Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Съдът отмени цените ...
Съдът отмени цените за паркиране в София

Съдът отмени цените за паркиране в СофияАдминистративният съд отмени решение на Столичния общински съвет от 2012 г., с което се определят цените за паркирането в София. 

За паркиране в столичните Синя и Зелена зона се прибират, съответно - 2 и 1 лв. за час, цените за винетките пък са от 150 и 100 лв., съответно - 450 и 300 лв. за всеки следващ автомобил на жилище, цените за служебния абонамент са от 650 и 450 лв. на месец, цената за скобата е 30 лв., а цената за репатриране - 60 лв. 

От Софийския обществен съвет, чиято е жалбата срещу СОС, уточниха, че съдебното решение означава, че цените за паркиране в Синя и Зелена зона в София от 2012 г. насам са събирани незаконно. Решението обаче е формално и до връщане на пари на гражданите няма да се стигне, защото съдът не се е произнесъл по същество по делото. Отговорното дружество - Центърът за градска мобилност, ще продължи да събира таксите, защото Столичният общински съвет ще обжалва решението на съда, заяви общинският съветник Зафир Зарков: „Ние ще обжалваме решението пред ВАС, с което не бива да се очакват никакви промени в досегашната организация на паркирането в София". С последните промени в Закона за движение по пътищата, които парламентът прие преди време, делото губи смисъл, допълни още Зарков.

В съобщение до медиите от Софийския обществен съвет се посочва: Не сме удовлетворени от решението на АССГ. То е формално, защото съдът не се е произнесъл по същество относно мотивите на жалбоподателите. Например, не се разглежда факта, че Общинският съвет определя „цена“, вместо разходно ориентираната „такса“, съгласно разпоредбата на Закона за движението по пътищата. Няма произнасяне и във връзка с мотивите на Обществения съвет, че решението за определяне на цени е прието въз основа на нормативен акт - Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, издаден от некомпетентен орган – Столичния общински съвет. Няма произнасяне и за липсата на финансова обосновка и за очаквани резултати, както и по мотивите за дискриминация. Съдът се е ограничил до това, че докладът за решението на цените не е бил публикуван на страницата на Столична община. Именно това е спасителният пояс да не се коментира всичко останало. За съжаление този метод на правораздаване се е превърнал в практика."

Припомняме, че аналогичен иск внесе през юни 2012 г. и "ДНЕС". Делото беше спечелено на първа инстанция през февруари 2013 г., но през ноември същата година Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административен съд - София-град. Аргументите на ВАС бяха напълно несъстоятелни, а именно, че "ДНЕС" няма правен интерес да атакува наредбата на СОС, както и че е отпаднал предметът на спора, тъй като междувременно СОС е приел нова наредба. Друг е въпросът, че т.нар. нова наредба практически повтаря атакуваните в предходната наредба текстове.

В продължение на половин година (от юни до декември 2012 г.) „ДНЕС” проведе серия от протестни акции срещу синя и зелена зона в София. В организираната от движението подписка се включиха над 100 000 граждани. От края на м. Юли 2012 г. „ДНЕС” обедини усилията си с фейсбук групата „Не, на данък паркинг”, като съвместно бяха организирани повече от 30 протестни похода и митинги. В партньорство с други граждански структури, „ДНЕС” подготви предложения за промени в спорната общинска наредба и участва в серия от преговори с ръководството на Столична община. Преговорите, обаче, се оказаха неуспешни, поради категоричния отказ на общинарите да се съобразят с исканията на гражданите.