718