Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Страничните ефекти, ...
Страничните ефекти, наблюдавани при ваксинирани срещу коронавирус

Страничните ефекти, наблюдавани при ваксинирани срещу коронавирусВсяка ваксина срещу коронавирус може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота. Данните са на Американската медицинска асоциация, пише БГНЕС.

Експертите предупреждават, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но е необходимо да се направят няколко инжекции, за да се формира пълноценен имунитет. Счита се, че ваксините на Moderna и Pfizer, прилагани в две дози на интервали от около един месец, са до 95 процента ефективни при осигуряване на имунитет срещу SARS-CoV-2.

При опити с ваксината на Moderna единственият често срещан тежък страничен ефект след първата доза е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите. След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците. Мускулна болка пък е изпитвана от 8,9%, а системна болка - 5,2%. Други 4,55% съобщават за главоболие. Подробности за безопасността на ваксината Pfizer все още не са публикувани, но BioNTech разкри, че ваксината не представлява сериозен риск за здравето.

Предварително беше показано, че най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза. Някои експерти призоваха лекарите и здравните служители да информират обществеността, че последиците са възможни, като рязко повишаване на температурата. Това ще се изправи срещу тези, които ще използват информацията за страничните ефекти, за да популяризират конспиративни теории срещу ваксинацията. 

Редактор: АТАНАСКА МАРКОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 


141059