Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Софийското метро се ...
Софийското метро се разширява към кварталите „Гео Милев” и „Слатина”

Софийското метро се разширява към кварталите „Гео Милев” и „Слатина”Софийското метро се разширява към кварталите „Гео Милев” и „Слатина”. Това ще стане след приключването на третия метродиаметър, който вече е в напреднала фаза, предаде бТВ. 

Целият трети метродиамерът към момента е готов на 75% и догодина по същото време вече ще се използват пет нови спирки – от „Патриарх Евтимий” до „Красно село”. 

Шест чисто нови метровлакове вече чакат в депото в „Красна поляна” завършването третата линия. Въпреки че са напълно автоматични и могат да се движат сами, на първо време ще се управялват от машинисти. Човешкият фактор обаче е максимално ограничен за повече безопасност. 

„Функциите на машиниста основно ще са да се грижи за пътниците – качване, слизане, а движението, всичко по трасето, ще се извършва изцяло от влаковете, от автоматиката”, обяснява инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен”. 

Анализът на пътниците в София е показал, че най-натоварени са градските линии от „Гео Милев” и „Слатина”. 
Новата линия ще минава през зала „Универсиада”, „Шипченски проход” и зала „Арена Армеец”. Първо обаче трябва да бъде завършен третият лъч на метрото. 

Подземната железници е намалила трафика с 25%, като това са 70 хил. коли по-малко дневно. 

През 2020 г. метрото вече ще стига до Овча купел и ще вози половин милион пътници на ден. 

Развитието на метрото в бъдеще предвижда предимно продължаване на вече съществуващите линии. Така след 2020 г. ще има още две нови спирки на линията в „Люлин” и продължение на линията след Бизнес парка.

 

Източник: http://epicenter.bg/


76973