Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Св."Йорданка мъчениц...
Св.

Св."Йорданка мъченица Златоуста", срещу злата Мая и тъмните силиКоментар от Виктор Верин


Няма как да останем безразлични към един най-светлите образи, изграждани вече цяло десетилетие, образът на софийския кмет – пример за най-святата българска жена!

Роди се, израсна и се разви под крилото на единственото слънце, което ни дарява всеки ден със сияйна светлина, и чиято десница управлява не само България, но и въртенето на планетата и на небесното СВЕТИЛО. Така под милосърдната сила на първия измежду първите премиери - Бойко Борисов се появи на белия свят Св. Йорданка мъченица Златоуста.

Хрисимата и доброжелателно-смирена мъченица, лишена от всякаква човешка низост, поквара и пошлост. Чужди са на нея и всички познати нам земни грехове. От устата ѝ се лее мед и масло, а с кроткия си и снишен глас сее мир, обич и.. промяна към все по-добро. Светицата знаем, не само че не може и да си помисли да върши злини, тя прави и благославя само с добродетели и благини. Живее в оскъдица, в лишения дори.

В нейното аскетично ежедневие няма място за похот и разгул. Света Йорданка мъченица Златоуста не се вози и в автомобили. Ходи пеш. Не живее в дворец, не ходи по ресторанти, не яде дори, защото прекарва дните си в пост и молитви за нашите, за хорските добрини... Няма дори и лична кола, а старата в гараж на трупчета стои, защото е почти на половин век, изхабена разтропана руска Жигула...! Св. Йорданка мъченица не ползва и фризьор, и грим не слага тя, защото е далеч от пищната женска суета, която е несъмнен грях!

И така благочестиво смирено, без бунтове и кавги всичко си вървеше в царството на цар Боко и св. Йорданка мъченица Златоуста. Вървеше си по строгия църковен и царски канон... Докато се появи един ден зложелателка зла. Мая се казва тя. И заизкушава миряните-послушници в Обетованата земя с мерзки думи и злословия по адрес на Светицата добра. Зложелателка в изящно женско тяло дойде с мисия. Живота и правилата в София поиска да промени тя.

В какво ли не не превъплъщават медиите Мая, освен като отмъстителна, алчна и неистово зла и като... разбивачка на мъжките сърца. Докато Йорданка не познава и... не разбира нищо от плътските удоволствия и мъжките сърца.

И пак от медиите и "обективността": Мая харесва под погледите и прожекторите да е често, но всъщност суетна е като всяка държаща на себе си жена..., ходи на фризьор, шивач, но шие си и сама.

И още от медиите и "обективността": Освен зла, опасна е тя. Постоянно катастрофи прави, едва ли не гази хора с личния си автомобил, абе... заплаха отвсякъде е тя, изяжда с дрехите дори! Това е Мая, досущ орисница зла.

Йорданка не се храни, не яде, черпи енергия от собствените си добродетели и от благоденствието, което в продължение на 10 години е затрупало хората в Светия град. Перки от зли акули за назидание се пръкнаха по главната улица, като наказание за лошите и провинилите се, за да се спъват и пребиват в тях. Това е за да им напомня постоянно и да не вирят много нос, а да следват примера на св. Йорданка и да вървят със смирено сведена глава.

Светицата и въздух наш не диша тя. Той е мръсен, отровен е от действията на лошите, предвождани от злата Фея и нейната мъгла. Сега даже залъгва хората, че ще им даде чист въздух, ще ги спаси от задръстванията, детски градини за децата ще построи...

Света Йорданка обича да мълчи. Така я е научил Бог и най–вече вождът, на когото тя безкористно служи и се подчинява. Тя мълчи, когато я питат за лошото и с тих глас говори само за добрините. Мая говори за злините само, защото иска да изкуши хората, залъгвайки ги, че има по-добър живот, който миряните отдавна заслужават.

Света Йорданка знае, че равенството е единственият път. Така я е научило скромното ѝ комунистическо семейство, което я е възпитало в леви добродетели. Тя продължава делото им, отдавайки се на учението на руски език и неговото преподаване на нашите деца. Сега Светицата отбягва да споменава това, защото историята е срамна, а и Борисов друго проповядва. Отдавна стана така, че лявото не е толкова добро и царството пое надясно. И заради това Мая стана наистина много, много лоша и зла. А всички комунисти, макар и бивши са лоши, много лоши.

Народът не е стадо. Някои може обаче лесно да бъдат излъгани и да се поведат по обещанията за чист въздух и добри идеи за София и нашия живот.

А това Мая го може и заплахата за обетования град голяма е тя! Трябва обаче да ни се напомни - смирението е пътят към благоденствието. Трябва да се живее скромно и трудно. В лишения и недоимък. За какво са ни удобства, хубави пътища, чистота, комфортно ежедневие! Ненужни са ни те. Проповядва от сутрин до здрач Йорданка и говорът ѝ из въздуха свисти.

Може да се възгордеем и самозабравим. Току-виж нашият обикновен и сив град е заприличал на някоя лъскава, спокойна, но греховна европейска столица.

Заради всичко това и опасността от нов ред и промяна навред трябва и медии и власт да се обединят и Мая да сломят!

Е затуй, хайде и ние гражданите да се обединим, промяна да заявим... и властта на Мая да поверим...!

А св. Йорданка мъченица е редно в отдих да излезе..., след 10 години смирена и тиха отдаденост на хорските дела!

Ясно е то: Образът ѝ светъл в икона ще се превъплъти и както и досега смирен ще ни гледа от църковните и манастирски стени...

Да живее новият кмет на обетованата София!

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова споделиха с какво се гордеят и от какво се срамуват в живота и работата си

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

За Фандъкова..., думите, делата и промяната

За да ви е по-лесно да презастроявате >> Фандъкова: Подготвяме система за електронни разрешения за строеж

Фандъкова откри топлата вода. Отсече: „Булгаргаз“ са рекетьори!

Безкрайните хвалби на провалената кметица >> Фандъкова: Изведох метрото като стратегическия проект на града

Дебатът по Нова: Мая Манолова разби модела на корупцията в управлението София!

Фандъкова си приписа несъществуваща прозрачност в общинския бизнес

Дебатът по БНТ: Мая Манолова с 30 секундно мълчание, в знак на солидарност с недопуснатия Борис Бонев (ОБНОВЕНО)

Куцо, кьораво, сакато като чуе кмет... и вижда злато

Мая разобличи отново Йорданка в лъжи!

Не я искаме вашата промяна, г-жо Фандъкова! Чакахме я 12 години...

Драги ми Смехурко, вижда му се краят!

Почакай малко, Данче!

Йорданка Фандъкова - самопризнание с усещане за обреченост

 

 

 

 


115284