Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Стига лъжи! Режим на...
Стига лъжи! Режим на тока има... властта ни върна в 1984 г.

Стига лъжи! Режим на тока има... властта ни върна в 1984 г.Коментар на Вихър Бойчев

 

Едва ли някой си е представял, че през 2017-а в България ще се въведе режим на тока, както някои си спомнят беше през 1984-1985 г., но е факт. Тази зима е една от най-мразовитите и снежни през последните години. Проблемите се трупат един след друг, а прогнозата никак не е благоприятна. Явно Балканите ще бъдат сковани от студ и лед и следващия месец. Всичко това доведе до режим на тока. Таен за послушните медии, явен за всички нас.

От началото на януари почти в цялата страна съвсем „случайно“ електричеството гасне за по час–два и то без обяснение. В най-добрия случай от енергото се оправдават, че има някаква авария – сняг е прекъснал стар кабел,  снегорин е минал през ел таблото. По-често обаче, каквото и да било обяснение липсва. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова България няма да остане на тъмно, каквото и да се случва. Въпреки че въглища в някои от тецовете за студен резерв са замръзнали и спряхме износа на електроенергия, то ние се справяме, твърдят от правителството на Борисов. Справиха ли се обаче, защото нито топло виждаме, нито светло. 

Докато са на тъмно и разнасят свещи по домовете си обаче, хората имат време за повече разговори и е логично да се зачудят. Защо мините на Ковачки не са пригодени за студената зима, още повече, че подобно нещо не се случва за първи път в България? Защо се стигна дотам, че се наложи да се спре износа на ток, заради което ще търпим огромни загуби? Защо не са глобени електроразпределителните дружества тъй като не са сменили трафопостовете, кабелите и стълбовете, които са толкова стари, че и Лили Иванова може да им завиди? Защо десетки години държавата така и не разшири пътищата, не почисти просеките и не създаде условия да се опънат по-нови и стабилни кабели, особено в малките населени места? Защо се хвърлиха милиарди евро, дошли от Европейския съюз за стоеж на ВЕЦ-ве, които сега не работят, а появата им само напълни джобовете, както на собствениците, така и на общинските и държавни власти. Какво се случи с фотоволтаиците, за които дадохме невъобразимо голяма сума пари и преизпълнихме плана на ЕС за една година, вместо за пет? Потърси ли някой сметка на онези дружества, повечето от които собственост на народни представители, които твърдяха, че получават слънчева енергия през 28 часа в денонощието... дори и когато луната "свети".

Отговорите на тези въпроси остават загадка, а никой не смее да попита енергийното министерство дали и как си е свършило работата.

Режим на тока в България официално не е имало от от 89-а година. През 1992 г. спираше за час, два, но това не продължи много дълго. Тогава в цялата страна се появиха вицове, че погледнато от самолет България е като една голяма дискотека – 3 часа има - 1 час няма, 2 часа има - 2 часа няма...

По това време са работели всички ТЕЦ-ове и няколко блока на АЕЦ и огромен брой ВЕЦ-ве. Тогава обаче електропреносната мрежа беше толкова слаба, че въпреки наличието на мощности нямаше как да се пренесе токът до крайните потребители. Оттогава досега ситуацията не се е променила. Въпреки хвърлените милиарди и обещанията за по-добро бъдеще. Възможно ли е повече от 25 години по-късно нито едно правителство да не се е справило с тези проблеми? 

Логично е министър Петкова да отрича, че страната тъне в мрак, защото това е огромна черна точка в предизборната кампания на ГЕРБ. Думите обаче няма да светнат като крушка в тъмните домове. Неведнъж Борисов се е хвалил, че енергийната мрежа в България е в перфектно състояние, изнасяме ток, колкото за цяла Южна Америка, ние сме силата на Балканите... и какво ли още не. Режимът на тока днес обаче е поредният провал на това управление. Отдавна страната не е стигала толкова дълбоко дъното. Дори и да се замажат нещата със сладки приказки, фактите са безпощадни. А колкото по-дълго продължава, толкова повече ще се нагнетява напрежението срещу бившите вече управляващи.

 

 

 


21054