Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Стотици протестираха...
Стотици протестираха срещу безобразията

Стотици протестираха срещу безобразиятаС ритуално шествие на каруца с триглав змей, всяка от главите на който символизира ток, вода и парно, стартира протестният митинг „Заедно срещу безобразията на монополите и ценовия терор”, организиран от Движението за национално единство и спасение „ДНЕС”. Каруцата, теглена от човек-вол – символ на изнемощелия от ценовия терор български народ, бе дарена за отглеждане на ДКЕВР, в чиято роля се превъплати известният певец Дичо. Омразният енергиен регулатор нахрани обилно триглавото чудовище със сметки за ток, парно и вода, като през цялото време беше освиркван от множеството, събрало се в емблематичната за най-новата ни история градинка при „Кристал”. „Гледайте как ДКЕВР старателно си храни Любимците! Храни си ги по 12 пъти годишно. Като бонус му предлага и по едно 13-о „изравнително” хранене”, суфлираше през това време популярният актьор Николай Урумов. 

След този хумористичен и гротестен начин за представяне на ситуацията, стотиците участници в митинга бяха призовани за едноминутно мълчание в знак на солидарност с милионите българи, страдащи от безобразията на монополите и ценовия терор. 

Да подкрепят протеста на гражданите дойдоха известни личности, между които Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Николай Урумов, Дани Милев, Дичо и др.Всички те отправиха призив към хората да не мълчат, а да търсят активно правата си на граждани и потребители. 

С плакати „Не ограбвайте народа с надути сметки”, „Вдигнете стандарта, тогава цените! Къде е държавата?”, „Монопол след монопол, а народът бос и гол”, От вашата регулация писна на цялата нация”, „Спрете ценовия терор!” искандирания „Стига произвол!”, „Няма да мълчим, няма да търпим!”, „Стига сте ни драли, стига сте ни крали!” и „Мафия!” участниците в митинга поиска категорично Народното събрание да изпълни незабавно исканията, включени в националната подписка на „ДНЕС” срещу монополистите, към която се присъединиха повече от 700 000 българи. 

„20 години след началото на т.нар. преход ние не живеем по-добре. Ние, българските граждани, сме принизени от свободни личности до хорица, треперещи в очакване на банковото си извлечение и сметките за ток, парно, телефон и какво ли още не. Престканахме да ходим на театър и кино, отказахме се от лятната си почивка, а свободата да пътуваме по света е просто едно наше право, но не и възможност. И всичко това, защото 70 процента от бюджета ни отиват в джобовете на монополистите.”, обясни при откриването на митинга Анжелика Цокова – член на Координационния съвет на „ДНЕС”. „Днес сме тук, за да стане ясно, че ние нито сме мат’рял, нито сме безмълвни спонсори на монополите. Тук сме, за да припомним на тези, които са го забравили, че сме граждани и че имаме достойнство.”, заяви Анжелика Цокова. 

Емил Кръстев – един от активистите на „ДНЕС”, водещ дългогодишни битки с монополистите, припомни исканията на движението за: î повече прозрачност при ценообразуването на енергийните цени,  î по-голям контрол върху електроразпределителните дружества и î по-широко гражданско участие в работата на регулаторните органи. „Опитват се да ни заблуждават, че увеличение на тока от 1 юли т.г. е „символично”. А истината е друга! Истината е, че заедно с цената на тока, се увеличават и цените на парното, на природния газ, на тока за фирмите. На фона на тези спестени истини, енергийният регулатор услужливо приема всички искания и аргументи на монополистите, напълно забравяйки, че на масата на преговорите стоят и представителите на гражданите. Ние сме в състояние на война с монополите и те ще ни унищожат, ако им позволим. Промяната ще започне, когато всички кажем „Стига!”. ДКЕВР не се намесва, а обслужва монополите, защото отложената справедливост е отказана справедливост”, каза Емил Кръстев.

„Не знам за вас, но на мен не ми е ясно защо плащам такса „сградна инсталация”, след като въпросната инсталация минава през собственото ми жилище”, запита поп-певицата Камелия Тодорова и допълни: „Дали, ако си паркирам колата в гаража на „Топлофикация”, дружеството ще ми плаща такса „паркинг”?! Според нея, като теглим чертата, оказва се, че всъщност през цялото време сме плащали такса „Новата любовница на топлофикационния шеф” и такса „Джакузи на Вальо Топлото”...  Тодорова настоя за премахване на такса „сградна инсталация”. Поп-звездата изрази очудване как при увеличение с 30% на цените миналата година, столичани плащаха двойно по-високи сметки и как при намаление на цените с 5% през този януари сметките скочиха с 10%? „Как със 150 лв. пенсия или с 300 лв. заплата обикновеният човек да плати месечната си лепта от 200-300 лв. на „Топло”-изедника?”, попита риторично Камелия Тодорова.

