Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Таванът за плащане в...
Таванът за плащане в брой до 5000 лв. мина при трети опит

Таванът за плащане в брой до 5000 лв. мина при трети опитТретият опит за въвеждане на по-нисък таван за плащанията в брой е на крачка да стане факт. Мнозинството в парламента гласува вчера на първо четене сумата да бъде свалена на 5000 лв. вместо сегашните 10 000 лв. Промяната е част от пакета изменения в данъчните закони, които ще влязат в сила от 2018 г.

През лятото финансовият министър Владислав Горанов предложи от 2018 г. прагът за плащане в брой да бъде свален на 3000 лв., а през 2019 г. - до 1000 лв. Мотивът бе ограничаване на сивата икономика. Предложението тогава не получи подкрепа дори и сред част от депутатите от ГЕРБ, защото ограничавало свободата на хората да избират дали да се разплащат в брой или по банков път. Отхвърлен бе и коригирания вариант прагът да стане 5000 лв. Сега вносителите посочват, че практика и в другите страни от ЕС е да има ограничения за кешови плащания в рамките на 2000 - 3000 евро.

С промени в Закона за ДДС се ограничава избягването на регистрация по косвения данък при достигане на 50 000 лв. оборот, е друга промяна, одобрена от депутатите. Проблемът бе констатиран при проверките това лято в морските курорти. Оказа се, че големи търговски обекти сменят собствеността си непосредствено преди достигане на оборота за регистрация по ДДС, с което избягват плащането на данъка. В момента задължителната регистрация трябва да стане до 14 дни след достигането на оборот от 50 000 лв. С новата разпоредба фирмите се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок преди достигането на оборота на базата на "обосновано предположение". От опозицията разкритикуваха разпоредбата, която била рестриктивна към малките фирми и ще предизвика санкциониране при неясни критерии. Депутатите гласуваха още въведеното от тази година запечатване на обект за срок до един месец да се прилага, и когато се стопанисва от трето лице.

От догодина вече няма да се ползва 5% отстъпка при подаване на данъчна декларация по електронен път. Еднолични търговци и самоосигуряващи се лица задължително ще трябва да декларират данъците си по интернет, като за целта не се изисква електронен подпис, а само персонален идентификационен код, издаден от НАП.

 

Източник: http://www.segabg.com/