Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Стотици перничани из...
Стотици перничани излязоха на автошествие! Протестите продължават! (Видео)

Стотици перничани излязоха на автошествие! Протестите продължават! (Видео)Протестно автошествие под надслов "Къде ни е водата?" започна в Перник. Колоната автомобили потегли от спортната зала "Борис Гюдеров" към село Студена. Организатор на протеста е инициативен комитет "Спаси Перник", съобщи БНР.

Арестът и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов не решават въпроса с водата и няма да спрат протестите, заявиха организаторите на протестното автошествие.

Хората искат по-радикални решения, искат вода, искат да знаят какво се случва с язовир "Студена" от днес за днес. Исканията са в две части - към местната власт и към държатава. Те са почти същите, както и на шествието-молебен в края на миналата година.

От списъка са отпаднали искането за мораториум върху цената на водата и създаването на обществен експертен съвет към областния управител, тъй като те вече са изпълнени.

Перничани продължават да настояват за трайни решения за снабдяването на Перник с вода, осигуряването на средства за съфинансиране на проекта за водния цикъл, механизми за данъчни облекчения на засегнатото от безводието население, иницииране на нормативни промени във ВиК сектора и други.

Въпреки ареста и оставката на минитър Димов, протестите няма да спрат. Настояваме за оставки, съд и присъди за всички длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза, категорични са от инициативния комитет "Спаси Перник".

Министър Красимир Каракачанов обяви, че с ареста на Нено Димов е убита политическата кариера на един министър.

"Вие убихте един 100-хиляден град", каза лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов.

Сред участниците в протеста в Перник има работници на "Стомана", които се страхуват, че ще останат не само без вода, но и без работа.

Междувременно Перник тази сутрин остана и без парно. От „Топлофикация” заявиха, че причината е голям пробив на топлопреносната мрежа. Според директора на „Топлофикация” течът вече бил локализиран, съобщи БГНЕС.

 

 

Източник: http://epicenter.bg 


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

Перничани излизат на протестен автопоход под лозунга „Къде ни е водата?“

Протест премина по основната пътна артерия в Перник. Искат се оставки!

Мая Манолова: Водната криза застрашава национална сигурност на страната

„Изправи се.БГ“ дари 2730 литра вода в кампанията „Вода за Перник”

Трима със съмнения за ешерихия коли са приети в болницата в Перник

 

 


119944