Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Танева: Започва пров...
Танева: Започва проверка за замърсяване на площите, където са загробвани прасета с АЧС

Танева: Започва проверка за замърсяване на площите, където са загробвани прасета с АЧСЗапочва мониторинг за замърсяване върху площите на загробване на свинете, засегнати от африканската чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Светла Бъчварова - Пиралкова за биосигурността по време на изслушването си на Комисията по земеделие, предаде Агенция „Фокус“.

„Този мониторинг следва да го извършват общините, на чиято територия са площадките на загробване. Контролира се от РИОСВ“, обясни още Танева.

„По отношение на епизоотията и за това, което се случи със засегнатите свине – общо 140 хил. наброй, екарисажи не се използвани инсинератори не са използвани поради няколко причини.

Първо, мнението на Центъра за оценка на риска е, че всяко разкарване на заразена маса крие риск от заразяване на пътната артерия.

Второ, поради изричното настояване на всяка браншова организация. Никога не е стоял въпросът освен по медиите за ползването на тези средства за унищожаване на засегнатите свине. Нещо повече, справката за всички страни членки на ЕС – 11 наброй, в които имаше практика за унищожаване на засегнати животни при такива обеми, винаги е ставал със загробване. Разбира се, той е по определен ред и по съгласуване с МОСВ“, поясни още Танева.

Готвим промени в структурата на БАБХ по отношение на ветеринарните специалисти, каза Танева в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов за болестта на лудата овца и въобще за превенцията за болестите по животните.

„Истината е, че трябва различно ниво на превенция, профилактика, надзор и контрол. И в тази посока са промените, които сме предложили в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Надяваме се до февруари да ги приключим в Народното събрание финално, за да можем да се подготвим за следващия сезон. Готвим промени в структурата на БАБХ по отношение на ветеринарните специалисти. Всичко, което се отгледжа, всеки вид животно, дали за лични цели или с търговска цел да бъде регистрирано и да бъде с ветеринарно обслужване. Нещо, което не беше така лятото“, подчерта министърът.

Резултатът от одита на ЕК за биологичното разнообразие предопределя как ще подкрепяме това производство следващата година, каза Танева в отговор на депутата от БСП Георги Стоилов.

„След юни работим по един екшън план по отношение на изпълнение на препоръката на различни органи, национални и европейски относно биологичното производство в България, който съдържа различни мерки. Една от мерките е завишен контрол на надзорните лица и на операторите.

В тази връзка наистина бяха и все още продължават, макар и към финала си извършени значително по-голям наброй проверки на оператори и е факт, че в различните оператори бяха открити недопустими като съдържание и като вид за биологичен начин на производство, остатъци на различни препарати. Всичко, което е приключено като процедура е предоставено на Държавен фонд „Земеделие“ за спиране на подпомагането и отменате на съответните сертификати. Когато финално приключим, няколко случая се чакат, ще изнесем публична информация за броя на операторите.

Освен това искам да подчертая, че изборът на тези оператори беше направен от така наречените най-рискови като вид култура“, посочи още министърът. Тя отчете, че предстои одит през ноември месец от ЕК на тема биологично производство.

„Резултатът от този одит на практика предопределя как ще подкрепяме биологичното призводство следващата година“, каза още Танева.

 

Източник: www.epicenter.bg

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Апокалипсисът наближава

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Заради кумовете, кръстници, къщи и гейтове… отидоха и пчелите! С тях и страната… (ОБНОВЕН)

За Бога, братя, не яжте! (ОБНОВЕНО)

Геноцидът на българското село – от комунистите до псевдодемократите

Мълчанието на агнетата
116788