Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Съд в Кайро осъди на...
Съд в Кайро осъди на 15 години затвор най-известния активист в Египет

Съд в Кайро осъди на 15 години затвор най-известния активист в ЕгипетСъд в Египет осъди най-известния активист в страната Ахмед Дума на 15 години затвор за участие в размирици и нападение срещу силите за сигурност през 2011 г., предаде Ройтерс, като се позова на съдебни източници.

Правозащитни групи окачествяват тази присъда като най-тежкото посегателство срещу активист след военния преврат, свалил президента ислямист Мохамед Морси преди пет години. Оттогава в Египет са вкарани в затвора хиляди привърженици на ислямистката опозиция, либерални активисти и журналисти, предаде БТА. 

Ахмед Дума бе водеща фигура в продемократичния бунт, свалил от власт автократичния президент Хосни Мубарак през 2011 г. Срещу Дума вече има присъда от три години затвор по други обвинения за участие в демонстрация през 2013 г. в Кайро.

Съдът в Кайро е постановил днес още, че Ахмед Дума трябва да заплати шест милиона египетски лири (ок. 336 хил. щатски долара) за нанесените щети по време на демонстрация пред офиса на министър-председателя през 2011 г.

Присъдата може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция в срок от 60 дни. При произнасянето й съдията отбеляза, че обвиняемият е бил част от тълпа, нахлула в сградата на парламента и разрушила част от него.

Подобно на други изтъкнати египетски активисти Ахмед Дума е лежал в затвора по времето на Мубарак, на последвалия го военен съвет, както и през мандатите на Морси и настоящия президент Абдел Фатах ас Сиси, припомни Ройтерс.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


86347