Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Стой си министър и трай

Стой си министър и трайТова бъдеще го чака министъра на социалната политика Бисер Петков, ако съдим по днешното изявление на премиера Борисов, който вчера прие оставката му и след по-малко от едно денонощие го върна на поста.

Оставката на министъра дойде почти на финала на продължителни експертни усилия от екипа на Бисер Петков в диалог със заинтересуваните страни и, на първо място, родителите на деца с увреждания да се намери законодателно решение за натрупаните и нерешавани с десетилетия проблеми. Но решения не като гасене на пожари ден за ден, както е свикнал да управлява кабинетът "Борисов", а с визия занапред. Вчера Бисер Петков е поел ангажимент пред майките, че се правят последни уточнения по проектозакона за личната помощ и той ще бъде придвижен. Няколко часа по-късно министърът подава оставка и тя е приета веднага. Майките обаче скочиха в защита на министъра, с когото са успели да постигнат ефективен диалог. Тази тяхна реакция попречи на премиера да отиграе и този път в своя полза сътресението - че, ето, взема мерки и веднага си отива министърът в сектора, в който има напрежение.

"Тази тема да ми се маха от главата"

Без коментар на свръхизразителната фраза. Нервността на Борисов пред журналистите в Измир разсея мъглата около оставката на Бисер Петков: "За реформа на сектора трябвали 300 млн. лв." /.../ "Щом го харесват и му имат доверие, да остане" /.../ "Ще продължат ли палатковите лагери?! /.../ "Тази тема да ми се маха от главата".

Бисер Петков обаче не е случайно озовала се на управленски стол калинка, която премиерът с един жест и дума може да игнорира и елиминира, а е уважаван финансист и утвърден специалист в социалното, осигурителното и пенсионното дело, който не е опетнил управленската си кариера с нито едно съмнително действие. Опитът му да бъдат решени именно дългосрочно проблемите пред децата с увреждания означава приемане на пакет от закони с точни разчети за необходимите действия и средства, синхронизирани със здравното, образователното и финансовото министерство. Без да е казано официално досега, то е ясно, че Министерството на финансите е, което не е дало своето "ок" на проекта на социалния министър.

Чуди ли се някой? Досега правителствата са отстъпвали неведнъж пред искания на различни сектори. Но грижата за най-уязвимите е белегът за цивилизованост на държавата и обществото. Това очевидно не се отнася за българския капитализъм. В който да приемеш да си министър на труда и социалната политика е равносилно на подвиг и саможертва.

Сега Бисер Петков - един чужд на ефектните жестове човек - еизправен пред парадоксален избор

 - да си кротува и да остане на поста, който ще заслужи, като поеме ударите на майките за неизпълнените обещания; или да си тръгне, като отстъпи мястото на следващия, който ще... прилича на останалите: ще говори напоително вeдри общи приказки, ще си стои министър и няма да предприема нищо, което би нарушило стабилната хармония на статуквото.

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/

 

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие 

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

ЕДИНСТВЕНО НА НАШИЯ САЙТ:Въпреки медийното затъмнение! > Слави с разтърсващ концерт в Лондон за децата на България! ВИЖТЕ>>

Слави спасява децата на България!

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с увреждания

Слави Трифонов посвещава концерта си в Лондон на децата с увреждания

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

„Системата ни убива“

Медиите нарочно мълчат за дарението на Слави Трифонов*

Той е гласът на истината и алтернативата на цялата власт!

СЛАВИ: НЕ СТАВА ОТВЪН. ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕШ В ПАРЛАМЕНТА И ДА ПРОМЕНИШ ЗАКОНИТЕ

Властта се опитва да забрави и „погребе“ Слави Трифонов, заедно с мечтите и надеждите на милиони българи!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания