Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Сърбия проверява за ...
Сърбия проверява за огнища на чумата по свинете

Сърбия проверява за огнища на чумата по свинетеСърбия съобщи за извършвани проверки по съмнение за четири огнища на африканска чума по свинете.

Животните са отглеждани в лични стопанства, уточняват властите.

Това съобщи "Ройтерс", като цитира съобщение на базираната в Париж Световна организация по здравеопазване на животните.

Призовават се съседните страни да забранят вноса на животните.

Три от случаите са открити в района на Белград и един в Подунавски окръг, пише в  доклад на сръбското министерство на земеделието.

По подозрените случаи на болестта са убити седем прасета, докато други 114 са заклани.

Босна, Черна гора и Северна Македония забраниха вноса на продукти от свинско месо от Сърбия, за да се предотврати разпространението на огнището, съобщиха ветеринарните власти на страните.

Африканската чума по свинете, която е нелечима при прасетата, но е безвредна за хората, се разпространява в Източна Европа.

У нас, бедственото положение в Свищов заради африканската чума по свинете беше удължено.

С решение на общинската епизоотична комисия то ще продължи до 13 август включително.

Приключи умъртвяването на 17 500-те животни в засегнатия свинекомплекс в село Българско Сливово. Към момента продължава изкопаването на ямите, а утре започва извозването на фуражите и почистването на фермата. Военнослужещите от поделението в Белене са освободени, но за охраната на свинекомплекса и площадката за загробване са командировани полицаи от Велико Търново.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че вече са евтаназирани и всички 30 000 прасета от засегнатите свинеферми в Силистренско.

 

Източник: https://news.bg/


109733