Енергийният експерт Васил Филипов припомни, че полицейски и прокурорски проверки са доказали, че за 8 години само столичната „Топлофикация” е надписала сметки за близо 4.5 милиарда лева. „Монополистът си е създал механизъм за отпечатване на сметки с невярно съдържание, като схемата продължава и до днес. Парадоксално е, че "Топлофикация" харчи по-малко газ за производството си, а стойността на фактурите за произведената топлоенергия се увеличава. Как става така, че дружеството харчи газ за милиони, а издава фактури за милиарди? Вероятно само така можем да си обясним защо сметките ни растат, а радиаторите ни стават все по-студени”, каза Васил Филипов. Той беше категоричен, че се извършва организирано ограбване на населението.

„Добрата новина е, че Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за електронните съобщения, в който бяха включени по-голямата част от предложенията на „ДНЕС”, целящи защита интересите на потребителите на телекомуникационни услуги. Сега остава да се надяваме, че народните ни избраници ще потвърдят решението си и при второто четене на законопроекта, така че действително да се поздравим с първата си гражданска победа. Дотук с добрите новини! Проблемите с мобилните оператори стоят на дневен ред с пълна сила. Продължават да надписват сметки, да не спазват договори и да ни пробутват неясни клаузи”. Това каза Цецка Георгиева, една от стотиците пострадали от произвола на мобилните оператори. „Първо ни правят подаръци, а после ни мамят и ни карат да плащаме в пъти това, което са ни подарли. Не трябва да бъдем лъгани! Не трябва да допускаме антените им да ни разболяват. Протестирайте!”, призова г-жа Георгиева. Тя припомни част от исканията на „ДНЕС”, сред които: î да не се плащат неустойки при предсрочно прекратяване на договорите, î операторите да предупреждават потребителите при изтичане на кредитния им лимит, î клаузите по договорите да бъдат ясно и кратко формулирани, на достъпен за всички граждани език, î да се опростят механизмите за бърз и лесен пренос на мобилни номера от една мрежа към друга, î да се налагат по-високи глоби на операторите при нарушения от тяхна страна.

„Създадохме „ДНЕС”, за да решава конкретните проблеми на хората. Днес вече виждаме, че е имало смисъл – защото хората се пробуждат, хората бранят правата си. Днес всички заедно протестираме срещу високите енергийни цени, протестираме срещу произвола на мобилните оператори, срещу непосилното бреме за всеки нормален българин. Защото положението вече е натърпимо и търпението ни се изчерпва”, каза певицата Кристина Димитрова. Тя също призова Народното събрание да побърза с изпълнението на основните искания от подписката на „ДНЕС”.

За проблемите, които фирмите за водоснабдяване създават на гражданите, пред участниците в митинга говори инж. Ганчо Хитров. Според него, печалбите на ВиК-дружествата умишлено се източват, самите дружества не инвестират в инфраструктура, масово измерителните уреди са недостатъчно изправни или се надписват сметки. „Водата е национално богатство, което принадлежи на целия народ. ДКЕВР е структура, която не регулира, а реализира механизмите на корупцията. Докато в Европа средно се плаща 0.1 % от месечния доход за вода, тук гражданите плащат до 5 процента, защото покриват загубите и безхаберието на монополистите. Необходим е обществен контрол и промени в закона, така че гражданските организации да участват в закритите заседания на ДКЕВР”, категоричен бе Хитров.

Известният български музикант Дани Милев сподели в изказването си пред митинга, че при обиколките си из страната по време на националната подписка срещу монополите, организирана от „ДНЕС”, се е срещнал със стотици хора, пострадали от произвола на монополистите. Той припомни, че в 27-те приемни на „ДНЕС” юристи-доброволци напълно безвъзмездно месеци наред приемат жалби и сигнали, чийто брой вече надхвърля 17 000. Дани Милев призова гражданите по-активно да търсят правата си.

От името на адвокатите-доброволци, които помагат на „ДНЕС” в приемните за граждани, Даниел Алексиев изтъкна огромния брой получени жалби и обобщи най-често срещаните проблеми. Според него, лидерската позиция по най-много нарушения държи столичната „Топлофикация”. „Много от вас носят газови фенери – те не са спомен от миналото, а спомен от бъдещето, защото при непрекъснатото увеличение на цените нашите деца ще се запознаят отново с това как се ползват фенерите”, каза адвокат Алексиев. Той подчерта, че вече има много заведени съдебни дела и част от тях са спечелени. Според него, вероятността за спечелване на дело срещу монополист е изключително голяма и напълно реална. Ето защо, той призова гражданите да се обръщат към адвокатите-доброволци на „ДНЕС”, където ще получат нужната правна помощ, при това напълно безплатно. „Хората трябва по-активно да търсят правата си и трябва да са наясно, че докато не си помогнат сами, няма кой да им помогне”, обобщи адвокат Алексиев.

