Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Стотици доброволци о...
Стотици доброволци от

Стотици доброволци от "ДНЕС" помагат на хиляди българи.Един от открояващите се акценти в работата на доброволците на Гражданско движение „ДНЕС“ през последните седмици на 2012 г. и в началото на тази, несъмнено бе Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага”. Макар официално стартът да беше даден през декември, подготвителната работа започна  доста по-рано. 

Още когато прозвуча прочувствения призив на Движение „ДНЕС“, подкрепен от Дарик радио, БГНЕС, НюзБг и Live News за набиране на доброволци за инициативата:

„Огледай се!  

Колко наши съграждани са обречени на затвор в собствения си дом
поради трудна подвижност и непроходимост в градска среда…? 

 Колко от тях са на инвалидни колички…? “ 

Отзвукът бе невероятен. Та как иначе може да оценим факта, че за броени дни, като доброволци се записват 1000 души от 120 общини от всички краища на България. 

В Централния военен клуб на 12.12.2012г. Гражданско движение”ДНЕС” и Българската православна църква дадоха старт на Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага“ в помощ на трудно подвижните самотни възрастни хора и граждани с опорно двигателни и зрителни проблеми. На официалното откриване  присъстваха господин Брайън Далтън, заместник-посланик на Американското посолство в София, и Отец Ангел, протосингел на Софийската света митрополия, който извърши водосвет за началото на кампанията, а музикантите Данчо Караджов, Дичо, Кристина Димитрова, Теди Кацарова, балетна формация „Жестим“, както и незрящи младежи поздравиха присъстващите със свои изпълнения.

Анжелика Цокова, председател на Гражданско движение „ДНЕС”, и Петър Лазаров, координатор на инициативата, подчертаха във встъпителните си думи, че доброволците на Движението ще продължат да оказват помощ в подкрепа на затруднените граждани и след определения до 1 април експериментален срок. 

Специалният гост господин Брайън Далтън приветства участниците. В речта си той се спря на богатите традиции на доброволчеството в САЩ, на трудностите, с които се сблъскват огромен брой хора по света в ежедневния си допир с градска среда, транспорт, административна власт. В заключение той подчерта: „Надявам се, че същото отношение е валидно и тук, че да дадеш от себе си без отплата и да отделиш време и енергия и фантазия, за да помогнеш на онези, които не могат да си помогнат сами, ви кара да се чувствате повече българи.“ 

Националната инициатива „ДНЕС помага” има за цел да обхване и привлече много граждани, готови да приемат доброволчеството като един естествен начин да  се помага на хората, живеещи около нас. Динамиката и търсенето на различни видове доброволческа помощ е  строго регионално и със специфични  различия по места.  Всяка една община развива и планира дейностите си според  възникващите потребности и нужди от такава подкрепа. 

В 120 общини от цялата страна доброволците на Гражданско движение „ДНЕС” се стремят да подпомагат трудно подвижни самотни възрастни хора и на граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми при изпълнение на ежедневните им функции, да разнообразят живота им, да разрешат техни конкретни социални проблеми. 

Основните цели, които си поставя и ще развива  Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага” са: равен достъп до градската и социална среда; интеграция в обществото; преодоляване трудния достъп до административни сгради и търговски обекти; равни права; пълноценно и ефективно участие в обществото, равноправно с останалите граждани – принцип, заложен в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, ратифицирана и приета на 26.01.12 от Народното събрание на Р България. 

Към февруари т.г. общия брой на привлечените доброволци за цялата страна е 1396. Велико Търново, Разград, Габрово, Кърджали, Сандански и София са едни от градовете, при които се отчита активен ръст на заявилите желание граждани да се присъединят като доброволци към тази хуманна за тях кауза. В по-малките населени общини като Трявна, Ардино и Севлиево хората също проявяват интерес и се записват като доброволци, за да помагат на съгражданите си в нужда. Прави впечатление, че все повече млади хора осъзнават възможността да бъдат полезни с труда си и  да помагат на хората в нужда. Навръх Коледа младежи от ДПС Кърджали изявиха желание и като доброволци се включиха  в инициативата „Днес помага”. Тя съвпадна с провеждането на новогодишния концерт на самодейците в Дома на Културата. Представителите на двете организации осигуриха транспорт за придвижването на възрастни самотни хора, изявили желание да наблюдават новогодишната програма. След края на концерта възрастните хора благодариха на доброволците, похвалиха самодейците за невероятните им изпълнения на сцената. Младежите от ДПС изразиха готовност за нови съвместни инициативи с гражданското движение. 

Доброволци от Гражданско движение „ДНЕС” – Шумен направиха дарение на Детското отделение на МБАЛ Шумен - спално бельо - във връзка с Коледните и Новогодишните празници. Един от многото примери за това е и посещението на ученици от Хуманитарната гимназия в началото на м. януари 2013 г. в Дневния център за стари хора вав Велико Търново. Заедно с координаторите на Гражданско движение “ДНЕС” Мартин Карагеоргиев и Виолета Белчева, младите хора и преподавателката им Валентина Камбурова видяха отблизо как функционира центърът, предоставящ социални услуги на 34 възрастни граждани от старата столица. 

Доброволците от Гражданско движение „ДНЕС” в Асеновград с поредната си четвърта изява си поставиха за цел приобщаване и интегриране на юноши от местния дом ”Таню Войвода” за деца без родители и с увреждания, към изобразителното изкуство и компютърните технологии. Местни художници, приложници и компютърни специалисти обучаваха часове младежи с увреждания на рисувателни техники и компютърен дизайн. Регионалният координатор  на движението Георги Ковачев ще продължи да работи с децата и през следващите три месеца, за да рисуват, усвоявайки  компютърните програми Photoshop  CorelDraw.

