Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Странният случай ЧЕЗ...
Странният случай ЧЕЗ-България, или защо властта ни мисли за шебеци!

Странният случай ЧЕЗ-България, или защо властта ни мисли за шебеци!Коментар на Пенка Керелезова 

Странен ден преживя София тази сряда. Митинг и два тематични протеста под прозорците на Министерския съвет тестваха дали може да се повторят събитията от февруари-март 2013 г.и да бъде гътнато от власт третото правителство на Бойко Борисов насред Европредседатеството. От БСП официално обявиха, че не са организатори на проявите, но ще ги подкрепят, включително с няколко хиляди активисти от страната докарани с автобуси. Искането е правителството да подаде оставка заради скандала с продажбата на ЧЕЗ, който е организиран от познати ни стари лица от партия “Възраждане”, “Военен съюз” и “Движение за радикална промяна Българска пролет” на бившия депутат Велизар Енчев. Пред събралото се множество от няколкостотин души говори соцводачката Корнелия Нинова и няколко червени депутати.

БСП подкрепи и другото недоволство под надслов “Да Му дръпнем шалтера! Оставка!”, който пък организира внукът на вожда Георги Димитров, който носи неговото име. Този протест настоява за: “Незабавна оставка на джендър-правителството. Служебен кабинет за прочистване на Бардака. Смяна на Системата. България над всичко! За нов курс и нова власт!”. Друг, на практика трети тематичен протест „Да разтуряме кочината”, свика отново от фейсбук друг журналист - Йордан Мичев, който преди е работил във в. “Земя” и сп. “Тема”.

Много протести, но яловиии! И изглежда обслужващи явно или скрито правителството. Ето и фактите:  

● Едва ли беглите опити за народно недоволство ще доведат до нещо грандиозно. Идеята за масово "въстание" е добра, но не и когато зад нея застават добре познати стари муцуни, доказали във времето, че стават само за чеп за зеле... А народът иска нещо съвсем ново! И нищо друго!

● Освен че организаторите са все познайници-партийци от миналото, странното на тези протести е и фактът, че началото им бе обявено за часовете преди обяд. Всеки знае, че това е най-неподходящото време за подобни прояви, тъй като дори да има хора, които искат да отидат не могат, защото ще бъдат на работа...

Възниква и въпросът защо тогава тези хора излизат точно сега, тези дни? Нима това не са мъртвородени инициативи, обслужващи пропагандата на ГЕРБ, която ще се възползва от рехавия им характер и ще ги обяви за несполучливи, защото народът е доволен и затова не е излязъл масово на улицата. Коварен, но хитър замисъл! Не може да се отрече!

● Не е ли интересен фактът, че именно тази седмица цяла България очаква изявление от страна на Слави Трифонов за следващата си крачка в неговия проект и милиони хора се надяват именно на това - на бунт! (Л) Не се ли дава коз в ръцете на противниците на Трифонов да се възползват и да побързат да го обвинят, че едва ли не е в съюз с червени и разни бивши партийци...!?

● Не е ли това (пред огромната заплаха от идването на Слави) съгласуван опит между ГЕРБ и БСП за умишлен саботаж на самата идея на Слави за промяна в България и не е ли това саботаж на самите протести като такива? Ако Слави се забави, ще започнат внушения, че бяга от думите си. Ако пък направи своята крачка, ще бъде направен опит да бъде  обвинен в колаборация.

● Пред мрачния страх от идващия ураган "СЛАВИ", който ще помете всичко и всички, кукловодите и задкулисието се опитват да постигнат и основната си цел: Спъваме Слави - браним статуквото!

Едно обаче трябва да е ясно! Вече нищо, никой и с никакви внушения, манипулации и интриги не може да спре промяната и Слави! Не може да спре нас, българския народ! А не може, защото каузата за промяната на системата, каузата за по-добър, по-спокоен и по-сигурен живот е най-справедливата и най-исканата от целия народ. 

И затова, Слави, давай твърдо и смело напред и не поглеждай назад и настрани! България е с теб!

Иначе причини за протести в България има предостатъчно. Народът угнетен и огорчен от 28 години нищета и мизерия не може да търпи повече. Безобразията са безброй. Която и сфера на обществено-политическия живот да погледнем, все ще открием далавери, проблеми, скандали...

Без съмнение черешката на тортата е сделката с ЧЕЗ. Забелязвате ли как след скандала с пловдивския лекар, застрелял рецидивист с 9 присъди, сякаш всички забравиха за Гинка. Тя се появява тук-там по медиите, но никой вече не говори така яростно за нея и съмнителните ѝ прояви.

Сделката с активите на ЧЕЗ е пореден опит на задкулисието, което вече 28 години управлява и дирижира процесите в България, да се обогати тотално и брутално  на гърба на българските граждани. Станахме свидетели на поредния режисиран сценарий в киностудия "ГЕРБ", в който главен герой е не КОЙ, а Гинка Върбакова.

