Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Страх от „народната ...
Страх от „народната любов“: Борисов пак се скри! ГЕРБ и

Страх от „народната любов“: Борисов пак се скри! ГЕРБ и "патриотите", заедно с „опозицията“ – ДПС и Воля бойкотираха Парламента (видео и снимки)Протестиращи чакаха депутатите с домати и яйца. Трябваше да дойде и Бойко Борисов

 

Най-голямата партия в парламента ГЕРБ бойкотира извънредното заседание на Народното събрание - кворум няма, няма да има и заседание. Минути след 9 ч., когато трябваше да е началният час, председателката Цвета Караянчева съобщи, че в залата има едва 78 народни представители при 121 необходими - от опозицията от БСП и ДПС. 

Така изглеждаха депутатските банки на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в деня, в който Народното събрание трябваше да заседава.

Повторният опит за регистрация и старт на пленарното заседание завърши със същия резултат. 

Решението на властта депутатите й да не се регистрират за извънредно заседание по време на лятната парламентарна ваканция съобщи Александър Ненков. Той е и единственият представител на ГЕРБ в сградата, като изключим Караянчева.

С позиция, че няма да участват в свикано от Корнелия Нинова и БСП заседание, излязоха и депутатите от ВМРО: "Не е време за дезертьорство, а за работа. Боричканията на бизнесмени, институции и „революционен авангард“ са вредни за България. За нас властта не е самоцел, но няма и да бъдем статисти във вътрешните борби на БСП и Нинова и в битките на т.нар. олигарси с властта. За нас мандатът в това Народно събрание ще бъде изпълнен едва тогава, когато нашите основни приоритети бъдат реализирани."

Не присъстваха депутати и от НФСБ, и от водещата се в опозиция партия "Воля".

След провала на заседанието депутати от БСП коментираха, че ГЕРБ и Бойко Борисов са се скрили от Народното събрание и от "народната любов". 

Граждани от около 8 ч. сутринта се позиционираха около сградата, викаха "оставка", а някои бяха "въоръжени" с домати и яйца, за да посрещнат депутатите. Като се оказа, че парламентът няма да работи, последва призив и малкото народни представители в залата да бъдат изпратени подобаващо - отново с домати и яйца. Откъм служебния вход на сградата звучеше песента "Не'ам нерви" на Милена. Там са се събрали протестиращи от Гражданско движение "Боец", имаше и представители на "Демократична България", а пред тях - плътен полицейски кордон. Една полицайка беше уцелена погрешка, като протестиращите се извиниха. Направен бе опит недоволните да стъпят на тротоара зад парламента, а не в градинката, но полицията сгъсти кордона, за да опази зоната за сигурност около институцията.

Темите в дневния ред на народните представители трябваше да са две. Първата - дебати по искането на левицата Министерският съвет да бъде задължен да внесе актуализация на държавния бюджет за 2020 г., с която да се отговори с мерки на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. По закон единствено правителството има законодателна инициатива по отношение на бюджета на държавата. 

Втората точка е по-ключовата: "Изслушване на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конфереция на ПП ГЕРБ, проведена на 5 август 2020 г. в гр. София, Тех парк." Темата отново бе предложена от левицата, която, за да поиска извънредно заседание, трябваше да посочи и дневния му ред. Първоначално социалистите искаха Народното събрание да проработи още този понеделник, но Караянчева избра 13 август. 

Една четвърт от народните представители имат право да поискат институцията да работи - както направи БСП. Кворумът според демократичната традиция е ангажимент на политическото мнозинство в законодателния орган. Това не пречи и управляващите, не само опозицията, да прибягват към "проваляне" на кворума като политически инструмент. Така се случи по време на извънредното положение заради коронавируса, когато парламентът спря редовната си работа. Първият опит на БСП да свика заседание удари на камък - просто от ГЕРБ не се регистрираха в залата. Вторият опит тогава беше успешен.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:  https://clubz.bg/

 

 

Протест пред Народното събрание - DUNAVMOST.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ден 36: Оставка, Борисов! Оставка, Гешев! Свикване на ВНС за промени в Конституцията! Заедно сме силни! Мутри – вън!

Ден 35: Викове ”Оставка” кънтят под прозорците на властта за сетен път (ОБЗОР)

Тези протести са по-честни от предишните

Ден 34: В четвъртък - национален протест и блокада на парламента! Палатки край Ректората, хиляди демонстрират в София и страната за ОСТАВКА!

Протестът сменя тактиката: Палатки пред всички институции

Майка от ”Системата ни убива” - каузата ни не се продава. Утре може да сме под нечии други прозорци

Ден 33 на антиправителствени демонстрации: ОСТАВКА! - и днес ехтя в София и в редица градове на страната

"Искам да взема куфара и да се прибера у дома". Защо протестират българите в чужбина? (видео)

Властта не посмя втори път да разтури Орлов мост

Вие ще изринете 5 палатки, ние ще дойдем с нови 15!

 

 133270