Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Софиянци изхвърлят н...
Софиянци изхвърлят най-много хартия, всеки четвърти отпадък е храна

Софиянци изхвърлят най-много хартия, всеки четвърти отпадък е хранаКонтейнерите за боклук в район “Красно село” са облепени със стикери с полезна информация как да се изхвърлят разделно отпадъците. 

Софиянци изхвърлят най-много хартия и картон, а всеки четвърти отпадък е храна. На трето място е пластмасата - 16,03%, следвана от инертните отпадъци - 15,41%, и стъклото - 8,28%.

Според тях хартията и картонът са 22,8% от всички отпадъци в столицата. Най-много опаковки се изхвърлят през есента - 29,4%, а най-малко - през лятото - 16,23%.

Най-много храна пълни контейнерите също през зимата - 21,9%, а най-малко - през есента - 15,81%. Любопитното е, че хранителните отпадъци са 18,7% от всички боклуци в София. Това означава, че всеки четвърти отпадък в кофите за боклук, е бил храна.

Текстилът пък е 3,19% от всички отпадъци. Най-много дрехи в София се изхвърлят през зимата - 4,12%, а най-малко - през лятото и есента - по 2,7%.

Иначе за цялата 2017 г. в завода за механично-биологично третиране на отпадъци в София са преработени 356 646 тона боклук

От част от него са произведени 169 820 тона RDF гориво, което се предава за оползотворяване на циментови заводи, каза за “24 часа” зам.-кметицата по екология Йоана Христова.

Столичното предприятие за третиране на отпадъците има договори със заводите “Девня Цимент” и “Холсим”, а за да стигне до тях, горивото се балира.

“Знаете, че подготвяме проект за изграждане на инсталация в “Топлофикация - София”, която да оползотворява горивото, произведено от завода. Проектът ще се финансира със средства от ЕС и заем от ЕИБ. С инсталацията ще осигурим производство на еленергия за нуждите на 30 000 домакинства и топлоенергия за 40 000 домакинства. Тя ще намали консумацията на природен газ за общинското дружество, като спестяванията годишно ще бъдат около 30 млн. лв. Очакваме инсталацията да е готова през 2021 г.”, уточни Христова.

В компостиращите инсталации пък са преработени 13 927 тона зелени отпадъци и 8558 тона. От тях са произведени 8876 тона компост и 2108 мегаватчаса еленергия. Вече започна кампанията на общината за безплатен компост за тази година. Всеки, платил такса смет, може да получи до 10 кг. Трите инсталации са спечелили над 860 000 лв. от продажба на рециклируеми материали, еленергия и компост.

Всъщност в завода се разделят рециклируемите материали от събраните от сивите контейнери отпадъци. Това става през механично и магнитно сепариране, при което те се отделят от общия поток отпадъци. После се изкупуват след търг с явно наддаване, в който участват организации с разрешителни за извършване на дейности с отпадъци.

“От 2014 г. организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки, които гражданите изхвърлят разделно в шарените контейнери, са задължени да поддържат GPS система на обслужващата техника. За ефективното разделно събиране на отпадъци отговорност носят самите организации. Естеството им на дейност е такова, че е и в техен интерес отпадъците да бъдат събирани разделно, без да се смесват.

Столичният инспекторат контролира работата им”, обясни Христова.

Част от договорите на оползотворяващите организации изтичат в края на тази година. При подписването на новите договори е възможно да се увеличи броят на цветните контейнери в града. Сега изискването е да се поставят такива съдове с минимален общ обем от 3300 литра за всеки 800 жители, уточни Христова.

В началото на годината пилотно в район “Красно село” бяха разлепени 100 стикера на сивите контейнери с важна информация за разделното събиране на отпадъци.

“Искаме повече хора да научат графика на сметосъбиране и сметоизвозване в конкретния район, да знаят телефоните, които могат да ползват, когато трябва да изхвърлят електронни, електрически или други специфични отпадъци”, обясни Христова. Предстои общината да направи социологическо проучване за нагласите на софиянци за разделното изхвърляне на отпадъци

В него ще има и индикатори, които да отчетат активността специално за “Красно село”. Отделно, за да се разбере дали стикерите имат ефект, ще се отчетат и обажданията към публикуваните на тях телефони. Така ще се прецени дали такива стикери да бъдат разлепени и в други квартали. Стикери в “Красно село” обясняват как да разделяме боклука, не ги забелязват Според едни няма смисъл, защото всички отпадъци отиват на едно място, други връщат и батерии

Къде се изхвърлят батерии, строителни материали, гуми, акумулатори и електрически уреди? Тази информация стои залепена на 100 контейнера за отпадъци в столичния район “Красно село”.

Въпреки че стикерите са големи, масово хората не ги забелязват, установи проверка на “24 часа”.

“По контейнерите се лепят и драскат какви ли не неща. Не забелязвам новите, защото съм свикнал да има някакви лепенки и просто не им обръщам внимание”, казва Владимир Динев, който работи във високотехнологична фирма.

“Почти не слизам от колата, как да ги забележа? И вижте къде са лепнати - на най-обикновена сива кофа. Прилича на схема на пазара, нищо не разбирам”, е отговорът пък на таксиметров шофьор.

Въпреки че не са обърнали внимание на стикерите, има хора, които изхвърлят разделно отпадъците си. “Връщала съм батерии в магазините, от които съм ги закупувала. В някои аптеки и хипермаркети има места за изхвърляне на лекарствени продукти. Там съм оставяла своите. Наскоро дадох една пералня машина за вторични суровини”, разказва Николета Йолова, която е търговски представител.

Според нея подобни стикери и обозначения биха били от полза за положителна промяна в нагласите на софиянци. “Достатъчно подробни са и в същото време ясни, за да се ориентират хората”, смята Йолова.

Цветните контейнери използва и Ангел Ангелов, охранител в банка. Според него обаче хората, които изхвърлят разделно отпадъците си, са малко.

“Българинът не можеш го промени. Нито медии, нито общини могат да му противодействат”, казва охранителят.

Друг жител на “Красно село” пък беше още по-категоричен: “Трябва да има закон, а нарушителите да се наказват с глоби. Дори със затвор.”

Владимир не изхвърля разделно отпадъците си. Като причина изтъква, че нямало функциониращо депо за преработване на отделните видове отпадъци. “Ние ги хвърляме разделно, а после отиват на едно и също място. Няма смисъл. Бих го правил, ако знам, че има някаква реална полза”, коментира младият мъж.

В България, за разлика от чужбина, разделното изхвърляне на отпадъци е все още новост и по-голям процент от населението не го спазва. Децата ми учат в Италия, там такова нещо няма, разказва таксиметровият шофьор.

“Тук даже ни е срам някой познат да не ни види как изваждаме боклука от торбичката си и го поставяме в цветните контейнери”, допълва мъжът.

 

Източник:https://www.24chasa.bg/