Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Съдът разреши на Бил...
Съдът разреши на Биляна Петрова разходи до 560 лв. на месец

Съдът разреши на Биляна Петрова разходи до 560 лв. на месецАпелативният спецсъд вдигна частично запора върху сметките на бившата заместник-кметица на ”Младост” Биляна Петрова. Тя ще може да харчи по 560 лв. на месец, колкото е минималната работна заплата. Досега сметките ѝ бяха запорирани.

Петрова бе осъдена заедно с Десислава Иванчева за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Иванчева получи 20 години затвор, Петрова – 15 години, а соченият за посредник при предаването на парите Петко Дюлгеров – 12 години. В момента делото се гледа на втора инстанция. Председател на съдебния състав е шефът на съда Георги Ушев, съобщава "Медиапул".

В сряда съдия Ушев отказа да си направи отвод от делото, след отправен иск от Петрова. Ушев не се произнесе и по исканията на Иванчева и Дюлгеров да бъдат премахнати запорите върху сметките им. Съдията реши да изчака банкови справки за наличността по сметките им. Дюлгеров твърди, че парите му трябват, за да си направи операция на очите и че живее от пенсията на възрастната си майка.

Пред съда бе представена и справка за съдебния заседател от първата инстанция Мария Праматарова-Щуркова. Според данни на Централната избирателна комисия, тя е била член на районна комисия от ГЕРБ. Иванчева и Петрова се позовават на тези данни, за да твърдят, че делото срещу тях е политическа поръчка. По закон съдебните заседатели нямат право да участват само в ръководството на партия, но могат да са редови членове.

В момента Иванчева и Петрова са под домашен арест. Близо година двете бяха в следствения арест с мярка "Задържане под стража".

 

Източник: https://frognews.bg/

 


117310