Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Стига сън! От нас за...
Стига сън! От нас зависи всичко!

Стига сън! От нас зависи всичко!Мнение на Филип Златев, IT специалист, Хайделберг, Германия, доброволец на Референдума

 

Българите сме най-бедни в Европа. Близо една четвърт от нас живеят под линията на бедността, показват данните на Националната статистика, които четох тези дни. Преобладаващата част от тях са многочленни семейства, в които родителите са с ниско образование.

351,8 лева е линията на бедността, определена от правителството за миналата година или това са средно парите, с които разполага на месец член на такова бедно българско домакинство.

По-малко пари месечно имат над 23% от хората в България, това са над 1 милион 660 хиляди души. Разликите в средните работни заплати в отделните области са много големи – 1523 лв. в София, 701 лв. във Видин, 740 лв. в Благоевград, 781 лв. в Кюстендил

Богатите стават все по-богати, бедните все по-бедни. Милиони като мен тръгнаха навън на гурбет с надеждата да живеем нормално. И така години наред.

Въпреки това всички ние и навън, и в Родината продължаваме да седим, да се тюхкаме и вайкаме, да "протестираме" около масите на салатка с ракия, да четем статистики, да констатираме и да чакаме. Да чакаме промяната, да чакаме справедливостта, да чакаме онова, което заслужаваме. Да чакаме добрия жизнен стандарт, който заслужаваме.

Животът ни обаче няма да се подобри като с магическа пръчка, докато псуваме над чаша ракия и домашно винце. Бъдещето ни зависи само и единствено от нас самите. От всички българи, независимо от пол, възраст, образование, независимо от това дали живеем в България или по света.

Защото:

Заплатите няма да се увеличат, докато не се опълчим на работодателите, които ни плащат жълти стотинки и ни третират като роби;

Корупцията няма да изчезне, докато продължаваме да даваме под масата на всеки, който си поиска;

Престъпността и грабежите няма да спрат, докато няма строги наказания;

- Здравеопазването няма да стане по-добро, докато бием лекари и сестри;

- Образованието няма да е качествено, докато ВУЗ-те продължат да дават лаптопи като бонус на студентите;

- Културата няма да е култура, докато слушаме Сузанита...

- Животът ни ще продължи да е беден, мизерен, нещастен и без перспектива, докато още вярваме, че всички тези, които ни управляват 28 години ще се загрижат за нас. Ще спрат да лъжат, да мамят, да обещават лицемерно.    

България потъва надолу и тази тенденция няма да се промени, ако целият български народ, всички ние и в Родината, и в чужбина не се обединим около идеята за радикална промяна и възстановяване на свободата и демокрацията.

Днес, сега и тук само от нас и единствено от нас зависи дали бъдещето ще е по-добро. Няма да дойдат спасителите, които да ни измъкнат от блатото, няма кой да се смили над нас и да защити правата ни, няма как ситуацията да се подобри, ако не го пожелаем и не го направим! НИЕ, БЪЛГАРИТЕ!

България е най-бедната страна в Европа и по всичко личи, че ако не предприемем нещо ще си останем така. А рефренът "Ние сме най-бедните в Европа”, колкото и да си го повтаряме и оплакваме нищо няма да промени…

Хайде сега да пием по една бира и да помислим. Да помислим, да преценим.

Докато мълчим и докато търпим, трябва да си отговорим всички на един основен въпрос: Такова бъдеще ли искаме? Такъв живот ли искаме? Такава ли съдба си избираме като нация, като горд народ с история, с традиции, със слава!

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Българинът - между балканско тигърче и Пепеляшка на Евросъюза

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

След 3 мандата на Бойко и дузина на БСП!* >> Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък

България - раят на стабилността и спокойствието

БСП или ГЕРБ - все тая, вече 27 години

Борбата с корупцията и престъпността у нас е мираж

К`во става, брат... Бойко?

С екскурзии за двама и таблети ВУЗ-ове привличат студенти

Мизерия - на една крачка разстояние! България рухна

Близо една четвърт от българите живеят под прага на бедност

Безопасна игла* >> За 1 май, под куп безсмислени лозунги, БСП поиска предсрочни избори