Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Свободата на словото...
Свободата на словото или доколко свободно е нашето слово

Свободата на словото или доколко свободно е нашето словоКоментар на "ДНЕС"

_____

Конституцията гарантира свободата на изразяване, но използвания от медиите език може да се тълкува така, че да даде възможност за законови ограничения по различни причини. Журналисти и медии са изправени пред подобни ограничения по силата на редица закони, касаещи наказателна отговорност, клевета, подвеждани под отговорност за нецензурно съдържание или че подтикват към недоволство или размирици, и така нататък.“

Това е част от оценката на „Фрийдъм Хаус“* за една африканска страна. Има ли значение за коя точно? Засега не, но ще се върнем на този въпрос по-късно. 

Сега ще се опитаме да анализираме една друга новина, която гласи: „България за поредна година се срива в световната класация на "Репортери без границив индекса за свобода на словото. За 2016-та година сме поставени на 113-то място от изследвани общо 180 държави.

В информацията по-нататък се изтъква, че на първо място по свобода на словото е Финландия, последвана от Холандия, след което Топ 5 в света се допълват от Норвегия, Дания и Нова Зеландия. 

Погледнато като новина, мястото ни в класацията е доста незавидно. Да се опитаме да представим положението по-привлекателно, като на помощ ще извикаме именно статистиката. Старо правило в журналистиката (особено в страна, която не може да се хвали с много свобода при боравенето с перото), че всеки факт може да се предложи в различна светлина, като се запазва истинността му. Например „А“ и „Б“ са единствени състезатели. „А“  печели. Този факт може се представи като:

  1. Състезанието завърши. „А“ спечели, „Б“ загуби (което е истина)
  2. Състезанието завърши. „Б“ е на престижното второ място. Предпоследна е „А“ (което също е истина, но погледнато от по-различен ъгъл) 

Та, използвайки този статистически или по-скоро „стъкмистки“ подход, да се опитаме да подобрим имиджа на страната ни на споменатото по-горе незавидно 113-то място в класация.

Веднага откриваме идеалната възможност – предоставя ни я страната, класирана веднага след нас – Замбия, която сега е 114-та. Разлиствайки старите класации, виждаме, че през 2014 година, когато ние сме на 100-то място, Замбия е била на 93-то. И така, добрият факт трябва да се изтъкне – за две години ние сме паднали от 100 на 113 място, а Замбия – от 93-то на 114-то. Това би трябвало да ни радва, нали? 

Но това става само при играта с цифри. По-друго е положението, когато опрем до цветовото изобразяване на прословутата вече класация. Защото т.нар. Карта на свободата на печата предлага и визуален цветен преглед на ситуацията във всяка страна в индекса. Категориите на цвят са означени, както следва: добър (бял), проблематично (жълто), лошо (червено) и много лошо (черен). 

Засега сме в жълто. Но ако се запази сегашната тенденция и следващата година България отново се срине в класацията, то тя вече ще бъде отбелязвана с червено на картата и ще бъде една от малкото държави в Европа и единствена в ЕС, маркирана по този начин.  

Започнахме коментара с оценката на „Фрийдъм Хаус“ за една африканска страна. Сега можем да уточним че става дума за Замбия. Но спокойно може да се отнесе и към нас.

______

* „Фрийдъм Хаус“ e неправителствена организация, основаната през 1941 г. във Вашингтон, поставяща си за цел да подкрепя свободата и демокрацията по света


16240