Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Стефан Тафров: Привържениците на ДБ и ИТН се различават, поели сме ангажимент към нашите избиратели

Стефан Тафров: Привържениците на ДБ и ИТН се различават, поели сме ангажимент към нашите избирателиДемократична България е готова да поеме правителствена отговорност. Имаме изключително добре подготвени експерти, но към този момент картината е твърде неясна, за да поемаме някакви ангажименти. 

Това заявява Стефан Тафров от ДБ в интервю за Дойче веле. Ангажименти ние сме поели най-вече към нашите избиратели, тъй че много трудно ще се състави мнозинство, допълва той. И обяснява, че привържениците на ДБ и на ИТН се различават:

Нашите привърженици задават трудни въпроси. Те се интересуват от програмата ни, от намеренията ни, спорят с нас. Докато изглежда, че – това е лично мое впечатление – привържениците на ИТН са запленени по-скоро от харизмата на лидера. Ние сме различни като политическа субстанция и като политическа стилистика. 

Според Тафров "номинално лявата партия БСП, която претърпя съкрушително поражение на тези избори, всъщност е една консервативна партия. И то консервативна националистическа партия. А пък тези, които са „десни“, се оглавяват от бившия бодигард на Тодор Живков. В българските условия ориентир е по-скоро отношението към ЕС и европейската интеграция, а ДБ несъмнено е най-проевропейската сила на българската политическа сцена". По думите му у нас има нужда от нови координати - "например отношението към Европа и изобщо към геополитическата ориентация на страната, както и към някои основни ценности. И това е по-релевантно, отколкото традиционната схема „ляво-дясно“. 

Той коментира и изказването на премиера Бойко Борисов от изборната нощ, че млади и буйни привърженици на ГЕРБ можело да атакуват неговите противници:

Господин Борисов явно си дава сметка, че това е краят на неговата политическа кариера. Избирателите му нанесоха един звучен плесник, той е изолиран, сам и без никаква обществена и лична перспектива като политик. И това пролича много ясно в тези му твърде невъздържани изявления. 

 

Източник: https://offnews.bg/

 148103