Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Столични общинари ра...
Столични общинари разговаряха с

Столични общинари разговаряха с "ДНЕС" по проблемите на София. Йорданка Фандъкова не се отзова на поканата за среща.Не търсим конфронтация, а решение на проблемите на гражданите“. С тези думи Анжелика Цокова – член на Координационния съвет на Движение „ДНЕС“, обясни целите на проведената късно вчера, 23 юли 2012 г., среща на движението с депутати, избрани от 23, 24 и 25 МИР-София, и представители на Столичния общински съвет (СОС). За участие в срещата беше поканена и г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на гр. София, която не се отзова на поканата, поради ангажираност.

По време на срещата представителите на „ДНЕС“ запознаха участниците с резултатите за София от проведения през пролетта на тази година референдум под мотото „Да изберем и решим заедно проблемите на нашия град!“.

Акцент в разговора беше поставен върху два ключови за столицата проблема – паркирането и трафика, и концесионния договор със „Софийска вода“ АД, по които „ДНЕС“ в момента провежда подписки, а срещу новите условия (в сила от 1 септември т.г.) за „синя зона“ движението заведе съдебно дело в Административен съд – София-град. Представителите на СОС не скриха раздразнението си от заведения от „ДНЕС“ съдебен иск и бяха категорични, че промените в наредбата за организация на движението в София ще влязат в сила от 1 септември, респективно – един час престой в „синя зона“ вече ще струва 2 лв., в новата „зелена зона“ цената за престой ще е 1 лв., а живеещите в центъра на столицата ще плащат годишна винетка в размер на 100 лв. „Това е огромен реверанс към тях“, категоричен бе Радослав Тошев.

В хода на разговора бе изтъкнато, че още от Освобождението на Българя и особено през последните 20 години София се развива твърде хаотично и без генерален градоустройствен план, а в същото време има сериозна миграция на хора от останалите градове на страната. Тези два фактора са в основата на ключовите за столичния град проблеми – затруднен трафик и паркиране, и замърсен въздух. Решението на тези два генерални проблема столичните общински съветници търсят именно чрез промените в наредбата за „синя зона“. Представителите на „ДНЕС“, обаче, подчертаха, че преди да се въвеждат нови условия за паркиране и престой, общинската администрация трябва да подобри състоянието на градския транспорт, да въведе електронна трафик-система, да се погрижи за ефективното отстраняване на негодните за употреба автомобили и да изгради оптимален брой паркинги на достъпни за гражданите цени. „Не може проблемите на града да се стоварват върху данъкоплатците, а събраните от такси и глоби за паркиране и репатриране на автомобили средства да потъват в неподлежащото на контрол от страна на Сметната палата общинско дружество „Център за градска мобилност“, при това избрано без търг или конкурс“, категорични бяха представителите на „ДНЕС“.

Участниците в срещата бяха единодушни, че проблемите на столичния град не трябва да се политизират, а е необходимо в диалог с представителите на гражданското общество да се търсят решения, като се обединят усилията на законодателната, изпълнителната и местната власти. За активен диалог и бягство от конфронтация призоваха народните представители от ГЕРБ Станислав Иванов, Румен Стоилов и Джема Грозадова, депутатите от „Коалиция за България“ Ваня Добрева и Александър Радославов, зам.-председателят на СОС Николай Стойнов, представителите на СОС Малина Едрева  - председател на групата на ГЕРБ, Калоян Пардов – председател на групата на Коалиция за България, Радослав Тошев – председател на Комисията по транспорт, и Лорита Радева – председател на комисията по екология. Те отправиха покана към Движение „ДНЕС“ за участие в заседанията на СОС и съответните комисии към общинския съвет, където предложенията и проблемите на гражданите да бъдат дискутирани и да се търсят пътища за тяхното преодоляване. Отворени сме за нови идеи. За нас мнението на всеки гражданин е важно, а Вие имате достатъчно силна позиция и място в обществото, затова ще търсим диалог и ще се съобразяваме с по-голямата част от Вашите предложения“, ангажира се зам.-председателят на СОС Николай Стойнов.

***

Припомняме, че през пролетта на тази година „ДНЕС“ организира в 25 областни центъра анкетни проучвания сред гражданите, превърнали се в своеобразни местни референдуми. В тях се включиха над 77 000 граждани, от които 6200 жители  на София. ЦЕЛТА:  да се подпомогнат местните администрации при идентифицирането на ключовите за съответната община проблеми, за да се потърсят и приложат конкретни мерки за тяхното преодоляване. Получените резултати позволяват да се направи извод, че недоволството на гражданите е насочено най-вече към:

  • За София: 1. Лоша инфраструктура (26,2%), 2. Бездомните кучета (21,6%), 3. Чистота(19,9%), 4. Цена на парното (14,1%) и 5. Организация на движението и паркирането (9,8)
  • За страната: 1. Безработица (27%), 2. Лоша инфраструктура (25%), 3. Организация на движението и паркиране (15%), 4. Чистота (12%) и 5. Бездомните кучета (5%).

В резултат от проведените референдуми, „ДНЕС“ организира и проведе срещи с местната власт и народните представители в цялата страна. Движението възнамерява да организира подобни един път годишно, тъй като усилията и целите на „ДНЕС“ са изцяло насочени към разрешаване на проблемите на гражданите и общините в името на по-добър и спокоен живот.


84