Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Със съдействието на ...
Със съдействието на „ДНЕС” – Габрово жителите на кв. „Шенини” ще отстояват правата си и пред Омбудсмана

Със съдействието на „ДНЕС” – Габрово жителите на кв. „Шенини” ще отстояват правата си и пред ОмбудсманаВ началото на годината доброволците на „ДНЕС” в Габрово за пореден път напомниха за проблемите на своите съграждани от квартал „Шенини” (вж публикацията ни Габровският квартал „Шенини” без инфраструктура. „ДНЕС” настоява за среща с местната власт за разрешаване на проблемите). Оттогава до днес официален отговор от страна на местната управа за среща още няма. Няма и решение на проблема. 

В търсене на правата си, организацията на „ДНЕС” в Габрово потърси и съдействието на медиите (вж. репортаж на Нова тв). 

Най-големият проблем за хората е липсата на достъп за линейки и пожарни. В квартала живеят близо 400 души, но последната улица, на която живеят 22 семейства, е забравена от институциите. 

„Детето ми миналата седмица беше болно и много пъти се е случвало, аз не смея да се обадя на линейка, защото те не могат да дойдат дотук, изнасяме детето, увиваме го в одеяла и го носим горе до асфалта на 100 м”, разказва Теменужка Дянкова – жител на кв. „Шенини”. 

От Общината отговориха пред камерите на Нова ТВ, че въпросната улица не попада в границите на квартала и имотите там са със статут на земеделски земи. Хората обаче твърдят, че ще отнесат проблема до Омбудсмана, докато някой най-после вземе мерки.

„Представете си от Общината ми казват – вземете си по два чифта обувки и ходете на работа! Това ли е начинът?! Пътят си го насипваме ние живущите. Закупваме материала с наши средства, ние си го разстиламе. Всяка година по 2-3 пъти купуваме и с количката, лопатката и ходим да търкаме. Децата ми също, разстилат тук с нас!”, обяснява Анелия Рачева. 

Повече по темата гледайте във видеото тук.


1811