Image result for чез

Да припомним фактите:

- В края на февруари стана ясно, че има дело между ЧЕЗ и България в арбитражен съд за стотици милиони лева заради щети получени в ЕРП-то. Ако ЧЕЗ спечели делото, то новият му собственик ще получи огромна сума от държавния бюджет. Електроразпределителното дружество водело няколко подобни дела срещу държавата и повечето от тях са спечелени. Така ЧЕЗ прибира от България милиони левове.

- ЧЕЗ се съгласява да продаде активите си в България на Гинка Върбакова и фирмата ѝ "Инерком", която управлява няколко малки фотоволтаични централи в Южна България. Пакетът от активи включва седем компании: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичната централа "Орешец" и дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп". По неофициална и непотвърдена информация сделката е на стойност 320 млн. евро.

- Според Търговския регистър "Инерком" е създадено преди пет месеца. Притежава се от друго дружество - "Инерком Инвестмънт", с капитал 50 хиляди лева. А титуляр е Гинка Върбакова. Тя е на 43 години. Участва в управлението на 23 фирми и е собственик в 4. През 2006 г. Върбакова е регистрирана като „земеделски производител” с дейност отглеждане на зърнени и бобови култури. От 2011 г. е в управлението на „Солар грийн енерджи” за соларни панели. Член на управителния съвет и на Българската фотоволтаична асоциация. От асоциацията не коментират имат ли фирмите на Върбакова капацитета да управляват най-голямото енергодружество у нас. Върбакова твърди, че всички я познават в този бизнес, но от бизнессредите така и не са чували за нея.

- Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка. Мотивите й са, че познава Върбакова от 20 години.

- Премиерът Бойко Борисов заявява, че това е сделка между две частни компании и държавата няма място там.

- След сериозен обществен отпор и няколко интервюта, в които Гинка отказва да каже кой ще ѝ даде парите за покупката на ЧЕЗ, премиерът Бойко Борисов я привиква на среща. След по-малко от час инвеститорката излиза и обявява, че се е съгласила да даде част от дяловете си на държавата.

- Часове по-късно Върбакова е в Народното събрание, където да отговаря на въпроси на депутати. Половината обаче остават без отговор.

- ЧЕЗ изведнъж започна да говори за повишение цената на тока.

- Финансовият министър Владислав Горанов се обявява против идеята държавата да изкупи ЧЕЗ, въпреки че самият той е бил на срещата при Борисов, на която се е решило това.

- Министърът на икономиката Емил Караниколов също заявява, че идеята с България да стане собственик на активи на ЧЕЗ не е добра.

- Вицепремиерът Валери Симеонов казва, че сделката с ЧЕЗ е нагласена, но пък законна. Няколко дни по-късно той обръща палачинката и заявява, че ЧЕЗ би продал активите си само на хора, на които има доверие, както и приема идеята държавата да влезе в играта.

- Гинка заминава за Прага, където да каже на ЧЕЗ, че държавата иска да изкупи дружеството. Обявява, че вече има пари за сделката. Отново без да уточни откъде са те.

- Чешката ЧЕЗ започва вътрешно разследване за това как са изтекли документите с чувствителна финансова информация към Борисов.

- Правителството отказва да приеме оставката на Теменужка Петкова и тя остава министър.

- Гинка Върбакова е в Прага и по всичко личи, че няма намерение скоро да се връща... 

Цялото театро покрай ЧЕЗ очевидно е създадено, за да задържи вниманието на българските граждани в посока различна от истината за мнимата икономическа структура, която Гинка представлява. България е страна, в която подобни сделки за милиони с подставени лица не са рядкост. Именно затова и чуждестранните инвестиции намаляват с всяка изминала година.

Фактите пораждат редица въпроси и още повече съмнения...

1. Ако арбитражният съд отсъди в полза на ЧЕЗ, кой ще получи парите, изплатени от държавния бюджет - Гинка Върбакова (никому неизвестната собственичка на фотоволтаици или хората, които седят зад нея?) или Бойко Борисов (единствен господар на цяла България)? 

2. Как и защо чешката компания избира малка фирма, с неясен капитал? Каква е причината да се пренебрегне офертата на друг купувач, който е предложил два пъти повече пари, както разкри разследващият журналист Асен Йорданов в Шоуто на Слави?

3. Коя е банката, която ще финансира покупката на активите на ЧЕЗ? Възможно ли е въобще с активи за 100 млн. лева да се отпусне кредит за 700 млн. лева, предвид практиката търговските банки да оценяват дадените обезпечения и да приемат определен процент от оценката им за обезпечение? 

4. Защо министър Петкова подаде оставка, ако няма нищо общо с Върбакова? Може би, за да покаже колко отговорни са българските политици и, че дори при най-малкия намек за корупция, веднага си посипват главата с пепел... Оставката така и не беше приета, а случаят Петкова странно намирисва на играта с Делян Добрев, който бе замесен в корупционен скандал, рева, плака и си подаде оставката, но след това го върната отново в парламента без никакви последствия. Това автоматично не показва ли широко разпространената теза, че всичко е планирано, организирано и режисирано от ГЕРБ.!

