Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Свободен като затвор...
Свободен като затворник

Свободен като затворникКоментар на Виктор Верин

 

България е раят на затворниците. И водеща световна дестинация ще го направим! Разбирайте – място, където вината е условна, а отговорността символична. Затвор с отворени врати и полиция с ограничени възможности. И неограничени невъзможности. Така е у нас. За пример сме!

В днешно време в България е по-лесно да избягаш от затвора, отколкото да си тръгнеш от работа или да си намериш добра и платена.

През последните месеци ставаме зрители на риалити – нещо средно между „Биг Брадър”, „Бягства от Затвора - 10” и "Чистачки гонят затворници"

А само и брада да си сложиш и хоп тя пречи на органите на реда да разпознаят престъпника!?

Последният с брада се укриваше в оживен град и униформените разбират къде е точно, след като в центъра се развива престрелка, достойна за сцена в холивудски филм. И той умира... След това и т.нар. му нападател умира от раните си. Е, как стана всичко това, никой не казва, никой нищо не знае... И най-вероятно и нищо няма да разберем!

Но пък така с един или с няколко куршума, два заека се гръмнаха и така свършиха работата на милицията родна!

Както се казва като на филм, но нискобюджетен. Защото във високобюджетните продукции има пари и за ченгета. Ние си спестяваме преследването и оставяме само екшъна.

Последните дни утвърждават новия фантастично-криминален жанр с пълна сила. Осъден на 13 години затвор за кражби и блудства побягва.

Гонят го други затворници... Не го хващат. И родната милиция отново започва издирване в стил „някой ако види нещо – да каже”.

В този момент в абсолютно никаква връзка с въпросния случай тече акция по проверка на нощни клубове и хазартни заведения. Чисто случайно полицаите разпознават престъпник, също обявен за издирване.

И вероятно ще кажете, че тук трябваше да ги аплодираме за късмета и "свършената работа"! А не да ги укоряваме.

Междувременно се надяваме късметът да ни е на помощ и с други опасни престъпници докато са на свобода, а и кой знае още колко са навън необезпокоявани и на свобода. И да се случва и да има пореден жест на съдбата и късмета като предния и този – жена на близо 70 години разпознала пред къщата си „мъжа от телевизора”. Дай Боже все повече такива български жени, които да разпознават по телевизора, в рейса и в магазина търсените от МВР престъпници. Пък ако може жените и да ги залавят, най-добре ще да е! Пък МВР-то нека си почива и да поспи даже! Да не вземат, че да се озорят! Щото после кой ще бди над нас?!

Иначе тези дни разбрахме, че полицията е заловила Борис Иванов от Ловешкия затвор при грандиозна спец акция! Не че същата работа не можеха да свършат няколко баби с метли и мотики. Защото очевидно е, че бабите ни са по-спец и дейни от МВР.

Представяте ли си как вече ставаме любима дестинация на криминални лица от цял свят. Идват, крадат, правят престъпления, затварят ги и... бягат. Без проблем. Ей така като на филм, но... с подкрепата и закрилата на властите. Просто, защото са си платили... и то добре.

Тогава вече на 100% и със сигурност ще можем да кажем, че и „ний сме дали нещо на света”.

 

 

 


67224