Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Стратегията за детет...
Стратегията за детето – истината по средата! Между лобизма и некомпетентността! Между напрежението, продажните политици и нечистите интереси...

Стратегията за детето – истината по средата! Между лобизма и некомпетентността! Между напрежението, продажните политици и нечистите интереси...Ивелина Топалова – учител, София, майка на 4 деца

 

Стратегията за детето – масова некомпетентност, очевиден лобизъм, очевидно разтревожване на гражданите – има истина в тревогите, къде е тя?!

Всеки в България разбира от футбол, политика, а явно напоследък и от управление, че и от деца! Пуснатата за обществено обсъждане и спряна под натиск Национална стратегия за детето 2019–2030 г. продължава да създава напрежение!

Изкуствено ли се създава то? Политически ли са действията срещу Стратегията? Има ли истина в тревогите, къде е тя?

Протестиращите:

Недоволни родители протестираха в различни градове срещу проекта за Национална стратегия за детето. Демонстрациите са по инициатива на националната Фейбсук група "НЕ на Стратегията на детето 2019-2030".

"Ние сме се събрали тук в качеството си на родители, без значение от своята вяра, етнос и политически пристрастия. Ние не искаме пренаписване на Стратегията и промени в закона, свързани с нея, а ние сме за нейното отхвърляне", каза Бисер Русимов, един от организаторите на протеста.

Протестиращите излязоха със своя официална декларация, с която поясняват защо са против тази стратегия:

- Стратегията приравнява родителската с приемната грижа;

- Внедрява ранно сексуално образование и джендър идеология в училищата;

- Ограничава правата на родителя да възпитава и обучава децата си;

- Ограничава суверенитета на държавата при определяне държавната си политика по закрила на децата;

- Създава нов вид детско правосъдие без участието на родителите;

- Прокарва чужда външна политика в страната чрез финансиране. 

Управляващите: 

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова отхвърли опасенията на родителите, че в проекта за Национална стратегия за детето има заложени текстове, в които се предвижда отнемане на деца.

Лилова призова обществото за спокойствие. По нейни думи разпространената информация в социалните мрежи... е фалшива новина.

Страхът, който проводниците на такива спекулативни твърдения внушиха на хората през социалните мрежи, наистина е неоснователен, заяви тя.

Председателят на ДАЗД увери, че не се подготвя документ, който да цели отнемането на деца от родителите. Нещо повече, според нея такъв нямало да има никога у нас.

Уверявам ви, не е имало и такова намерение във всички, които разписваха този документ, посочи Лилова.

Както винаги! Истината е някъде по средата! 

Очевидно е, но явно не за всички, че протестът има политически цели! Без да изпадаме в обяснения на термини, само можем да отбележим:

1. Протест пред Министерски съвет;

2. Директните обвинения и закани на протестиращите към правителството;

3. Спирането и противопоставянето на политическа стратегия – тези ходове са политически! 

Зад думите на протестиращите прозират очевидни политически цели, очевидна е и некомпетентността на говорителите! 

Зад думите на протестиращите прозира обаче и нагнетеното обществено напрежение! Прозира отвращението на гражданите от управляващите! От политиците въобще! Прозира драстичната необходимост от обединение срещу статуквото!

Дебатът около Стратегията и по точно противниците ѝ удрят по най-милото ни – по децата! Затова и намират сцена за развитие на действия и брожения! Заплахите как ще ни взимат децата, как се изземат родителските функции и как джендер–идеологията напада младото поколение, разбира се са плашещи! Но до някъде нереални.

Без тези думи да имат за цел да обидят някого, в аргументите на протестиращите се вижда силното преувеличение и желание за всяване на смут и напрежение в обществото! Вижда се непознаването на законите, непознаването на начините на работа на законодателната и изпълнителна власт! Виждат се претенции за разбиране на темата и диаметрално противоположни познания и компетенции! За пример може да се изгледа „уж“ неполитическата пресконференция на „уж“ обикновените притеснени граждани! Вижте тук!

Протестиращите искат изобщо да не бъде приемана стратегия, имат против и готвените промени в Закона за социалните услуги, Закона за закрила на детето и др. 

Но в посочените закони и в Проекта на стратегия не фигурират доста от нещата, които се твърдят от протестиращите! 

Например, Закона за социалните услуги, чрез който се твърди, че са направени промени в контекста на неприетата Стратегия за детето, е третият закон от пакета закони, който майките от „Системата ни убива“ отвоюваха с много усилия и протести! Тези промени ли искат да спрат протестиращите срещу Стратегията родители! Някой от тях излезе ли да подкрепи майките на деца с увреждания? Както неслучайно запитаха...! 

Но!

Притесненията все пак тръгват от някъде и имат основание: 

Например, в Плана за действие към Стратегията фигурират точки 2.2 и 4.2.2, в които норвежка неправителствена организация по линия на Норвежки финансов механизъм има главна роля! А знаем, че именно в Норвегия политиките за закрила на детето се меко казано  извратиха дотам, че хора напускат страната от страх, да не им вземат децата, което само по себе си е притеснително!

Да, практика е да ползваме чужд опит, да би било добре външно финансиране да допринесе за вътрешните политики, но на каква цена?!

Ето какво се цели с една от точките: „Подобряване ефективността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилието, основано на полов признак!“ 

Какво да си мислят хората? От къде Норвегия ще финансира Стратегията за детето на Република България! Също от къде е вмъкнат и половият признак! Как да не си помислят, че се продаваме! Как да не помислят, че предаваме бъдещето си, предаваме децата си, като оставяме външни сили да влияят на политиките именно в тази област? 

Очевидно, Стратегията има забележки! Очевидно, някой  се опитва да вкара вътре чужди, нечисти интереси! Но всички коментари, че такава стратегия не трябва да има и коментари от сорта – „стига с тези стратегии“ показват некомпетентност! Но пък от друга страна и хората не са длъжни да са компетентни!

Като цяло, доста сериозен и дълго подготвян документ е сложен „на масата“! Като цяло, необходимостта от стратегически документи в публичното управление е безспорна (тук няма да влизам в доказателствени обяснения, който се интересува ще прочете)! И не на последно място, тези документи се поставят на обществено обсъждане именно, за да им бъдат изчистени недостатъците! 

Не може да въставаме всеки път, когато стане дума за насилие, било то над жените ни, или недай си боже над децата ни! И то, когато става дума за предотвратяване на насилието! 

Защо така се смутиха хората! Всички ли възпитават децата си с бой! До там ли сме стигнали наистина?! Тези традиционни ценности ли пазим?

Безспорно, Стратегия за детето е необходима, но безспорно трябва да бъде изчистена от лобизъм и чужди, несвойствени за нас интереси.

От тази гледна точка, може би има сериозен смисъл в обществения шум по темата, но той трябва да е конструктивен – по промяна на стратегията, докато протестите определено целят друго...!

И да, истината е по средата!

Да, има фалшиви новини и нагнетяване на напрежението, да, има и проблеми в Стратегията! Но, когато има действия, особено такива касаещи децата ни, то компромиси не бива да се правят, никакви и за нищо!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Експерт: Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето

Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите

Объркване в Св. Синод за становището за децата - има ли го и кой го написа

Празни приказки >> Деца раждат деца, министър залага на нова стратегия да се бори с проблема 

 

   

Свързано изображение

Свързано изображение

Свързано изображение

Image result for happy rainy day whatsapp status Image result for pais de mãos dadas com os filhos

 

 99369