Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Така да си го нареди...
Така да си го наредиш >> Гешев ще се бори сам срещу себе си за наследник на Цацаров

Така да си го наредиш >> Гешев ще се бори сам срещу себе си за наследник на ЦацаровИван Гешев ще бъде единственият кандидат, излъчен от Прокурорската колегия за поста на главен
прокурор. 

Това каза след Пленума на Висшия съдебен съвет за номинация на главен прокурор говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева, цитирана от Фокус.

На практика Гешев ще остане единственият кандидат за наследник на Цацаров, защото другият с право да номинира претендент - министърът на правосъдието Данаил Кирилов, вече обяви, че няма да предлага кандидатура в надпреварата.

Въпреки уговорката - че си запазва отворена вратичка, ако процедурата започне да се изкривява, Кирилов сега няма основание да номинира кандидат, тъй като зад Гешев застана единодушно цялата прокурорска колегия, в това число и членовете от парламентарната квота. 

Кандидатурата на Иван Гешев е подкрепена от обвинител №1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари догодина. Под кандидатурата на Гешев са се подписали и Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

Даниела Машева заяви днес, че кандидатурата на Гешев е най-подходяща. Проверките на сигналите срещу Иван Гешев са приключили. „Не е установено неправомерно поведение от страна на прокурор Иван Гешев, което да сочи към конфликт на интереси, зависимости и неспазване на етични правила“, обяви Машева. 

Комисия по атестиране и конкурсите и Комисията по професионална етика следва да изготвят свои становища, като отново проверят всички данни относно притежаваните професионални качества и спазваните от кандидата етични правила и всякакви сигнали, които сочат към евентуално неспазване на етичните и моралните норми“, допълни Машева. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://m.offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Очаквано >> Даниела Машева: Вероятно няма да има друга кандидатура в надпреварата за главен прокурор

Първи коментари на журналисти за Гешев: Безнадеждно е, Пеевски си го избра!

Гешев, спецът по сготвени поръчки, Цветанов на прокуратурата, издигнат за главен прокурор! Закривай кочината!107296