Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Страшна драма за Нин...
Страшна драма за Нинова и БСП - Янаки Стоилов заряза лидерката заради врътките с Гуцанов и Клисарова, Пилето и Дидо Дънката фронтмени на червените в морската столица

Страшна драма за Нинова и БСП - Янаки Стоилов заряза лидерката заради врътките с Гуцанов и Клисарова, Пилето и Дидо Дънката фронтмени на червените в морската столицаДоскорошният привърженик на лидерката на БСП Янаки Стоилов заряза Корнелия Нинова и се присъедини към групата от над 50 знакови лица на партията, които вчера въстанаха заради грубо нарушаване на устава и силово налагане на кандидатурата за кмет на Варна на бившата образователна министърка в правителството "Орешарски" - Анелия Клисарова. Както и заради подмяната на гласуваната от социалистите в морската столица листа с кандидати за общински съветници начело с Борислав Гуцанов, който бе отстранен от челната позиция.

Това научи ПИК след вчерашното инфарктно заседание на Националния съвет на БСП, което трябваше да утвърди кандидатите за кметове и общински съветници по места.

Преди месеци Янаки Стоилов беше един от найяростните противници на начина, по който Корнелия Нинова ръководи БСП. Пролетта обаче тя си спечели подкрепата му, като го сложи на избираема позиция в червената евролиста, но на поредния инфарктен пленум на Националния съвет тя бе разместена от членовете му с тайно гласуване, Стоилов отиде на много задна позиция и се отказа от надпреварата за евровота. Не се знае какво му е обещавала след това Нинова, но на измисления от нея конгрес, на който тя не оттегли подадената си оставка като лидер, Стоилов стоеше плътно зад нея и дори ръководи едно от пародийните му заседания.

Вчера обаче дългогодишният бивш депутат на столетницата и юрист с авторитет не е издържал на позорните врътки на Нинова и екзекутора ѝ Кирил Добрев и категорично преминал в лагера на противниците ѝ, като подписал искането за свикване на ново заседание на Националния съвет заради подмяната на решенията на местната организация във Варна. Под него снощи се бяха подписали 40 души от напусналите над пленума над 50 висши членове на столетницата.

Скандалът с подмяната във Варна е на път да взриви столетницата заради силовото налагане на негласувано от социалистите в морската столица решение бившата образователна министърка Анелия Клисарова да бъде кандидатирана за кмет на града.

Самата Клисарова си направила отвод във Варна, като заявила, че на миналите местни избори тя се е провалила като кандидат-кмет там, класирала се е едва

четвърта и моли сега да не я номинират. Местните червени обсъждали варианта да издигнат лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който се снимаше до Корнелия Нинова по време на някакви миналогодишни камерни протести. Всички в Националния съвет обаче били против този човек да бъде обвързван с БСП и настояли варненци да обмислят кандидатурата си за градоначалник на нова

В това време от ръководството на БСП се обадили на Клисарова и взели съгласието й да я кандидатират по телефона. След което Кирил Добрев започнал да чете някакви безкрайни точки, които променяле решението на варненската конференция и подменяли гласуваната на нея листа. Начело на тази листа бил Борислав Гуцанов. Знакови лица на БСП, сред които Георги Пирински, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Михаил Миков, Георги Божинов, Ангел Найденов, Валери Жаблянов, Ани Пиринска и много други наскачали да бранят устава и накрая напуснали заседанието на Националния съвет. А останалите двайсетина души гласували натрапените решения на кликата на Нинова, която социалистите нарещоха "хунта" пред ПИК. Единственият, който се сучел като мокра връв и бранел погазването на устава от страна на Нинова и Добрев, бил Румен Овчаров.

