Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Вкупом съгрешихме......
Вкупом съгрешихме... време е да си ходим!....* >> Свадите за кворума стават шлагер в парламента

Вкупом съгрешихме... време е да си ходим!....* >> Свадите за кворума стават шлагер в парламентаПроверката на кворума в парламента става любим опозиционен способ и след вчерашните препирни днешното пленарно заседание пак започна със същото, след като депутати от БСП изразиха съмнения за нагласен кворум. Заседанието започна със 121 депутати, което е минимално допустимото, вчера кворумът беше събран благодарение на петима депутати от партия "Воля".

 
След извънредния председателски съвет късно снощи управляващи и опозиция се разбраха днес да се гласуват първо окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, а след това да започне обсъждането на проектобюджета за 2019 година на първо четене.

Депутатите от БСП присъстваха в залата, но не се регистрираха, а от групата на ДПС влязоха след първата регистрация.

След като председателят на парламента Цвета Караянчева направи поименна проверка, социалистите поискаха втора - със ставане от място, но предложението не бе прието. 

Крум Зарков (БСП) заяви, че секунди след като в зала са установени 128 народни представители при поименна проверка, само 104-има са гласували за процедурно предложение.

"Никой не е длъжен да гласува. Както виждате, всеки има право да гласува по темата, по която се чувства подготвен и убеден", заяви в отговор председателят на парламента. - Може да се прегледа записът и да се види, че имаше кворум - няма да си позволя такова нарушение. Гарантирам, че всяко едно прочетено име имаше народен представител в залата", каза Караянчева и обясни на БСП, че ако имат съмнения, могат да оставят депутат от групата си, който да следи как се брои кворумът.

Но от левицата продължиха с обвиненията:

"Поставихте под съмнение самия факт по начина, по който проведохте поименната проверка и нейните резултати. Нещо повече, оттук нататък поставяте под съмнение легитимността на всякакви гласувания, изхождайки именно от това съмнение за липса на кворум и нагласен такъв", заяви Таско Ерменков.

След което парламентът продължи по същество - с продължение на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и дискусия за повишените с 20 до 30% данъци за старите автомобили.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Позор* >> Дебатът покрай бюджета: Обиди на мишки, покаяние и наказание

Борисов става все по-безсилен. Какво предстои

Няма такава държава!* >> Гледайки картини, "Патриотите" се разбраха да ходят на работа и да си траят