Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Спорят за гробницата...
Спорят за гробницата на Клеопатра

Спорят за гробницата на КлеопатраКъде всъщност е погребана египетската царица

Изгубена повече от 2000 години, гробницата на Клеопатра, последната кралица на Египет, отдавна е повод за спорве както сред археолозите, така и сред обществеността. И макар често да се появяват съобщения за откриването на лобното място на Клеопатра, шансовете за намирането ѝ са доста малки, казват експертите.

Царицата на Египет е една от най-известните исторически личности и е вдъхновявала поети, художници и архитекти по целия свят. Под нейно управление Египет процъфтявал. Но въпреки важността си, мястото, където е погребана все още не е открито.

Любовница на Юлий Цезар и Марк Антоний, Клеопатра се самоубива през 30 г. пр.н.е., след като е пленена от римския император Октавиан. Тя е направила това сс помощта на отрва, като някои смятат, че е използвала змия, която да я ухапе. Според някои древни текстове, след смртта си, египетската кралица е погребана с Антоний в мавзолей. Но доказателства за това не са намерени.

През последните 15 години Катлийн Мартинес и нейният екип разкопават обект в египетския град Тапосирис Магна, разположен на около 50 километра западно от Александрия.  В превод името на мястото означава „Гробницата на Озирис” (бог на плодородието и задгробния живот в древноегипетската религия). Според последните съобщения в медиите екипът, който търси гробницата на Клеопатра, е близо до успеха.

Откакто работи на обекта, екипът на Мартинес открива много артефакти от времето на Клеопатра, включително монети, сечени по време на нейното царуване. 

Клеопатра принадлежала към династията на Птолемеите, която управлявала Египет в продължение на 275 години от 305 до 30 г. пр.н.е. Мартинес и нейната експедиция твърдят, че наличието на храм на Изида (богиня в древноегипетската религия), датиращ от периода на Птолемеите, както и монети с портрета на Клеопатра показват, че известната египетска владетелка може да е погребана там.

Друга група археолози смятат, че Клеопатра не е погребана в Тапосирис Магна.

„Изобщо няма доказателства, че гробницата на Клеопатра би могла да бъде там“, заяви пред сп. Live Science Захи Хавас, бивш египетски държавен министър по антиките, който е работил с Катлийн Мартинес повече от 10 години. „Вярвам, че Клеопатра е била погребана в нейна гробница, която е построила до двореца си и тя е под водата“.

Според Хавас гробницата на Клеопатра никога няма да бъде намерена - мнение, споделяно и от други историци. Дворецът на Клеопатра се намирал в египетския град Александрия. Учените твърдят, че през последните 2000 години части от двореца са били потопени под вода поради крайбрежна ерозия.

 

Източник: https://fakti.bg/


131960