Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Споразумение за поли...
Споразумение за политическа почтеност и толерантност - Шумен 2011

Споразумение за политическа почтеност и толерантност - Шумен 2011Движение за национално единство и спасение /ДНЕС/ призова кандидатите за кмет на Шумен да подпишат Споразумение за почтеност и толерантност по време на предизборната кампания. Те поискаха политиците публично да изразят своето отношение към порочните изборни практики, като купуване на гласове, неясно финансиране, оказване на натиск върху групи избиратели и други. И още желаещите да заемат кметския пост да поемат ясни ангажименти за политическа почтеност и открит диалог с гражданите, които ги избират. “Ако искате, ние гражданите да гласуваме, поемете ясни ангажименти към нас”, призовават от движението.

На призива да подпишат Споразумението днес в конферентната зала на хотел „Контеса” се отзоваха кандидатите за кмет Иван Капралов, издигнат от Коалиция “Демократи за десетият град”, Бисерка Йовчева от НДСВ, Валентин Велев от РЗС, Красимир Костов от БСП, Ивелина Вичева от Обединена социалдемокрация, Невин Реза от партия “Нова сила”, Галин Терзийски от СДС и “Новото време”.

От Гражданско движение “ДНЕС” дадоха толеранс от една седмица на неприсъстващите кандидати за кмет Димитър Александров от ПП ГЕРБ, доц. Веселин Панайотов от “Атака”, Николина Петкова от “Зелена партия” и Румен Йорданов от БЗНС да подпишат лично споразумението, като предположиха, че отсъствието им е основателно.

Меглена Димитрова, областен координатор на ГД ДНЕС в Шумен определи присъствието на кандидатите за кмет като добър знак за почтена кампания и изнесе данни от тяхна анкета, в която 90% от гражданите са убедени, че на тези избори ще липсва толерантност.

Споразумението бе подписано от всички присъстващи като с особено мнение подписа Невин Реза от партия “Нова сила”. Тя се противопостави на т. 6 от Споразумението, според която кандидатите трябва да осъдят всички действия, свързани с разпространението на недоказани твърдения и компромати, независимо от техния адресат. “Твърдо заставам за компроматите, защото имаме една поговорка, която казва „каквото си надробил, това ще сърбаш“ и, ако имаме наистина доказани уличаващи материали в корупция, злоупотреби за разни лица, участващи в момента в предизборната борба, тогава какво правим. Според мен всеки трябва да носи отговорността си”, мотивира се Реза.

Иван Капралов подкрепи най-вече тази част от Споразумението, в която кандидатите трябва да участват в предизборни дебати, като в тях да поемат ясни ангажименти, да боравят с реални факти и изпълними обещания. “Участвайте в дебати, не слушайте пиарите си, постъпете мъжки и елате”, каза Капралов и хвърли лява ръкавица към Красимир Костов и дясна за кандидата на ГЕРБ Димитър Александров. Той отправи покана и към останалите кандидати за кметове активно да се включат в предизборните дебати.

 

20.10.2011

 

ШУМ.БГ


299