Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Спорът ГЕРБ - БСП за...
Спорът ГЕРБ - БСП за машинния вот опря до дамското червило (ВИДЕО)

Спорът ГЕРБ - БСП за машинния вот опря до дамското червило (ВИДЕО)Утре предстоят дебати в пленарната зала на парламента

 

Image result for Спорът ГЕРБ - БСП за машинния вот опря до дамското червило (ВИДЕО)

 

Ако едно червило струва 100 лева, бихте ли платили 70 лева за червило, за да се начервите само веднъж. Тези 3000 лв. за всяка една машина са 70% от стойността на машината. Така депутатът от БСП Тодор Байчев обясни на дамите в студиото на "Всичко коз" - на опонентката си от ГЕРБ Мария Илиева и на водещата Мая Костадинова, защо една машинна бюлетина на проведените у нас през май евроизбори е струвала десетки левове, срещу по-малко от 80 стотинки за хартиена бюлетина. 

Ожесточеният спор между управляващи и опозиция за машинното гласуване се пренесе в студиото на Канал 3 преди утрешните дебати в пленарната зала в НС след като днес на Парламентарната комисия по правни въпроси на първо четене се предложи отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Под законопроекта стоят подписите на депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля“, а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори. 

"Осакатяването на изборния кодекс бе поставено преди 5 месеца, стигаме и до човешкия фактор - няма нито една грешна бюлетина от машина, а после странно се допускат грешки. Предлагате гласуване от ХVIII век", заяви депутатът от БСП Тодор Байчев. 

"Няма да се спирам колко струва вотът на хартиена бюлетина и машинният - това е ясно. Над 1000 протокола имат несъотвествия между вота на хартия и този на машина, в над 100 секции не е подаден нито един глас на машина", изтъкна Мария Илиева от ГЕРБ, която цитира констатации на ЦИК за проведения през май евровот. 

"И ако на европейските избори това не води до сериозно отклонение, то на местния, когато разликите са близки, това би застрашило вота и би било предпоставка за касиране на вота. Искам да кажа, че основното за нас като управляващи е отговорността, която носим за изборния процес. Местният вот е много по-сложен - много повече кандидати, много повече вариации, бюлетини с много повече данни. А какво ще стане при балотаж?", подчерта Мария Илиева.

 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха

Когато могат да се дадат за купени гласове >> Десислава Атанасова: Защо трябва да даваме 20 млн. лева за 6000 машини?

Какво разбрах от отмяната на машинното гласуване

Адвокат Петър Славов потвърждава абсурда за премахване на машинното гласуване

"ЗА" машинното гласуване >> Атанас Семов: Новият главен прокурор трябва да е смел професионалист

"За" и "Против" електронното гласуване

Референдум "ДНЕС"

 106107