Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Справедливата кауза ...
Справедливата кауза на майките надви упорството на властта! Губиха битки..., спечелиха войната! >> Народното събрание прие Закона за личната помощ

Справедливата кауза на майките надви упорството на властта! Губиха битки..., спечелиха войната! >> Народното събрание прие Закона за личната помощПарламентът прие на второ четене Закона личната помощ, който касае хората с увреждания.

Законът е в отговор на протестните действия на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за реформа в социалната сфера.

Близо половин година те са на палатков лагер пред парламента, с настояване законът да бъде изработен и приет нормативен акт, който да урежда условията и реда за предоставянето и ползването на лична помощ от хора с увреждания.

Според закона, държавната политика за лична помощ на хора с увреждания ще се осъществява от Министерството на труда и социалната политика, а предоставянето ѝ – от доставчици на лична помощ.

Това ще става само въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане ще планира, разпределя, контролира и отчита средствата за финансирането на личната помощ.

Той ще има задължението и за издаване на задължителни методически указания за предоставянето на помощта, както и да осъществява контрол за предоставянето на лична помощ и изразходването на отпуснатите средства.

Директорите на дирекции „Социално подпомагане“ към Агенцията ще организират изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ.

Ще се поддържа публичен регистър на юридическите лица, предоставящи услугата лична помощ.

Неин ползвател може да бъде всеки човек с увреждания, довели до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и до зависимост от чужда помощ.

Той ще може да избира асистенти, да договаря тяхната заетост съобразно потребностите си и да подписва месечния му отчет за отработените от него часове. За конфликт с асистента човекът с увреждания ще може да уведомява писмено доставчика на личната помощ.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА

Победа за майките от Системата ни убива!!! >> Те са пример за обществото ни! >> Така човек трябва да се бори с живота и управляващите в България!

След години битки, властта и депутатите клекнаха! >> Парламентът прие първия от законите за хората с увреждания

Майките от "Системата ни УБИВА" местят палатките пред здравното министерство

Депутатите въведоха работни квоти за наемане на хора с увреждания

Ще се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ

 

 


83290