5. Защо премиерът изведнъж реши да изкупува дялове от ЧЕЗ, когато преди време в самото начало на скандала разправяше, че няма право да се меси в сделката. Не е ли аферата около ЧЕЗ замислена отдавна, така че ако мине постановката с Гинка, мине. Ако ли не – изваждаме от ръкава и резервното зайче с одържавяването на ЧЕЗ. И така хем се прикрива участието на Борисов в сделката, хем се успокоява и общественото мнение, което и без това отдавна се пита защо трябваше държавата да продава ЕРП-тата на частници и така на практика абдикира от основните си задължения? В свое изявление Стефан Мавродиев (приближен на ДПС) призна, че Българската банка за развитие е имала интерес към сделката с ЧЕЗ. Финансовата институция е 99% държавна. Това със сигурност означава, че правителството и в частност Бойко Борисов е бил наясно с покупката на електроразпределителното дружество. 

6. Възможно ли е скандалът с ЧЕЗ да е тройна кражба от българския джоб? Веднъж с държавни пари (които ние осигуряваме), за да се плати след арбитражния съд. Втори път с държавни пари (които ние осигуряваме), за да се плати на Гинка или на Борисов, който си изберете за покупката на ЧЕЗ. И трети път с пари от всеки българин, който си плаща тока.

7. Възможно ли е идеята за одържавяване на ЧЕЗ да е само за успокоение и отвличане вниманието на народа при все, че европейските директиви ни забраняват категорично да направим такова нещо?

8. Защо двама ключови министри (за които се знае, че са близки до Делян Пеевски и ДПС) се обявиха срещу покупката на ЧЕЗ от държавата? (Осман Октай в Шоуто на Слави, 6 март 2018 г.)

9. Кой ще плати неустойките на ЧЕЗ, които ще дължи Гинка Върбакова, ако компанията се съгласи да продадат дяловете си на държавата? По всяка вероятност ще сме отново ние.

10. Не е ли това сценарий, с цел да се подготви обществото, да се изкупят тези дялове на доста по-висока цена от продажната. Хем „народът“ доволен, хем и тлъста печалба за принципала и на Боко, и на опозицията.

11. Не е ли това буря в чаша море, за да види премиерът-слънце как биха се държали и приятелите, и враговете му, при един истински взрив? Защото протестът пред МС, на който дойдоха има-няма 500 човека доказва, че при липсата на ясен нов водач и ясна цел народът все още не е готов на масови протести.

12. Защо никой не разбира дрънканиците на Гинка Върбакова, която с всяка своя дума заплита конците повече и повече, така че огромната далавера да бъде покрита.

За съжаление каквото и да се случи управления, опозиция, Гинка, КОЙ - всички печелят. Единствените губещи сме ние, българският народ. Защото:

Дори ЧЕЗ да остане на Връбкова, зад нея са големите акули на властта, които ще се облажат и замажат всичко .

А ако не мине номерът, то компанията ще стане държавна, а какво по-хубаво и сладко от това да бозаеш от държавната ясла...

Сделката смърди. Смърди е меко казано... Тя се разлага. Така, както се разлага нашата Родина вече 28 години. 28 години грабеж, деребейства, лъжи, престъпност и  разсипничество! 28 години упадък и масово разпродаване на България. 28 години убийство на ценности, убийство на морала ни! 28 години   убийство на хиляди деца и възрастни хора, оставени да живеят в недоимък, фрапантна бедност и липса на пари за мляко, хляб и лекарства! За 28 години милиони съсипани, унизени и прокудени от Родината човешки съдби! 

И само ние, българите обединени сме способни да сложим край на всичко това. Да спрем този безкраен ужас!

А основният въпрос не е вече, дали, а кога...!

 

Вижте и други материали по темата:

Валери Симеонов: ЧЕЗ би избрала купувач, на когото има доверие

Валери Симеонов: Сделката с ЧЕЗ е нагласена, но законна

Емил Караниколов: Нужен е механизъм държавата да се произнася по сделки от национално значение

Горанов е против държавата да купува активите на ЧЕЗ

CEZ продава активите си в България на "Инерком"

НЕК губи арбитражни дела срещу ЧЕЗ и ЕВН

ЧЕЗ съди българската държава в арбитражен съд за милиони

"Да му дръпнем шалтера!": протести под прозорците на "Дондуков" 1 днес

Ще влезе ли държавата в сделката между Гинка и ЧЕЗ? Отговор от Прага няма, преговорите продължават

**********************************

Вижте и коментари на „ДНЕС“ по темата:

Слави Трифонов: Повече Не Mо-же Tа-ка! Ще отвоюваме промяна на системата

Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...

Жертва на държавата!

Време е за рестарт, господин премиер

Слави: Животът на близките ни е над закона

Как да срещнем своята Гинка в живота

Балонът с ГЕРБ и монополите, да го духаме ли..., да го спукаме ли!?

Слави: В България всичко може! Докога? Докато търпим...

Слави покорява света, а у нас завистници и политици вият и тракат зъби от страх!

Демокрация или гласове в чували! И за... идващата промяна и Слави!

 


55047