Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Съмнително, а може б...
Съмнително, а може би и... опорочено! >>

Съмнително, а може би и... опорочено! >> "Главболгарстрой" ще строи новата детска болницаВъпреки несъгласието на лекари, родители, архитекти, инженери министерство на здравеопазването приключи класирането на офертите за изграждането на нова Национална детска болница в София. Болницата ще се строи от обединението около "Главболгарстрой" "Детско здраве". Офертата на "Главболгарстрой" е с голяма преднина пред втория останал участник в поръчката - обединението около фирма "Климатроник" ЕООД. Ако МЗ финализира процедурата със сключен дговор, "Главболгарстрой" ще получи 77 839 442, 89 лв. без ДДС за изграждането на болницата. Архитекти и инженери твърдят, че процедурата е толкова опорочена, че крие реален  риск за бъдещите ползватели на болницата. 

Новата болница ще се изгражда чрез реконструкция на стар строеж в двора на Александровска болница. Конструкцията се състои от 2 корпуса от по 12 етажа и 6 други триетажни тела. Предвижда се изграждането на още два триетажни корпуса. Продължителността на строителството е 3,5 години. 

Архитекти и инженери обаче твърдят, че конструкцията се е амортизирала прекалено дълго време и довършването на болницата върху този скелет е много рисково. От двете съсловни камари изтъкват, че конструктивната експертиза е правена преди 12 години, не е достатъчно пълна, а предвиденото укрепване на конструкцията носи повече рискове за сградата, защото увеличава тежестта на плочите. Архитекти и инженери имат много забележки и около липсата на добро задание - болницата ще се изгражда на инженеринг - тоест изпълнителят отговаря и за проектирането, и за строителството. При слабо задание няма никакви гаранции, че ключови системи на болницата ще бъдат проектирани на ниво, твърдят специалистите. Наред с това сградите са по-високи от позволената кота корниз от 20 метра в района и вече се мисли как да се нагодят към това изискване, коментират източници на "Сега". Лекари и архитекти готвят протести, за случая са сигнализирани и съсловните асоциации на архитектите и инженерите в ЕС. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

 

 


120276