Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Съсипия! За да има Б...
Съсипия! За да има Борисов да раздава и недоволството да потушава >> Правителството взе назаем 5 млрд. лева от международните пазари

Съсипия! За да има Борисов да раздава и недоволството да потушава >> Правителството взе назаем 5 млрд. лева от международните пазариБългария успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева, съобщи "Капитал".

За излизането на международните финансови пазари се заговори усилено още вчера, а вчера Министерството на финансите е пласирало две две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв. Книжата са със срок на погасяване 10  и 30 години. 

Първоначално от МФ бяха обявили, че предлагат облигации за около 2 млрд. евро, но търсенето силно е надвишило тази сума (заявките са били за над 7 млрд. евро) и  така в крайна сметка са били продадени продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия. Това са съобщили участници в записването на българските облигации пред "Капитал".

Очака се Министерството на финансите да даде подробности в официално съобщение. 

Това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г. Страната изглежда в добро финансово здраве и поемането на дълг е по-скоро "за всеки случай", а не защото е крайно необходимо. Фискалният резерв е към 10 млрд. лева и въпреки че пандемията удари икономиката и приходите в хазната, до края на юли бюджетът бе на плюс (според прогнозата на МФ едва през август разходите ще превишат приходите - очакваният дефицит е около 190 млн. лева). Но краят на коронакризата не се вижда и затова е добре държавата да има резерви.  Много европейски страни побързаха още през пролетта да вземат заеми, за да си осигурят буфери заради проблемите с Ковид-19.

 

*Заглавието е променено от редакцията 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 


136771