Обясненията на Кирил Добрев, че Гуцанов е "със свалено доверие" взривяват още повече червените. "Какви са тия простотии, в устава ни няма такава формулировка. Тази глупост я измислиха, за да отстранят Гуцанов през лятото, но тя е противоуставна и тия тъпаци само не ги биха във Варна", припомнят социалисти летните драми около опитите на Нинова да отстрани варненския лидер ан БСП. Малко по-късно социалистите буквално изпаднали в шок, когато разбрали какви са окончателните решения на кликата на Нинова. Тя възложила на скандалния бивш полицай и приближен на бизнесменът с печална слава Даниел Славов (Дидо Дънката) - Иван Иванов-Пилето да внесе подменената от тях листа за регистрация.

Варненските червени си спомнят, че преди да акостира в БСП Пилето е бил от "Атака" и от "Екогласност". Назад в годините пък Дънката беше свързан със СДС по време на мандата на Иван Костов. За Пилето си спомнят още, че е бил изключен от Военноморското училище за негодност.

В БСП твърдят, че Пилето е личен депутат на Дънката от столетницата. Самият той почти всеки ден може да бъде видян в компанията на варненския бизнесмен в неговия комплекс "Ламер". Според социалистите тази компания е платила сериозни пари на "Позитано" 20, за да прокара хората си за общински съветници.

Сега в столетницата твърдят, че Пилето и Дънката работят срещу БСП и затова са "предали и продали" Варна. В същото време във Фейсбук от снощи се надига мощна вълна на млади социалисти, които искат оставката на Корнелия Нинова. Въпреки че лидерката вчера се тръшнала, че няма да подаде оставка каквото и да правят противниците й и каквито и да са резултатите от местните избори, Варна може да се окаже нейната Сталинградска битка за Хитлер, откъдето да започне края на терора й върху БСП. Сравнението не е случайно, защото вчера понятието "Фашизъм" за дейдствията на Нинова и Добрев прозвучало на няколко пъти в залата, където се провежда пленума. Социалистите били направо поразени от обясненията на лидерката си, че техните спорове и кавги са заради това, че противниците й и тя имат "различни цели".

Ораторите на форума веднага обяснили, че нейните цели е да нагласи на топли местенца на общинската ясла свои хора, които на предстоящите вътрешнопартийни избори за нов лидер догодина да гласуват за нея. На отпора за приемането на противоуставни решени, който знаковите лица на БСП давали по време на заседанието, Нинова решила да ги затапи, като им припомни, че

през 2015 г. Националният съвет е определил по същия начин кандидатите във

"Това нейните куки са й го извадили от стенограмите, но тя не познава партията. Тогава тамошните организации бяха с "особен статут", при който нямат ръководства и тези решения се вземат от Организационен съвет, но откъде Нинова и куките й да знаят такива какъв е партийния живот", възмущават се социалисти. 

Михаил Миков, който не бил на заседанието в този момент, също се възмутил и дошъл да се присъедини към подписката в знак на протест за лъжата на Нинова.

За сметка на това "хунтата" на "Позитано" 20 измислила ново положение, което не съществува в партийния устав - "замразено членство". И сега много от бившите червени кметове обявили, че си "замразяват членството" като канидати за кметове. Но получават подкрепата на БСП.

"Ние да не сме някакво гражданско сдружение, че да влизаме и да излизаме от партията. Или си член на БСП, или не си. Кого мислят, че ще излъжат с тия врътки за уж независими кандидат-кметове, които вече са били кметове от БСП, а пък сега станали независими, но БСП ги подкрепа. Това са глупотевините на Нинова", коментират социалисти. Въпреки това абсолютно противоуставните решения били подкрепени от самата Нинова, Кирил Добрев, Деница Златева, Кристия Вигенин, Александър Симов, Румен Овчаров, Бриго Аспарухов, Атанас Зафиров и още няколко души, обявени от ръководството като 70. "Вече е ясно, че Нинова повтаря историята отпреди 100 години, за която Георги Кирков е казал, че техните противници се борят за марката (тогава БРСДП), защото без нея те са никои в обществения и политическия живот. Ей това е битката и "различната цел" на Нинова", коментираха социалисти пред ПИК.

 

Източник: https://pik.bg/


112653