Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Съдия Методи Лалов: Властта на главния прокурор е неконтролируема

Съдия Методи Лалов: Властта на главния прокурор е неконтролируемаВластта на главния прокурор е неконтролируема, стана ясно от думите на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) съдия Методи Лалов пред БНР.

"Няма длъжност в съдебната система, която да е толкова еднолична, всевластна и безконтролна като главния прокурор. И това мен ме касае не като съдия, а като гражданин", заяви Методи Лалов. 

"За главен прокурор трябва да бъде избран чисто човек, който е независим, но как да бъде осигурен такъв, като се избира от зависими хора. Няма да стане, трябва промяна", коментира той преди началото на номинациите за нов главен прокурор.

По думите му в съдебната система се назначават предимно хора, които са там заради собствения си комфорт. Те са на място, което надскача тяхната компетентност и никога няма да го освободят.

Припомняме, президентът се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с който обсъдиха новите правомощия на новия главен прокурор.

Според Цацаров тези обсъждания са прибързани, от една страна, и от друга, за промяна на правомощията трябва да се говори след встъпването в длъжност на новия главен прокурор.

След това държавният глава проведе разговор и с председателят на ВКС Лозан Панов. На излизане от президентството той заяви, че главният прокурор е най-силната политическа фигура, а започването на консултации по избора на нов главен прокурор били навременни.

Вчера Радев се срещна с министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Интересът на съдия Методи Лалов предизвикало и нетрадиционното изображение на българския герб на знакови сгради. Бившият председател на СРС от месеци се бори срещу неконституционното изображение на герба на България в сградите. Подобно изображение има и на интернет страниците на няколко държавни институции, заяви той.

По думите му щом станал председател на Софийския районен съд, видял, че има нередности по поставяне на националния герб. Той прочел изискванията за поставяне на герба.

Започнах да разглеждам сайтовете на институциите и се оказа, че там е пълна каша. Сайтът на Народното събрание беше с герб с червени езици и с други нередности - например лъвовете изглеждаха като дракони. Това важи по отношение и на Министерство на правосъдието, и на Конституционния съд (КС), и на Министерство на външните работи. Започнах да пиша писма, разказа Лалов.

По думите му само в Конституционния съд реагирали веднага, а на всички останали трябвало да пише по няколко имейла. "Включително трябваше да ги предупреждавам, че ще сезирам прокуратурата за опетняване на герба, каза Лалов. Чак тогава имаше реакция.

По думите му все още няма реакция от Националния институт на правосъдието, въпреки че това е институция, която възпитава младите юристи в спазване на закона. 

В страната няма институция, която сертифицирано да произвежда гербове, което означава, че всеки може да ги прави.

"Това е симптоматично за неспособността на нашите институции да работят според изискването на закона. Гербът е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на България, не може да има импровизации. Превърнали сме всичко в битпазар", категоричен е съдия Лалов.

 

 

Източник:https://news.bg/


105891