Известният радиожурналист Виктор Ангелоев припомни, че в цяла Европа хората протестират в защита на доходите и правата си на потребители и граждани. Той призова: „Да се събудим и да събудим управниците си, за да видят реалността. А реалността е, че портфейлите на българите не са от ластик и не могат повече да поемат непрекъснатото покачване на цените, без компенсации на доходите.” Той уточни, че движение „ДНЕС” ще настоява пред държавата да регламентира: î максимална надценка на търговците на горива до не повече от 10 на сто; î таван на таксите за отпускане и обслужване на кредити; î  премахване на всички такси, лихви и неустойки при предсрочно погасяване на кредити и î забрана да се изменя едностранно лихвеният процент по кредитите от страна на банките. „Очакваме просто чиновниците да си свършат работата – тази, за която плащаме с данъците си”, бе категоричен Ангелоев.

„Българинът казва: „Чисти сметки - добри приятели”. Ние не държим на приятелство с монополистите. Това, на което държим, е да знаем за какво точно и колко точно плащаме”, каза актьорът Николай Георгиев и попита: „Докога заплатите и пенсиите ни ще отиват безконтролно в джобовете на алчните монополисти?”. „730 000 души се включиха в Националната подписка „Срещу произвола на монополите” и дадоха своя глас за това, че не желаят повече да търпят произвола на монополите и мобилните оператори. Спазихме всички законови изисквания. Смятахме, че законът трябва да е на наша страна. Смятахме, че в Парламента са действително „народни” представители. Оказа се, че в топлите парламентарни кресла стоят представителите на монополите и очакват скъпите си играчки от мобилните оператори. Оказа се, че страната ни отдавна се дирижира от монополите. За тях работи цялата държавна машина. Тях обслужват нашите политици. Затова монополите се чувстват безнаказани!”, заключи Николай Георгиев. Той още веднъж подчерта категоричното настояване на гражданите Парламентът да изпълни техните искания, включени в националната антимонополна подписка.

В края на митинга актьорът Николай Урумов прочете обръщение на участниците в протеста към монополистите и политиците.

***

ОБРЪЩЕНИЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В МИТИНГА 

Ненаситните монополисти искат непрекъснато нови и нови такси, нови и нови цени. Поставят ни нови и нови непосилни условия!

Ние също имаме искания:

 • Искаме държавата да спре безобразията на монополите!
 • Искаме държавата да спре своеволията на мобилните оператори и банките!
 • Искаме държавата да спре ценовия терор на монополистите върху гражданите!
 • Искаме поносими цени!
 • Искаме топлина, чиста вода и светлина!
 • Искаме държавата по-категорично да защитава интересите ни и да проверява и наказва монополистите!
 • Искаме да сме уважавани потребители!

Какво НЕ искаме?

НЕ ИСКАМЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДИКТАТУРАТА НА МОНОПОЛИТЕ! 

Днес се обръщаме към политиците и монополистите. 

УВАЖАЕМИ ПОЛИТИЦИ,

ГОСПОДА МОНОПОЛИСТИ,

България е европейска държава, а ние сме част от европейската общност.

Ние знаем правата си и знаем как да ги отстояваме! Знаем, че имаме право да получаваме качествени услуги, да живеем на топло, на светло и на чисто! Знаем, че след като плащаме, имаме право да бъдем уважавани потребители и граждани!

Ако сте забравили, че трябва да ни уважавате ние ще ви го припомним! Не очаквайте от нас, гражданите, примирение и мълчание!  След като плащаме сметки, имаме право да задаваме въпроси.

А нашите въпроси са много:

 • За надписаните сметки!
 • За лошото качество на услугите и гръмналите електроуреди!
 • За неясните и подвеждащи договори!
 • За некоректното отношение към нас!
 • За измислените такси и необосновано високите цени!
 • За неизпълнените от Вас искания на над 730 000 граждани!

УВАЖАЕМИ ПОЛИТИЦИ,

Ние не желаем първата дума на нашите деца да бъде „сметка”. Ние не желаем, вместо да купуваме книжки и играчки, и да инвестираме в образованието на нашите деца, да плащаме наглия комфорт на монополите!

Днес Вие губите нашето доверие, днес Вие губите нашите гласове!

Защото предпочитате страната на монополите.

Защото за вас ние сме просто електорат.

Защото ни търсите само преди и по време на избори… 

Изборите идват!

Дано се сетите навреме, че от нашите гласове зависят Вашите политически амбиции!

Българският народ е търпелив, но не разчитайте на това! 

Покажете поне веднъж, че гражданите за Вас не са само сбор от гласоподаватели!

Изпълнете ангажиментите си, дадени ви по Конституция!

Застанете на страната на истинските си „работодатели” – българските граждани! 

Само така ще възвърнете вярата ни в реда и справедливостта.

Само така ще ни накарате да повярваме, че Вашите обещания не са просто предизборен трик.

Само така ще ни убедите, че Вие сте почтени и отговорни пред нас, избирателите Ви! 

ЗАЩОТО:

Все още сте длъжници на своя народ и е време да изпълните дълга си!


1719