Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Със задкулисни игри ...
Със задкулисни игри и далавери политиците застанаха срещу народа, а Плевнелиев се подигра!

Със задкулисни игри и далавери политиците застанаха срещу народа, а Плевнелиев се подигра!Коментар на "ДНЕС"

"Ако рекат те (Патриотите и Реформаторите - бел. авт.) да направят правителство - това им го дължа и аз. Аз няма да съм министър-председател". Това заяви днес премиерът в оставка Бойко Борисов след Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Изказването му бе ясен сигнал, че в Народното събрание депутатите на ГЕРБ ще подкрепят правителство с мандата на Патриотичния фронт. Именно за такъв сценарий предупреждаваше "ДНЕС" през последните няколко седмици. Колкото и да се дърпаше като срамежлива девица Борисов най-накрая изплю камъчето. ГЕРБ "дължат" услуга на патриотите и сега ще застанат зад тяхното правителство. А Каракачанов ясно заяви, че в името на България, той с радост ще стане премиер. Времето е изключително подходящо - бежански бунтове в Харманли, напрежение от юг, където Ердоган заплашва цяла Европа... Преди влизането си при президента лидерът на "Атака" Волен Сидеров за пореден път обяви, че ако не се състави кабинет, България може да се подпали.

Какво показва аритметиката. В момента ГЕРБ има 84 депутати, а Патриотичният фронт 17. Заедно с 11-те депутати от "Атака", които се обединиха с патриотите евентуално управляващо мнозинство може да разчита на 112 гласа. 13 са депутатите от Реформаторския блок, които продължават да подкрепят настоящото правителство и сами заявиха, че искат да съставят правителство. По всяка вероятност срещу предсрочните избори ще се обявят и от БДЦ-НС, които имат 14 депутати. С този арсенал коалиционното правителство излиза начело - с премиер Красимир Каракачанов и задкулисно Бойко Борисов. Министерските постове вече са разпределени и всеки ще получи своя дял. Още в късния следобед, след КСНС, Валери Симеонов обяви, че ако съставят кабинет, то Лиляна Павлова, Владислав Горанов и... затаете дъх – "най-успешният" министър Петър  Москов, ще останат в правителството...!

От картинката отпадат БСП, които днес ясно заявиха, че искат предсрочни избори. Те дълбоко вярват, че народната любов се е възродила след червения вот за ген. Румен Радев. Така България ще се "радва" не на правителство "орел, рак и щура", каквото имахме досега, а цялото животинско царство ще се събере. Всеки ще дърпа към своята черга, а когато министрите знаят, че кабинетът им едва ли ще изкара целия си мандат, то кражбите и далаверите ще бъдат в пъти повече от досега.

И всичко това се случва срещу волята на 2,5 млн. българи, които гласуваха на референдума, организиран от "Шоуто на Слави". Те ясно заявиха, че искат бързи избори по новата, мажоритарна система. Политиците обаче са на друго мнение. Те се страхуват от нови избори, страхуват се от суверена, защото той - народът може да им покаже червен картон и да ги измете като мръсен боклук. Ето защо веднага се появиха съмнителни социологически проучвания, сочещи че народът не желае да променя статуквото, а харесва сегашния парламент. Подобно твърдение е лишено от всякаква логика. На 6 ноември българите свалиха своето доверие от партиите в 43-то Народно събрание. Днес обаче политиците се надяват да приспят народното недоволство, да приспят хората с безкрайни дискусии и комисии. С наближаването на празниците депутатите ще излязат във ваканция, а въпросът за референдума ще остане на заден план. Това ще отслаби вълната на недоволството срещу онези, които ограбваха България 27 години.  

Парламентарно представените групи бяха подкрепени и от президента Росен Плевнелиев. В изказването си след КСНС той си позволи да се подиграва с желанието на българите за промяна. За всички е ясно, че Плевнелиев не желае да бъде записан в историята като един от най-слабите държавни глави. Ако планът на Борисов и патриотите се провали, той ще трябва да назначи трети служебен кабинет за 5-годишния си мандат. От друга страна, служебният кабинет не би могъл да предложи президента за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която получи поста шеф в Световната банка. В началото на януари тя заминава за Вашингтон и България ще излезе със своята кандидатура за комисар на нейно място. "ДНЕС" предупреди и за този таен план на президента, а след срещата на КСНС стана ясно, че той вече е в ход. Ако бъде назначен какъвто и да е кабинет, той ще изпрати Плевнелиев на мястото на Георгиева. Със служебния обаче, това е невъзможно.

Картите вече са на масата. Дали обаче Слави Трифонов, Инициативният комитет и най-вече милионите българи, искащи и търсещи промяна няма да им объркат сметките...

 

Виж коментарите на "ДНЕС" по темата:

Реформатори и Патриоти - патериците на Борисов

Последният поход на ГЕРБ към властта

Има нещо гнило в ГЕРБ..., отдавна

Добре скроен план връща Борисов

Президентът застана зад новия кабинет Борисов

Въпреки, че отричат, ГЕРБ готвят план Б за връщането във властта

 

Виж и статиите по темата:

Борисов подкрепя правителство на патриотите

"Галъп": Две трети от хората не искат бързи, а обмислени изборни промени

 


19435