Инициативата ”ДНЕС помага” се приема добре и от местните власти. В тази връзка Координационният съвет на „ДНЕС”-Сливен проведе среща с председателя на сдружението на кметовете на кметства и кметски наместници от област Сливен. Същият бе запознат с идеите, целите и дейността на движението, високо бе оценена идеята „ДНЕС помага”. Председателят на сдружението изрази желание и готовност за включване в инициативата и  по селата. Договорено бе на следваща сесия на сдружението,  членовете му да бъдат запознати с програмата, целите и същността на инициативата и да бъдат набелязани  съвместни  действия.

Общият брой на подпомогнатите граждани в цялата страна за периода е 2309, за което доброволците са отделили над 6200 часа.

За град София към месец февруари т.г. подпомогнатите граждани са 572, а  привлечените доброволци - 296. За оказване на помощ са отделени над 1100 часа. За периода в гр. София се наблюдава развитие на дейността в повече райони (Надежда, Подуене, Средец, Красна поляна, Слатина. Триадица и Средец) като броя на привлечените доброволци расте заедно и с подпомогнатите граждани. Помощта, от която най-често имат нужда гражданите, потърсили доброволци в столицата, е пазаруване на хранителни продукти и лекарства, придружаване до различни държавни институции и здравни заведения, както и помощ при почистване на дома. 

Видовете дейности за оказаната доброволческа помощ за страната са много и в различни направления. Ето и някои от тях: пазаруване, приготвяне на храна, даряване на хранителни продукти, разговори с цел преодоляване на самотата, почистване на сняг пред къщите и  в дворовете, както и подхода за улицата, придружаване до личен лекар, цепене на дърва, почистване на дома, плащане на сметки за комунални услуги,  измерване на кръвно налягане, юридически и счетоводни консултации, попълване на административни документи, културни занимания, посещения на концерти, изложби, благотворителни търгове, съдействие пред институции  във връзка със заболяванията, извозване за процедури по хемодиализа и много други. 

Ето и някои събития от дейността на доброволците: 

Десет инвалиди, социално слаби и самотни възрастни хора в град Ардино бяха подпомогнати с благотворителни пакети за Коледните и Новогодишните празници. Благотворителната акция се проведе под патронажа и с финансовата помощ на кмета на община Ардино Ресми Мурад и доброволци от Гражданско движение „ДНЕС”. Инициативата е насочена към социално слаби и уязвими граждани, като целта е да им се осигури възможност за по-добро посрещане на празниците. Крайно нуждаещите се лица са избрани със съдействието на служителите от социалния проект на общината „Подкрепа за достоен живот” и дирекция „Социално подпомагане” в Ардино. 

На 15.01. т.г. представители на Общинска организация на доброволците на Гражданско движение” ДНЕС” в гр.Кърджали, продължиха с инициативите по кампанията “ДНЕС помага”. Гълъб Бочуков, който е член на Общинския координационен съвет и артист в местния театър, осигури билети за постановката „АЛБЕНА” на деца с увреждания от ПУИ /помощно училище интернат/ ”д-р Петър Берон”. Децата с интерес изгледаха пиесата  и се снимаха и с изпълнителката на главната роля „Албена”, и с част от артистите. По лицата на децата се четеше  радост, че артистите и доброволците от „ДНЕС” проявиха внимание към тях. 

Във връзка с проведения Национален референдум за бъдещето на ядрената енергетика, 486 доброволци със 138 лични автомобили, организирани от гражданската мрежа на „ДНЕС”, дойдоха в приемните на Движението в цялата страна, за да подпомогнат  трудно подвижни, самотни възрастни хора и граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми,  осигурявайки им безплатен превоз до секциите за гласуване . 976 нуждаещи се от подкрепа в София и страната потърсиха и получиха доброволческа помощ от Гражданско движение „ДНЕС”. Желаещите да бъдат подпомогнати бяха най-многобройни в Пловдив, Бургас, Пазарджик, Сливен и Кърджали. 

***

Важен акцент върху аспектите на оказаната доброволческа помощ е „причината за оказаната помощ” на база социален и здравен статус на бенефициентите. Анализът посочи следните основни групи бенефициенти подпомогнати от доброволците на гражданската инициатива „ДНЕС помага”:

  • Пенсионери - трудно подвижни самотни възрастни хора с тежки хронични заболявания, в  след инсултни състояния и страдащи от хипертония, както и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, остеопороза и др.
  • хора с увреждания (физически увреждания, детска церебрална парализа - ДЦП, множествена склероза, диабет, сетивни – зрителни увреждания
  • хора с онкологични заболявания (тежки заболявания!)
  • деца със специални образователни потребности (СОП) - аутисти, синдром на Даун и др.

В цялата страна дейностите и инициативите на доброволците от „ДНЕС” се провеждат в сътрудничество с Българската православна църква, която е наш партньор в тази хуманна кауза, както и в близко сътрудничество и с подкрепата на кметовете на общините и партньорски неправителствени организации по места.

Предполагаме, че днес, два месеца по-късно, с гордост може да отчетем, че има за какво да се чувстваме „повече българи“. Защото списъкът от инициативи от последните  дни  радва не само с бройката си, а най-вече със своето  разнообразие. Това са коледни богослужения, благотворителни концерти, раздаване на храни, лакомства и играчки, помагане в ежедневния живот,   подпомагане  обучението и повишаване  уменията на децата с увреждания.


37