Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Така рече и отсече п...
Така рече и отсече премиерът-слънце*: Две години не можем да започнем ТОЛ системата, ако в понеделник не стартира, правим я държавна

Така рече и отсече премиерът-слънце*: Две години не можем да започнем ТОЛ системата, ако в понеделник не стартира, правим я държавнаПо 2 години не можем да почнем ТОЛ системата и по 1,5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност, ще направим от държавата, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов. Той присъства на официалния старт на ремонта на бул. „Васил Левски“ във Варна, предаде Радио „Фокус“.

„Това е безумие при този трафик заради умишлено обжалване губим по 1,5 млн. на ден. Представете си, която отива пряко само в пътната инфраструктура, директно в АПИ за преасфалтиране, мостове, за „Хемус“, за тунела под Шипка. Просто, ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава над 3,5 тона, тези, които всъщност най-рушат пътищата, те ще плащат най-много. Няма никакъв проблем за обикновения човек", коментира Борисов.

„Варна вече далеч изпреварва Бургас. С „Хемус“ и всичко това, което правим, сега ще почнат да мърморят другите. Аспаруховият мост, откакто беше построен, не беше пипан. Тука такива като мен са минали поне 20, може и повече. Хубаво е, че на нас ни задавате въпроси, но после не само получавате отговори, но и инфраструктура", каза още премиерът.

„Четирите лота на "Хемус" се проектират, знаете не беше проектирана изобщо, започва изграждане и до Севлиево вече нещата вървят, както и от Белокопитово към Търговище. Не искаме да допускаме това, което навремето се случи за Бургас – АМ „Тракия" влезе в самото сърце на града и след това няколко години правим обходи, за да може да спасим града и го спасихме. Сега стана там добре", коментира Бойко Борисов.

Той добави, че пътят до Бургас е важен и за Варна. "Паднат ли обжалванията - още една остана, до догодина ще се справим с двата обхода - на Поморие и Ахелой. Това са уверенията на строителните фирми и на министъра. Затова решихме тук АМ "Хемус", влизайки при аерогарата, където текат отчуждителни процедури, сме заделили пари да се изведе тежкия трафик към пристанището. Зависи от кмета, от общинския съвет, от администрацията колко бързо ще си отчуждят там, за да стартира веднага изпълнението", каза още Борисов.

Борисов каза още, че именно бул. „Васил Левски" е бил посочен от кмета Иван Портних като ключов за развитието на туризма и бизнеса в града, както и за справянето с проблема с трафика. „Ние сме в готовност догодина за празника на Варна директните платна, които минават да отидат до изхода на града за курортите. Започваме от днес с денонощна работа", каза още Борисов.
Борисов увери, че Математическата гимназия „Д-р Петър Берон", която ще има нова сграда, ще стане гордост на Варна – едно бижу за този град.

Премиерът коментира и казуса с АМ „Струма" – „европейските проекти са така, 1 км да не си направил, връщаш парите за всичко, което си взел по тази програма. Тук не е шега Кресненското дефиле. Аз разбирам всичко, но там, ако допуснем провал, ще изяде парите и за „Хемус“, и всичко останало, защото трябва да се върнат накуп". 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://www.faktor.bg/