Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Столтенберг: НАТО и ...
Столтенберг: НАТО и ЕС имат общ интерес от стабилност на Балканите

Столтенберг: НАТО и ЕС имат общ интерес от стабилност на БалканитеНАТО и ЕС имат общ интерес от стабилност на Балканите, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от алианса в Брюксел.

Той съобщи, че преговорите за присъединяването на Р Македония вече са в ход и е важно моментът да бъде използван, за да може процесът да завърши успешно. Столтенберг приветства предприетите от Скопие стъпки в тази посока.

По неговите думи пактът очаква да получи първия план на Босна и Херцеговина за подготовка за присъединяване към НАТО. Сега властите в Сараево трябва да предприемат следващия ход и да решат, добави той. Нашето решение е взето, заяви Столтенберг по повод готовността на алианса да разгледа този план, предаде БТА.

Генералният секретар призова Сърбия и Косово да се въздържат от провокативни изявления и действия. Той съобщи, че министрите от пакта са обсъдили готовността на Прищина за реформи в армията и определи този процес като свързан с евроатлантическата интеграция. По неговите думи за реформата ще бъде нужно време.

НАТО запазва единството и решимостта си по въпроса с подкрепата за Афганистан,  заяви Столтенберг.

За да намалеят жертвите, не е нужно да се изтеглим, а да осигурим подкрепа за Афганистан, добави той. Столтенберг забелязва положителни признаци в ислямската република с началото на мирен процес и преустановяването на сраженията в цялата страна.

Талибаните могат да постигнат нещо само с преговори. Те трябва да разберат, че продължаването на боя е безсмислено. Всички усилия в друга посока, освен присъединяване към преговорите, ще затруднят допълнително постигането на мир, посочи генералният секретар.

По неговите думи е важно да бъдат подобрени изборните списъци в Афганистан. Оставаме решени да подкрепяме страната - това е в наш интерес и в защита на нашата сигурност, добави Столтенберг.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


83235